вівторок, 29 липня 2014 р.

Лубенська центральна районна бібліотека
 ім. В. Малика – учасниця 
Національного ярмарку

     Протягом останніх трьох років понад 3 тисячі мешканців Лубенщини скористалися безкоштовним Інтернетом в бібліотеках району завдяки програмі «Бібліоміст». Працювати з технологіями та Інтернетом більше половини з них навчили саме бібліотекарі. Сучасні бібліотеки для кожного з цих людей стали трампліном до успіху, а для країни – мостом до культурного та економічного розвитку. 24липня 2014року «Бібліоміст» спільно з Міністерством культури України показав провідні українські бібліотечні проекти на традиційному Національному ярмарку у НСК «Олімпійський» який проходив під девізом «Міст ваш!» і дав можливість протягом дня побачити і відчути, чим живуть сучасні бібліотеки, і який спектр можливостей надають українцям. Спікерами  ярмарку були : Олеся Островська-Люта, Перший заступник Міністра культури України, Ірина Шевченко, Президент Української бібліотечної асоціації (УБА), Матей Новак, Директор програми «Бібліоміст».

    Ярмаркувала цього дня і директор Лубенської районної ЦБС – Валентина Сьомак.
Безкоштовні послуги бібліотек вирішують будь-яке життєве питання: від спілкування «Скайпом» з родичами за кордоном до заснування власного підприємства, працевлаштування, отримання візи або запису до лікаря через Інтернет тощо. Люди, що ними користуються, відчутно заощаджують сімейний бюджет. Фахівці безкоштовно пройшли тренінги з нових технологій для підвищення кваліфікації. Окрім підвищення своєї вартості на ринку праці, вони зекономили не одну тисячу гривень.
 Керівництво Міністерства культури України, яке підтримувало модернізацію бібліотек протягом 2009-2014 рр., впевнене, що сучасні бібліотеки як привабливий об’єкт соціального інвестування з боку держави, неурядових організацій та приватного бізнесу довели свою життєздатність.
«Громади по всій Україні побачили, що вкладати кошти в розвиток бібліотек не тільки необхідно, але й вигідно. За словами Матея Новака, особливо актуальними на сьогодні є послуги з е-урядування, які надають модернізовані бібліотеки по всій країні. «У той час, поки тисячі українців стоять у чергах до держустанов, відвідувачі бібліотек дізнаються, як отримати послуги через інтернет – купити квиток, записати дитину до дитячого садка, призначити прийом у лікаря, здати звітність у податкову, зареєструвати земельну ділянку».
У програмі ярмарку — майстер-класи з ІТ, тренінги, презентації дистанційних курсів, обговорення, «кімната жахів» бібліотечного піару, фестиваль бібліотечного відео, в яких і взяла участь директор ЦБС.
   З приємністю хочеться відзначити,  бібліотеки вже не розглядаються як прості пункти видачі книг. На сьогоднішній день у суспільстві зростає значення цифрових технологій, широкий доступ до інформації і знань. Тому бібліотеки, і наша, без сумніву, є  інформаційним центром служіння громаді, відкритим для людей різного віку, статків, з різною освітою. Традиційною і незмінною послугою «бібліотечного меню» була і є книга та інформація - без чого не можна уявити розвиток науки, освіти, культури. 
   Побувавши на Ярмарку бібліотечних інновацій  пані Валентина  в черговий раз переконалася, що участь і перемога у проекті Програми «Бібліоміст» - це реальна можливість покращити і урізноманітнити роботу з читачами та користувачами бібліотеки.


Немає коментарів:

Дописати коментар