пʼятницю, 29 липня 2016 р.

Київська Русь – колиска православ’я

Київська Русь… Що означають ці два слова для покоління, яке переступило рубіж ХХІ століття? Перш за все – це витоки нашої славної України, а ще – народження у світі молодої християнської держави. 988 рік – рік Хрещення Великим князем Володимиром Київської Русі.
28 липня, в день пам’яті Воломира Святославича, весь слов’янський люд святкує День Хрещення Русі. Вшановуючи цю славну дату, в читальній залі Лубенської центральної районної бібліотеки імені Володимира Малика оформлено виставку-роздум «Християнство як основа цивілізації». Читач має змогу доторкнутися до тієї величної епохи, ознайомившись з цікавими книгами. 


четвер, 21 липня 2016 р.

Вихованці дитячого садочка
відвідали Снітинську сільську бібліотеку

     

 До Снітинської сільської бібліотеки завітали  вихованці  дитячого садочка.  Бібліотекар Ніна  Тищенко  познайомила  їх із книжками, презентованими на книжкових виставках «Для вас, малюки, цікаві книжки» та «Країна книжкова, країна казкова». Маленьких відвідувачів зацікавили нові  яскраві видання, вони уважно  роздивлялися чудові малюнки та слухали розповідь  господині книгозбірні про таємниці, які зберігає на своїх полицях бібліотека. Малюки  разом із виховательками  Гасевич  Лідою та Івахіною Валентиною  пообіцяли стати постійними гостями сільської  книгозбірні.

Ювілей великої  українки  Олени Теліги

     
110-річницю  від  дня народження великої  українки поетеси  Олени Теліги  відзначили в лубенській  центральній районній бібліотеці імені Володимира  Малика. Про коротке та яскраве життя   жінки та незламного борця  за волю і честь нації, яка стала символом нескореності духу і сили переконання, розповіли бібліотекарі Лариса  Гончарук та Тетяна Сафронова. Лубенці мали змогу почути  романси  на слова Олени Теліги  у виконанні Ольги Богомолець та Марічки Погорілко , подивитись кадри стрічки з циклу «Великі кияни» та слухати чудові вірші «поетки з Божої ласки».  На книжковій виставці «Вітрилами  й сонцем Бог мій шлях намітив…»  були представлені  твори, спогади  та листи поетеси, про яку ідеолог українського націоналізму Дмитро Донцов  писав так : «Оригінальна в образках та ідеях, цілісна, як рідко хто інший…З’явилась вона, спалахнула і згоріла на тяжкім та сірім, потім криваво-червонім небі війни й революції, неначе блискуча зірка, лишаючи яскраве світло по собі, яке палахкотітиме нащадкам».    

середу, 20 липня 2016 р.

Члени клубу «Український віночок» 

відвідали музейну кімнату

Члени клубу  «Український віночок», що працює у Михнівській сільській бібліотеці, відвідали народознавчу світлицю сільського будинку культури. Разом із завідувачкою бібліотеки Лідією Марченко  юні  майстри дізналися, як відзначали  народне свято Івана Купала  у давні часи. Також вони із цікавістю  познайомилися  із старовинними предметами побуту  селянських родин.

У Снітині вшанували пам’ять Вадима Гетьмана

      До Снітинської сільської бібліотеки завітали  земляки - Олександр Петрович та Анатолій Олександрович  Гетьмани, брат  та племінник  трагічно загиблого голови Національного банку України Вадима Петровича Гетьмана. Разом із жителькою Снітина Тетяною Тимофіївною Материнською, головою сільської ради  та бібліотекарем  Ніною Тищенко  вони  вшанували пам’ять  Героя  України  біля куточка, створеного у сільській бібліотеці.


МОЛОДОРУХІВЦІ ПОДАРУВАЛИ КНИГИ БІБЛІОТЕЦІ ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА МАЛИКА

У Лубенській центральній районній бібліотеці імені Володимира Малика – поповнення книжкового фонду. Цього разу не за кошти бюджету, а силами молодорухівців. “Лубенська бібліотека є справжнім науково-культурним центром нашого міста і є другом та партнером молодіжних організацій, зокрема і Молодого Народного Руху. Ми вирішили віддячити бібліотеці і подарувати сучасні книги українською мовою. Це нові видання про Майдан, війну, книги сучасних українських та іноземних авторів”, – коментує подію голова Полтавської ОО МНР Олег Колєсніков.
Зі сторінки Фейсбук  Олега Колєснікова

