вівторок, 30 червня 2015 р.

Перемога у конкурсі «Бібіломіст»

       Завідуюча  методичним відділом  центральної районної бібліотеки ім. В. Малика Тетяна Сафронова  перемогла у професійному конкурсі  програми «Бібліоміст»  та виборола  право представляти Полтавщину під  час подорожі до Закарпаття. Бібліотекарі зі Східних та Центральних областей України  познайомились   із успішним досвідом співпраці закарпатських колег  з громадськими фондами та організаціями.

суботу, 27 червня 2015 р.

      "Грай і права вивчай"

       28 червня ми відзначаємо одне з найбільших державних свят – День Конституції. Це свято  національного єднання і відповідальності за майбутнє нашої держави.
З нагоди 19-ї річниці Основного Закону України в читальній залі Лубенської центральної районної бібліотеки ім. В.К. Малика відбувся турнір правознавців «Грай і права вивчай».
Юні читачі приймали активну участь у правових іграх та вікторинах: "Вивчаємо наші права та обов’язки", "Чи знаєш ти рідну мову?", "Я люблю Україну свою".

пʼятницю, 26 червня 2015 р.

Знай про Європу більше

25 травня в Оріхівській сільській бібліотеці для учнів 5-7 класів бібліотекар Наталія Кадігроб провела захід – подорож країнами Європи «Знай про Європу більше».
Учні школи Володимир Литвиненко, Альона Шинкаренко, Яна Малина розповіли про європейські країни та провели вікторину. Подорожуючи країнами Європи, діти дізналися багато цікавого та корисного.
        Також в бібліотеці діє книжкова виставка «Географічний калейдоскоп».

Засідання клубу за інтересами    


     24 червня в Левкоромоданівській сільській бібліотеці  в рамках засідання клубу за інтересами зібралися любителі кулінарної справи. Бібліотекар Світлана Чупайда познайомила присутніх з книгами по кулінарії, а також запропонувала для перегляду нову рубрику «Страви домашнього приготування» із періодичних видань «Кухня», «Люблю готовить», «Жінка» та «Дім, сад, город».
 Учасники заходу обмінялися своїми традиційними рецептами приготування смачних блюд, а на закінчення посмакували трав’яним чаєм з домашньою випічкою.

четвер, 25 червня 2015 р.

«Ніхто не забутий, ніщо не забуте»

23 червня в Снітинській сільській бібліотеці відбулася презентація  книжкової виставки «Ніхто не забутий, ніщо не забуте», присвяченої дню скорботи і вшануванню пам’яті жертв війни 1941-1945 рр.

          В Лубнах відзначили кращі проекти соціальної дії

Десять проектів соціальної дії було створено учасниками тренінгів, що проходили в Лубнах за програмою «Активні громадяни» Британської Ради в Україні. Завдяки роботі фасилітаторів програми Юлії Поди та Софії Якименко активна студентська молодь міста дискутувала про розбудову громади, ділилася власними знаннями і навичками та представила власні проекти соціальної дії. Заняття проходили 22 – 24  червня 2015 року у Лубенській центральній районній бібліотеці ім. Малика, а організувала їх Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій Світ».

середу, 24 червня 2015 р.

Літо з казкою

    В  цьому році до Войнихівської сільської бібліотеки традиційно завітав дитячий літній табір, організований Войнихівською ЗОШ І-ІІІ ступенів. Завідуючою бібліотекою Оленою Піщаленко для учнів 1-5 класів, було проведено казковий калейдоскоп «Казко, казко, ти з’явись! Казко, казко, розв’яжись», а також гра – конкурс «Чарівний ланцюжок цікавих казок».

    Всі діти із задоволенням брали участь у конкурсах, іграх. Зустріч пройшла у веселій та цікавій атмосфері.

вівторок, 23 червня 2015 р.

