пʼятницю, 4 лютого 2022 р.

Письменник та байкар українського колориту

      «Гребінка йшов шляхом, прокладеним в російській літературі Криловим, але йшов досить самостійно, вносячи в свої байки український пейзаж і світогляд українського мужика. Його сатира не широка і не їдка, хоч зовсім не безнадійна, гумор вільний далекий від шаржу, мова прекрасна».        І.Франко 


     Євгену Гребінці належить своєрідне місце в літературі 30х-40х років XIX століття. Найціннішу частину його художньої спадщини становлять байки, що відіграли визначну роль у розвитку нового українського письменства. Його життя тісно переплітається з Лубенським краєм, адже народився Гребінка на хуторі Убіжище Пирятенького повіту на Полтавщині 2 лютого 1812 року. Початкову освіту здобув у домашніх умовах. Потім навчався у Ніженській гімназії вищих наук, де і почав писати вірші. Поєднуючи канцелярську службу та викладацьку діяльність у військово-навчальних закладах, пише свої твори, займається перекладами, бере участь у виданні рукописних журналів інших відомих письменників. Оглядаючи його творчість - байки, романи, повісті й оповідання, можна подивуватися що так багато встиг він написати за своє коротке життя довжиною у 38 років.

     До 210 річниці Філія №8 Вовчицька сільська бібліотека підготувала тематичну підбірку літератури, де бажаючі можуть ознайомитися із життєвим та творчим шляхом Євгена Гребінки.


Немає коментарів:

Дописати коментар