суботу, 14 вересня 2019 р.

Українське кіно – перлина національної культури

Щороку у другу суботу вересня в Україні відзначається День українського кіно – професійне свято вітчизняних кінематографістів, а також всіх шанувальників цього дивовижного мистецтва, без якого неможливо уявити розвиток сучасної культури.
«Історія кінематографії, як і годиться для подібного багатогранного виду мистецтва, дуже пізнавальна, суперечлива, стрімка і насичена» - такими слова розпочала ретрокінопоказ  «Українське кіно – перлина національної культури», що відбувся днями в центральній книгозбірні, провідний бібліотекар відділу обслуговування Олена Самойленко.
Далі розповідь пішла про претендентів на «пальму першості» заснування українського кіно  - Томаса Едісона, Йосип Тимченка, Альфреда Федецького. Згадали та переглянули уривки з перших екранізованих кінострічок, зокрема «Богдан Хмельницький» (фільм на основі п’єси М. Старицького), «Райдуга» (фільм за сценарієм Ванди Василевської, який, доречі,у 1944 році отримав премію «Оскар»).

Якщо говорити виключно про український кінематограф, то першою знаковою його постаттю був, звісно, Олександр Довженко – письменник, кінорежисер, якому 10 вересня виповнилося 125 років. Саме про його головні етапи життя та найбільш відомі кінострічки розповіла бібліотекар відділу обслуговування Ніна Бородавка. 
Заключним етапом заходу став прегляд кінофільму «Україна в огні» Олександра Довженка. З захватом і сльозами на очах присутні глядачі спостерігали за перебігом подій на екрані, хвилювалися та страждали разом з головними героями.




Немає коментарів:

Дописати коментар