Конкурс читців

            Під час дії табору «Зелена планета» при Мацківській  ЗОШ І-ІІІст., учні школи брали участь в конкурсі «До України серцем пригорнімось». Це конкурс на виразне читання віршів, присвячених рідному краю, неньці – Україні, красі природи, ці вірші наших письменників Лубенщини та Полтавщини, а також конкурс малюнку, де малювали свою Батьківщину, їхні роботи знаходяться на стенді в школі.
           Два загони змагалися в конкурсі читців, де перемогла дружба, бо діти були підготовлені добре.  Хочеться назвати кращих, які брали участь це — Сень Валерія, Ляшенко Ілона, Харченко Вероніка, Сень Вікторія, Джура Артем,Кононенко Максим, а також найменші учасники: Гапченко Іра, Бахур Валентина, Яковлєва Віра та інші. Із захопленням слухали всі один одного. Бібліотекар  Мацківської сільської бібліотеки - Бобрик Н. А  подякувала учням та вчителям  школи за активну  участь в конкурсі.    
 

четвер, 18 червня 2015 р.

Програма «Сефер» триває


    Центральна районна бібліотека ім. Малика  разом єврейською громадою «Шофар» вже  другий рік  спільно  реалізують  програму «Сефер» (Книга). Працівники абонементу  Наталя  Мусієнко  та  Ніна  Бородавка  разом  з  бібліотекарем  громади   Аделіною   Хенкіною  знайомлять членів громади з новими надходженнями до нашої бібліотеки та  проводять різноманітні заходи присвячені літературним  пам’ятним датам.         

Краса дитячими руками

Вислів «Краса врятує світ» відомий нам усім. Красу щодня ми бачимо навколо себе. Вона – у посмішці дитини, в краплині роси, у барвистій квітці.
         Учнів пришкільного табору з денним перебуванням «Ластівка» при Лубенській ЗОШ №8 уміють творити своїми руками красу. 17 червня  в Лубенській центральній районній бібліотеці ім. В.К. Малика пройшло заняття з виготовлення паперових квітів.

середу, 17 червня 2015 р.

Тобі, пісне, любов моя!

Погожого літнього дня абонемент центральної районної бібліотеки ім.В.Малика знову зібрав своїх давніх друзів, членів клубу «У дружньому колі» на чергове засідання під назвою «Тобі, пісне, любов моя!»
Тему заходу було обрано не випадково, адже перше півріччя 2015 року видалося щедрим на ювілеї творчих особистостей.

вівторок, 16 червня 2015 р.

«Співець полум’яної юності»

15 червня в Губській сільській бібліотеці проведено літературну годину «Співець полум’яної юності» - На заході були  присутні учні та вчителі школи.
Бібліотекар Цебро Олександра Миколаївна розповіла про життєвий та творчий шлях П. Артеменка.

Учителі Йовенко Світлана Василівна та Робуш Світлана Михайлівна провели літературну вікторину.
    На базі Лубенської центральної районної бібліотеки ім. В.К. Малика розпочався черговий етап  навчання комп’ютерної грамотності! Аби мати змогу іти і працювати в ногу з часом, цього разу здобувати знання прийшли сільські бібліотекарі Лубенського району.

Літературна   година у громаді «Шофар»


           Літературно - музична година  «Гений чистой красоты» присвячена  яскравій постаті Анни Петрівни Керн,  життя якої пов’язане з нашим містом, провели  для  членів  єврейської  громади працівники центральної районної  бібліотеки  Тетяна Цявук та Тетяна Сафронова. Під час заходу лунали відомі вірші Олександра Пушкіна, романси у виконанні Анатолія Качана , Миколи Караченцева, Дмитра Бєлана, сторінки з книги «Історичні силуети»  лубенських  краєзнавців  Валерія та Ігоря Козюр. 

