середу, 6 листопада 2013 р.

ДВІ  КУЛЬТУРИ,  ДВА НАРОДИ - ОДНА СПІЛЬНА ІСТОРІЯ

Цього тижня, з 4 до 9 листопада в районі  реалізується  соціальна ініціатива  щодо зміцнення дружби народів, які проживають на  його території. Проходять різноманітні заходи з нагоди налагодження  культурних зв’язків  між українцями та представниками інших національних меншин, дні національного примирення та єдності.
            5 листопада в центральній районній бібліотеці ім. Володимира Малика  відбулася презентація книжково-ілюстративної виставки «ДВІ КУЛЬТУРИ, ДВА НАРОДИ- ОДНА СПІЛЬНА ІСТОРІЯ».    В першому  розділі виставки «Ізраїль – свята країна» представлена література та матеріали, з яких кожний відвідувач має можливість ознайомитися з історією країни, проголошенням її незалежності, правовою системою, економікою, освітою, культурою, новітніми досягненнями та технологіямиДругий розділ виставки «Єврейській громаді  Лубен: 15 років разом» знайомить нас з діяльністю  єврейської громади на теренах лубенського краю, якій в цьому році виповнилось 15 років. Представлено і матеріали  співпраці  бібліотекарів   ЦРБ ім. В. Малика із єврейським культурним центром «Шофар»   практично  на протязі всіх цих років.
6 листопада  2013 року  бібліотечні працівники району, члени клубу «В дружньому колі»( який працює на абонементі ЦРБ ім. В. Малика )  завітали на гостину в  Лубенський єврейський культурний центр «Шофар», з  яким не один рік  плідно співпрацює центральна районна бібліотека ім. Володимира Малика.
Дві години  в центрі для працівників  бібліотек пролетіли як одна мить. Відкрив зустріч голова Лубенської єврейської  громади Геннадій Хенкін. Присутні були  ознайомлені  з найважливішими надбаннями єврейської культури, традиціями, звичаями, обрядами. Бібліотекар центру  Аделіна Хенкіна для своїх колег провела екскурс «Сторінками єврейської літератури», а Геннадій Степанов, викладач недільної школи торкнувся мистецького напрямку в єврейській культурі.
Дуже доречним і цікавим  став виступ  Раїси Плотникової, члена  Національної спілки письменників України. У вересні цього року на  ювілейному 20-му Форумі видавців  у Львові  їй   було  вручено головним редактором міжнародного журналу «Соборність» Олександром Деко, який видається в м. Бат-Ям, держава Ізраїль премію  імені  Івана Кошелівця - 2012 за оповідання «Боже яблучко» та «Ти згадував її, Анжею», а ще за роман «В яру згасаючих зірок». 
У виконанні  самобутнього співака Михайла Шамеса  звучали чудові пісні на ідіші та  івриті.
Валентина Сьомак, директор Лубенської ЦБС  щиро подякувала шанованих сусідів і за теплу зустріч, і за те, що ось уже 15 років вони  активно працюють, об’єднуючи навколо себе не лише  єврейські родини, але й лубенську інтелігенцію.
Сьогодні держава сприяє розвитку меншин, адже становище етнічних меншин у державі є показником рівня загальної культури соціуму, правової, політичної культури й культури міжнаціональних відносин.

Лубенська єврейська організація, якою успішно керую  Геннадій Хенкін , займає активну громадянську позицію, а їх робота надзвичайно багатогранна. Громада тісно співпрацює з багатьма організаціями міста. Тож  було  цікаво і корисно для всіх нас  познайомитися ближче з нашими  шанованими сусідами. Перейняти досвід, як невелика спільнота зберігає, відроджує та примножує свою національну гідність  та як тісно переплітаються національні єврейські та українські традиції.









Немає коментарів:

Дописати коментар