четвер, 31 липня 2014 р.

Велика людина з маленького села.


 В Солоницькій сільській бібліотеці  читачі згадали нашого  видатного земляка  Павла Павловича Охріменка. 18-ти річним юнаком він взяв участь у республіканському конкурсі школярів на найкращий переклад творів Олександра Пушкіна. У 1937 році, потрапивши на зліт молодих літераторів-старшокласників України, познайомився з Максимом Рильським, який відзначив молодого поета-перекладача: «Прочитав ваш переклад «Анчара» Пушкіна. Мушу вас привітати – кращого перекладу цього твору в українській поезії немає». Однак, незважаючи на похвалу метра української поезії поетом Павло так і не став. Вже навчаючись у Київському університеті з’явилося нове захоплення  — літературознавство.
Павло Павлович  Охріменко – автор 54 книг, брошур, монографій, посібників, методичних рекомендацій з питань літератури, фольклористики, етнографії, історичної писемності, краєзнавства. Основні з них, за його власним визначенням: «Т.Г.Шевченко и белорусская литература», «Шляхи братерства», «Основні проблеми і деякі нові акценти вивчення «Слова о полку Ігоревім», «Тарас Шевченко і Сумщина», «Кобзарські традиції Сумщини», «Короткий довідник з літературознавчої Сумщини», «Кобзарські думи про голодомор» «Літературні пісні та романси Сумщини».
      Бібліотекар Кириченко Сніжана під час літературної години познайомила односельців з сторінками біографії та творчою спадщиною видатної людини, яка прославила невеличке українське село Солониця на весь світ. 


вівторок, 29 липня 2014 р.

Лубенська центральна районна бібліотека
 ім. В. Малика – учасниця 
Національного ярмарку

     Протягом останніх трьох років понад 3 тисячі мешканців Лубенщини скористалися безкоштовним Інтернетом в бібліотеках району завдяки програмі «Бібліоміст». Працювати з технологіями та Інтернетом більше половини з них навчили саме бібліотекарі. Сучасні бібліотеки для кожного з цих людей стали трампліном до успіху, а для країни – мостом до культурного та економічного розвитку. 24липня 2014року «Бібліоміст» спільно з Міністерством культури України показав провідні українські бібліотечні проекти на традиційному Національному ярмарку у НСК «Олімпійський» який проходив під девізом «Міст ваш!» і дав можливість протягом дня побачити і відчути, чим живуть сучасні бібліотеки, і який спектр можливостей надають українцям. Спікерами  ярмарку були : Олеся Островська-Люта, Перший заступник Міністра культури України, Ірина Шевченко, Президент Української бібліотечної асоціації (УБА), Матей Новак, Директор програми «Бібліоміст».

вівторок, 22 липня 2014 р.

ЗУСТРІЧ ІЗ ПОЕЗІЄЮ

 

19 липня у приміщенні центральної районної бібліотеки ім. В. Малика відбулася зустріч зі знаним у нашому місті поетом Сергієм Сурмачем. Будучи уродженцем Полтавщини, останні 14 років Сергій Іванович жив і творив у  Криму. Та ні привабливі морські узбережжя, ні трагічні політичні події останнього часу не затьмарили спогадів про рідний край, не вбили мрію повернутися до Лубен.
Ведуча заходу Ніна Шерстюк, секретар Лубенського літературного об’єднання ім. О.Донченка, познайомила присутніх із життєвим та творчим шляхом автора й запросила долучитися до світу його поезій.
Зауваживши, що «війна починається, коли ми забуваємо імена загиблих і переходимо до сухої статистики», Сергій Іванович запропонував вшанувати хвилиною мовчання   наших співвітчизників, які загинули, захищаючи незалежність і цілісність України.
Потім гості заходу мали можливість  послухати вірші з уже надрукованих збірок і зазирнути під обкладинку майбутньої книги, яка готується до друку. Поет тонко відчуває новітні тенденції нашої бурхливої епохи та вміло переплітає їх із первозданною красою у своїх поетичних творах.
Книги «Ангарський перевал» та «Я – Віра» ще у лютому місяці  були поціновані високою нагородою. Сергій Сурмач став лауреатом літературно-мистецької премії ім. В.Малика у номінації «Література та публіцистика». Але через складну політичну ситуацію він не мав змоги приїхати до Лубен. Під час цієї липневої творчої зустрічі голова благодійного фонду ім. В.Малика «Слово», син великого українського письменника   Олександр Сиченко та директор Лубенського краєзнавчого музею Тамара Дяченко вручили поетові премію. Вони щиро привітали його й висловили сподівання про підкорення ще не однієї творчої вершини.
Працівники центральної районної бібліотеки Тетяна Сафронова, Оксана Василенко та Олена Самойленко приємно здивували Сергія Івановича, декламуючи його поезії. А Валентина Сьомак, директор цього згуртованого творчого колективу,  подякувала поетові за обрання  їхнього закладу місцем зустрічі. Вона  озвучила бажання проводити презентації нових книг автора.
Ганна Кревська, член НСПУ, під час свого виступу також звернулася до поетичних творів Сергія Сурмача і провела чітку паралель між його ніби пророчими рядками, написаними декілька років тому, та страшними подіями сьогодення на сході нашої держави.
Непомітно, у дружній атмосфері промайнув час зустрічі. Поет подякував усім присутнім, а особливо друзям-лубенцям, які, знаходячись за сотні кілометрів, посприяли виходу його книг «Ангарський перевал» та «Полковник Зеленський».
Посульський край і шанувальники таланту Сергія Сурмача з нетерпінням чкатимуть нових творчих звершень та зустрічей. 














 

понеділок, 21 липня 2014 р.