На Полтавщині проводять краєзнавчі екскурсії які зміцнюють діалог поколінь

15 червня 2015 у рамках проекту розвитку активності людей похилого віку та зміцненню діалогу поколінь Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій Світ» разом з Лубенською районною бібліотекою ім. В.Малика провели краєзнавчу екскурсію «Мистецький діалог поколінь». 
     10-11 червня у Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці імені І. П. Котляревського відбувся семінар завідувачів відділами інформаційно-бібліографічної роботи, бібліографів та працівників, що відповідають за бібліографічну роботу ЦРБ і ЦМБ та міських бібліотек для дорослих м. Лубни і м. Миргород «Довідково-бібліографічне та інформаційне обслуговування: трансформація послуг та ресурсів», який проводиться з метою удосконалення інформаційно-бібліографічної діяльності, практичного навчання та обміну досвідом бібліографічної роботи. Бібліограф центральної районної бібліотеки ім. В. Малика Наталія Замараєва взяла участь у семінарі.



понеділок, 15 червня 2015 р.

ЧИТАЕМО, СПІЛКУЄМОСЬ, ТВОРИМО

         Літо, напинаючи червоні вітрила, легко і лагідно пливе над землею. Ця чудова і тепла пора принесла свої дарунки і канікули, подорожі й ігри, а ще безліч спостережень і запитань. Адже саме влітку є можливість прожити особливе маленьке життя, яке надовго зарядить енергією добра.
      Тож працівники районної бібліотеки для дітей ім. О.Донченка пропонують юним читачам здійснити літню прогулянку до книгозбірні для цікавого і змістовного відпочинку та спілкування. У стінах бібліотеки на дітей чекають казкові мандрівки, літературні подорожі, захоплюючі ігри, вікторини, конкурси, театралізовані дійства, корисні поради і підказки.

пʼятницю, 12 червня 2015 р.

"Бібліотека відкрита для всіх"

      Літні канікули розкрили школярам свої теплі обійми. Для багатьох дітей – це активний відпочинок в дитячому таборі, в селі у дідуся з бабусею, на річці, морі… А ще, літо – це пора творчості, культурного відпочинку.
         Для всіх малят та їхніх батьків відкриті двері Лубенської центральної районної бібліотеки ім. В.К. Малика. Тут можна переглянути цікаву газету чи журнал, почитати книгу, скористатися Інтернет-ресурсами. Дітки також залюбки щось виготовляють своїми руками.
         З підручних матеріалів: картону, паперу, сірникових коробочок, пластиліну братики Денис та Максим Громови змайстрували чудового кораблика.

         

середу, 10 червня 2015 р.

Смак літа


Ось і завітав до нас перший місяць літа – червень. А це означає, що прийшла пора ягід та фруктів. Свіжими ними поласувати вдається недовго. Тому прийшов час для консервування. Є де проявити кулінарну фантазію та забезпечити сім’ю на всю зиму смачнючими вітамінами з банки.

Подорож країною Читалією

     Пришкільний  дитячий  табір  Михнівської   загальноосвітньої   школи  завітав до сільської бібліотеки. Учні молодших класів разом з бібліотекарем Лідією Миколаївною Марченко здійснили захоплюючу подорож країною Читалією.

Ляльковий театр у бібліотеці

Ляльковий теарт… Тут завжди по святковому радісно і хвилююче! Кольорова ширма, ляльки, весела музика: все налаштовує на очікування дива.
Аж ось казка оживає, лялька рухається, розмовляє…

Книги-новинки

 Симонова М. Г.  Профессия — смертник: Фантастические произве­дения. — М.: Изд-во Эксмо, 2004. — 384 с. (Абсолют­ное оружие).
Иногда полезно поговорить с незнакомцами, особенно если терять в этой жизни уже нечего. Поэтому Степан Ладынин легко воспринял появление на Гоголевском бульваре двух инопланетян, чем бы эта встреча ни была: последней улыбкой судьбы или первой ласточкой маниакально-депрессивного психоза. И если второе определяло Сте­пану единственный путь — карниз крыши и затем несколько секунд восхитительного полета, то в первом случае просматривались некото­рые варианты. Что и произошло. Его просто и изящно завербовали в Галактическую Службу Спасения, где для добровольных смертников работы хватало. И платили за нее хорошо. Например... бессмертием.