Малюнки на Паркані  бібліотеки

    Паркан – публічний засіб комунікації і самовираження. А малюнок на паркані – це різновид вуличного  поп–арту. Сьогодні таке оформлення огорож набирає особливої популярності. На ньому кожен пише свою правду. Працівники ж районних бібліотек Лубенської ЦБС віддавна плекали свою мрію – на парканах по вул. Шевченка,18 і по проспекту Володимирському,43 намалювати красиві малюнки, які б рекламували бібліотеку, книгу. Тим більше, що в цьому році центральна районна бібліотека імені Володимира Малика відзначить своє 95- річчя, а коштів як завжди обмаль, тим більше для здійснення мрії. Тож дізнавшись з засобів масової інформації та соціальних мереж про  проект «Розмальовка», який проходив за підтримки Володимира Пилипенка в мікрорайоні № 6 міста Лубен, директор Лубенської ЦБС Валентина Сьомак разом з постійним партнером бібліотеки – головою СЖТ «За майбутнє дітей України» Раїсою Кошель звернулися до колишнього народного депутата України за допомогою. Відповідь не забарилася.

понеділок, 18 липня 2016 р.

На  кінопоказ  просто  неба
зібрала  лубенців центральна районна бібліотека

Біля історичної будівлі школи №10 центральна районна бібліотека імені Володимира Малика організувала кінопоказ просто неба . Він зібрав лубенців, які цікавляться  історією  нашого міста.
Фільм про таємниці життя та смерті Гната Стеллецького, першого українського археоспелелога, презентували бібліотекар центральної районної бібліотеки імені Володимира Малика Тетяна Сафронова та краєзнавець Сергій Швецов.  Про надзвичайну людину та вченого, якого вважають першим дигером, дехто з присутніх дізнався вперше. А ще чому відомий археолог, який досліджував печери у далекій Палестині, шукав бібліотеку Івана Грозного у московських підземеллях, заповідав, щоб його поховали в скіфському кургані на Лисій горі під Лубнами та ще багато цікавого з історії міста початку ХХ століття.

четвер, 14 липня 2016 р.

Вітаємо нашого партнера Дослідну станцію лікарських рослин  із  100 - річним ювілеєм!

      У 1916 році для удосконалення способів  вирощування лікарських рослин була створена перша на теренах Російської імперії науково-дослідна установа – Дослідна станція по культурі лікарських рослин Лубенського товариства сільського господарства, що існувала за фінансової підтримки Полтавського земства і Департаменту землеробства Росії,  яка і до нині  проводить комплексні дослідження лікарських рослин та здійснює науково-методичне забезпечення галузі.

   Подаровані книги

     Яка книга найцікавіша та найкорисніша для читача? Так, вчасно прочитана. Книга здатна змінити життя, бути кращим другом і наставником. У гарній книзі можна знайти однодумців, з книгою можна гарно провести вечір та не почуватися самотнім.
      Яка бібліотека найпривабливіша для користувачів? Звичайно ж, наповнена якісним книжковим фондом. Для цього існують різні джерела комплектування, одним із яких є література, прийнята в дар від наших користувачів та просто не байдужих людей. 

вівторок, 12 липня 2016 р.

Незвичайна рибалка на абонементі

Який різноманітний світ чоловічих захоплень: колекціонування та моделювання, футбол та шахи, туризм та мисливство, але по – праву одне з чільних місць у сильної статі займає рибалка.
Тепле пестливе сонце, плакучі верби, чиста, прозора вода і… поплавець, що мирно коливається на хвилях – все це разом риболовля.
Здається, що є простішого: вкинув вудку й чекай коли клюне, але досвідчені рибалки відразу заперечать,- тонкощів у цій справі досить.

пʼятницю, 8 липня 2016 р.

 На Івана на Купала в лісі папороть цвіте…

   Під такою назвою у селі Шершнівка пройшло святкування улюбленого народного свята. На початку  дійства  бібліотекар Любов Остапенко  розповіла про давні традиції та обряди  купальської ночі, яка на Україні вважалась  чарівною. Пролунали  ліричні пісні у виконанні  Альони Горб та Ані Пазенко. Дівчата, учасниці заходу  вражали односельців   неповторними  віночками виготовленими власноруч  із духм’яних купальських трав. Голова  Шершнівської сільської ради  Ігор Іванович Яременко привітав односельців  з народним святом та прекрасним дійством, яке зібрало і малечу, і дорослих та побажав, щоб кожен  знайшов свою квітку папороті, яка виконає його найпотаємніші бажання. Всі хто відвідав дійство могли поласувати смачною кашею  та взяти участь  у  веселих  купальських хороводах.

           Купальське свято  у  В’язівку.

