четвер, 10 грудня 2015 р.

МІСЯЧНИК БОРОТЬБИ ЗІ СНІДОМ

      Не один рік поспіль в Україні оголошується місячник до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом. Ця акція надає можливість продемонструвати підтримку людей, які живуть з ВІЛ, одягнувши червону стрічку – міжнародний символ обізнаності про ВІЛ-інфекцію.

      Основною метою проведення місячника є постійний супровід щодо ВІЛ-інфікування та підвищення обізнаності населення з питань профілактики ВІЛ/СНІДу.

      СНІД - одна із найважливіших проблем людства, яка, на жаль, стала реальністю і у Лубнах. Статистика розповсюдження хвороби містом та районом просто вражає. Сьогодні, коли "чума ХХ століття", як називають СНІД, швидко поширюється, не знаючи кордонів, рас та країн, він загрожує людству, кожній людині,неможливо стояти осторонь цієї важливої проблеми. Вдумайтеся! Зрозумійте! Чим більше ви знатимете про ВІЛ, про шляхи його передачі, профілактичні засоби, тим менше у віруса  шансів  потрапили до вашого організму  На даному етапі вилікувати СНІД не можна, єдиний шанс уберегтися – профілактика та знання.

      Тож  в рамках місячника і завітали до Лубенського професійного  ліцею  лікар-інфекціоніст поліклінічного відділення Лубенської КЦМЛ Валентина Крутько, соціальний працівник кабінету «Довіра», вона ж і бібліотекар Марія Бровар та завідувач відділом обслуговування центральної бібліотеки ім. В. Малика Олена Самойленко.

      Ліцеїсти мали змогу одержати знання з історії виникнення цієї страшної недуги. Вперше інформація про синдром набутого імунодефіциту з'явилась у середині 80-х років ХХ століття, коли лікарями вперше було виявлене невідоме захворювання. Раніше ми думали, що ВІЛ/СНІД небезпечний лише для наркоманів, повій, безхатченків і так далі. Насправді ж, коли мова йде про зараження цією хворобою - всі мають ризик!

     Правда про СНІД- найголовніший засіб боротьби з ним сьогодні. Валентина Михайлівна дала молодим людям практичні поради щодо профілактики. Наголосила, що якщо аналіз на ВІЛ виявиться позитивним, то чим раніше про нього дізнається хворий, то тим більше у нього шансів повноцінно прожити ще довгі роки. Тому, для своєчасної діагностики та власної впевненості, у місті Лубни є можливості для анонімного обстеження на ВІЛ.

    Діти переглянули короткометражний  фільм, обговорили ситуації, пов’язані з цією хворобою.

      У нашій бібліотеці завжди підтримують такі  акції і проводяться  заходи щодо профілактики СНІДу та пропаганди здорового способу життя: конкурси малюнків та плакатів на підтримку ВІЛ-інфікованих, виставки книг  з профілактики СНІДу, години здоров'я ,зустрічі з психологом тощо. Метою всіх цих заходи є пропаганда здорового способу життя та соціально-психологічної підтримки ВІЛ-інфікованих людей.

    Всесвітній день боротьби зі СНІДом - це можливість дізнатися про факти щодо ВІЛ – інфекції і втілити знання у практику. Якщо люди розуміють, як передається ВІЛ-інфекція, як її можна запобігти та усвідомлюють сьогоднішню реальність життя з ВІЛ-інфекцією, вони можуть за допомогою цих знань дбати про власне здоров’я і здоров’я інших та лікувати тих, хто живе з ВІЛ, відверто, з повагою та розумінням.

БУДЬТЕ ТОЛЕРАНТНИМИ, НЕ ВТРАЧАЙТЕ СПОКОЮ І ВИТРИМКИ !




Немає коментарів:

Дописати коментар