пʼятницю, 5 червня 2015 р.

 Дитинство – країна книжкових розваг!

      Завідувачка Литвяківською бібліотекою Людмила Сабадаш влаштувала для своїх маленьких читачів справжнє свято, розважально - ігрову програму «Дитинство - країна книжкових розваг». Молодші школярі взяли участь  у літературній грі «Зоряна година», конкурсі ерудитів «Парад літературних героїв»,  а також із цікавістю переглянули   виставку найкращих книжок  «В літні пригоди з цікавою книжкою» на якій були презентовані  казки та пригоди  та  нові книги для дітей лубенських літераторів. А найактивнішими учасниками  бібліотечних розваг стали третьокласники  Настя  Кошова, Вітя Усатенко та Женя Чол.  
                                              Літо с книгою – це класно!


Нова книга Надії Гринь для юних читачів Березотіцької бібліотеки.

         В Березотіцькій сільській бібліотеці до Дня захисту дітей  була проведена презентація  нової  книги  дитячої письменниці  Надії Гринь «Крилаті друзі».
   До бібліотеки завітали гості – старша група дитячого садочка  «Берізка»  разом з вихователькою Пиріг Оксаною Василівною  та  учні 1-3 класів з вчителькою Карпенко Мариною  Анатолівною.
   Бібліотекар Лариса Павлунік розповіла дітям про поетесу , яка народилася та виросла у Березоточі  та її чудові дитячі книги  «Смачна країна» та  «Дитинства пора золота».
  Завідувачка бібліотеки Наталія Білик прочитала малечі  вірші з нової  поетичної збірки   Надії  Іванівни  «Крилаті друзі».  
 Дітлахи пригадали птахів, які живуть на Полтавщині та поділилися власними історіями  про пташок, які мешкають в нашій місцевості .  

четвер, 4 червня 2015 р.


  День захисту дітей святкували у Войнисі.

        В  День  захисту  дітей,  працівники культури, зібрали юних мешканців  села Войниха  на велике свято.  Веселі пісні, конкурси,  вікторини  додали гарного настрою  дітлахам та  створили справжній  святковий  настрій. 
 Завідуюча бібліотекою Олена  Піщаленко  провела  серед  малечі конкурс  малюнку  на асфальті. Діти  малювали  мирне  щасливе  життя, а переможницею   творчих змагань  стала п’ятикласниця  Катя Дедріна, друге місце зайняв шестикласник  Андрій Гунько, а третє виборола учениця 4 класу Могілевець  Анастасі.
        У травні 2015 року на базі Головного тренінгового центру для бібліотекарів Української бібліотечної асоціації (м. Київ) відбувся другий тренінг за проектом УБА «Бібліотека-громада: відкритий простір» за фінансової підтримки фонду «Монсанто». Завідувачі сільськими бібліотеками з Вінницької, Житомирської, Рівненської, Полтавської та Черкаської областей України ділилися набутим досвідом та досягненнями, навчились створювати, наповнювати і підтримувати сайт (блог) бібліотеки, набули навичок швидкого пошуку і виконання інформаційних довідок для фермерів, ознайомилися з програмними засобами та методичними вимогами до створення мультимедійних презентацій та їх використанням у бібліотечній роботі. Учасницею  тренінгу  від  Лубенщини  стала бібліотекар Березотіцької сільської бібліотеки-філії  Лариса Павлунік.

вівторок, 2 червня 2015 р.

«Я – дитина. 

Я – особистість.»

      Діти – найдорожчий скарб, наша радість і майбутнє. Від нас, дорослих, залежить, чи збудуться світлі дитячі мрії, чи сяятимуть посмішки малят.
2 червня  в читальній залі Лубенської центральної районної бібліотеки 
ім. В. Малика  відбулося свято до Міжнародного дня захисту дітей «Я – дитина. Я – особистість.»
     Бібліотекарі ознайомили  учнів 3-4 класів  пришкільного дитячого літнього табору ЗОШ №8 з правами дитини.