         Традиційно в ніч на Івана Купала (з 6 на 7 липня) по всій  Україні проходять магічні дійства. Незвичайні купальські обряди – стрибання через вогнище, плетіння вінків, ігрища та хороводи навколо ляльок-опудал – люблять і дорослі, і діти. Бібліотекар В’язівської  сільської  бібліотеки  Тетяна  Ганага взяла участь у в організації та проведенні   свята молоді  та кохання. Господарка книгозбірні влаштувала для дітлахів конкурс на кращий віночок, в якому не було переможених, а кожна учасниця  отримала солодощі.

Івана Купала у Олександрівці.

       Липень дарує нам дивовижні свята. Найцікавіше із них свято Івана Купала, яке відзначають у ніч з 6 на 7 липня.
Такий захід відбувся у Олександрівській сільській бібліотеці  з учнями Михнівської школи та гостями, які приїхали на літні канікули. Ведуча заходу Діана Максимець учениця 10 класу з Великої Кручі, розповіла, що це свято краси, молодості та очищення – говорять старожили села. Свято символізує народження літнього сонця – Купала. До свята готуються заздалегідь діти і дорослі. Співають купальські пісні, плетуть дівчата вінки. В купальську ніч жителі села влаштовують масові гуляння. Учасники заходу – Софія Донець, Яна Забіла, Євгенія Романсукайте, Ісаміла Романюта, Ірина Васильківська.

четвер, 7 липня 2016 р.

Районні  бібліотеки  долучились до громадського проекту «Розмальовки: книга для всіх»

      «Вже майже тиждень поспіль лубенці спостерігають за яскравим стріт-артом, який проходить на вулиці  Шевченка при в’їзді в м. Лубни.
     Паркан Лубенської центральної районної бібліотеки імені Володимира Малика  та  районної дитячої бібліотеки  імені Олеся  Донченка розмальовують юні художники та дорослі лубенці в рамках спільного громадського проекту «Розмальовка», що проходить у Лубнах з ініціативи самих лубенців та за підтримки Володимира Пилипенка. 

середу, 6 липня 2016 р.

Ой пливи вінок, ой пливи милого до серця позви…

        На народознавче свято завітали до Мацківської сільської бібліотеки  дівчатка, щоб більше  дізнатися про традиції святкування Івана Купала. Бібліотекар, Ніна Бобрик  ознайомила із святами літнього циклу.  В ніч із 6 на 7 липня дівчата  пускають віночки на воду, ворожать  на судженого, стрибають через вогонь та шукають квітку папороті. Лунали вірші та цікаві історії, які розповідали дітям бабусі, а ще Валерія Сень заспівала обрядову пісню «Ой на Івана, та й на Купала».
        Студентка Гадяцького училища культури Аліна Соломаха, була запрошена на це свято і мала змогу розповісти багато цікавого, про святкування Купала тому, що захищала свою курсову роботу по цій темі. А вже по закінченню маленькі гуртківці клубу за інтересами «Дзвіночок» вчились плести віночки із польових квітів,  в яких під вечір підуть на театралізоване свято Івана Купала, що відбудеться на стадіоні біля школи, вже в десяте.

суботу, 2 липня 2016 р.

«Накрапала на Купала з неба янгольська вода»

       Свято Купала – одне з найпоетичніших обрядово-календарних дійств. Наші предки в такий спосіб возвеличували розквіт літа, оспівували природу, людські взаємини.
       Краса купальських обрядів змальована в численних етнографічних працях.  Деякі з них представлені на книжковому перегляді: «Накрапала на Купала з неба янгольська вода». 
       Читачеві відкриється дивосвіт українських звичаїв, обрядів, які передаються з покоління в покоління, як духовні скарби нашого народу.

Нові надходження до бібліотеки.


   
      В читальній залі Лубенської центральної районної бібліотеки імені Володимира Малика діє виставка нових надходження «Зверни увагу: нова книжка!». Тут на читача чекають книжкові новинки з багатьох галузей знань: медицини, історії, сільського господарства, економіки, психології, мистецтва, літературознавства, педагогіки.
Поціновувачів художнього слова приємно здивує велике розмаїття творів як вітчизняних, так зарубіжних письменників. Не залишать байдужими видання, що висвітлюють героїчні події Євромайдану та на Сході нашої країни.


пʼятницю, 1 липня 2016 р.

Створення пункту європейської інформації в сільських бібліотеках

      Нещодавно координатор проекту «Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся в пунктах європейської інформації у бібліотеках» Оксана Василенко для працівників сільських бібліотек провела консультацію на тему «Створення пунктів європейської інформації в сільських бібліотеках району». В ході обговорення наголошувались такі питання як: євроінтеграційний рух України та завдання бібліотек, методика створення пунктів європейської інформації у бібліотеках, залучення волонтерів, реклама та іміджеві заходи бібліотеки задля розвитку пунктів європейської інформації, організація обслуговування користувачів бібліотеки у пункті європейської інформації.