Літературний калейдоскоп

В Духівській сільській бібліотеці  пройшов літературний  калейдоскоп «Моя улюблена книга, яку я прочитав влітку», учасниками якої стали учні 1-7 класів. Бібліотекар Вікторія Яценко розповіла юним читачам про те, як читання та книга робить людину розумнішою та допомагає досягнути успіху у житті. Кожен з учасників заходу розповів про книгу, яка справила на нього найбільше враження. Зацікавили своїми розповідями Панченко Діана, Костюкевич Ярослав, Панченко Владислав та Панченко Віталій. А найкраще презентували свої улюблені книги Панасенко Станіслав, який розповів про книгу Ю. Ячейкіна «Мої та чужі таємниці», та Василенко Вадим, якого вразила тетралогія Володимира Малика «Таємний посол».

вівторок, 15 липня 2014 р.

    Хай не бракує в світі добра!

     Найкращі почуття, які відчуває людина – це любов і доброта, особливо до тварин. “Хай не бракує в світі добра!” -  під цим гаслом  у Солоницькій сільській бібліотеці пройшла година доброти, присвячена світу рослин та тварин. Юні користувачі, які прийшли до бібліотеки, принесли малюнки  домашніх улюбленців та вироби з природних матеріалів, присвячені флорі та фауні. Діти взяли участь у конкурсі загадок та разом із  бібліотекарем Сніжаною  Кириченко  познайомились  із цікавими статтями з журналу «Юний натураліст».


 

Співпраця з єврейською громадою продовжується..

  Багаторічна співпраця єврейської громади міста хеседа «Шофар» та центральної районної бібліотеки ім. Малика вийшла на якісно  новий рівень, віднедавна  розпочата спільна  реалізація   програми «Сефер» ( Книга)  мета якої – зробити доступною для членів громади  нову літературу та періодичні видання, які надходять до бібліотеки, а також постійно знайомити їх із цікавими заходами, які  ми готуємо  для своїх користувачів. Відвідувачі хеседу  люди немолоді, багато хто з них  не в змозі  самостійно відвідувати бібліотеки міста, але  вони мають бажання читати та отримувати нову  цікаву інформацію, брати участь у культурному та літературному житті міста. На цікаві зустрічі в хеседі із нетерпінням чекають і його відвідувачі, і  працівники  абонементу  та читального залу ЦРБ ім. Малика.

середу, 9 липня 2014 р.


     «Просимо, друзі, не минати,  на Купала  повертати»


  Фольклорне свято «Просимо, друзі, не минати,  на Купала  повертати» пройшло у селі Вязівок.  Організатори та ведучі сільський бібліотекар Ганага Тетяна та завідувач клубу Німич Олексій, розповіли жителям місцевої громади  про давні традиції святкування в Україні одного з найулюбленіших літніх свят та запросили всіх до участі у  дійстві. Майже дві години  біля сільського клубу лунали чудові українські пісні у виконанні Яловець Олександра, Симоненко Любові, Бурдим Світлани, Сушича Миколи, Німича Олексія, Кравченка Петра та жіночого фольклорного ансамблю  у складі Куц Ганни Павлівни, Куц Ганни Олексіївни, Касяненко Катерини, Нестерової Ніни, Вороної Ольги та  Ганаги Тетяни. Вразили своєю майстерністю  юні таланти  Ставицька Людмила та Дончик Діана, які продемонстрували циркові номери. І звичайно, яке ж купальське свято без яскравого багаття, яке символізує очищення землі від усього злого. На завершення заходу всіх бажаючих пригостила смачною кашею Наталя Німич, а кошти для придбання продуктів для частування односельців  виділила  Любов Вірченко.  

понеділок, 7 липня 2014 р.

«От ангела и от орла в ней было что-то…»

Забудут?— вот чем удивили!
Меня забывали сто раз,
Сто раз я лежала в могиле,
Где, может быть, я и сейчас.
А Муза и глохла и слепла,
В земле истлевала зерном,
Чтоб после, как Феникс из пепла,
В эфире восстать голубом.
                                Анна Ахматова

       Літературна вітальня центральної районної бібліотеки ім. Малика  знов гостинно відчинила свої двері для шанувальників високої поезії. На літературно – музичний вечір «От ангела и от орла в ней было что-то…» присвячений ювілейному дню народження Анни Андріївни Ахматової, прийшли постійні відвідувачі  наших заходів, всі, хто  цінує  творчість геніальної поетеси.

Друже!

Ти, напевне,  дивився фільми «Затемнення», «Код да Вінчі», «Населений острів», «Парфуми. Історія одного вбивці», «Нічна варта».
А чи знаєш, що всі вони створені за мотивами художніх творів?
У нашій бібліотеці ти знайдеш їх та багато інших книг, що були екранізовані, від класики до сучасності: «Тіні забутих предків» Михайла Коцюбинського, «Роксоляна» Осипа Назарука, «Анна Кареніна» Льва Толстого, «Граф Монте-Крісто» Олександра Дюма, «Вогнем і мечем» Генріха Сенкевича, «Дванадцять стільців» Іллі Ільфа та Евгенія Петрова,  «Турецький гамбіт» Бориса Акуніна та багато інших.

вівторок, 1 липня 2014 р.

    «До Конституції – з повагою,в майбутнє – з надією»

    До Дня Конституції України, що відзначається 26 червня, Лубенська центральна районна бібліотека ім. В.К. Малика провела тренінг для юних читачів «До Конституції – з повагою,в майбутнє – з надією». Під час заходу бібліотекар лариса гончарук ознайомили присутніх з правами та обов’язками людини й громадянина, гарантованими Конституцією України. Діти взяли активну участь у грі «Мої права та обов’язки»,  вікторині «Злочин чи проступок», ситуаційно-рольовій грі «Зроби крок вперед».