понеділок, 29 серпня 2016 р.

Пам’ять загиблих у Іловайську земляків  вшанували  юні читачі  лубенської центральної районної бібліотеки імені Володимира Малика.

          До хлопців та дівчат звернулася завідувачка організаційно- методичним відділом Тетяна Сафронова. Вона розповіла про двох  наших земляків - Артема Розуменка з Оріхівки та Віктора Дмитренка з  Засулля , які загинули у серпні 2014 року під час виходу з Іловайського котла. Також присутні переглянули відео «Герої, які загинули під Іловайськом». 

Річницю  Іловайської  трагедії відзначили у районній бібліотеці імені Володимира Малика

       Роковини  запеклих боїв  у  Іловайську  відзначили у  районній бібліотеці  імені Володимира Малика. Пам’ять та біль серпня 2014 року об’єднали представників різних поколінь. Учні шкіл, студенти, читачі старшого віку затамувавши подих слухали розповіді учасників  тих подій - бійця добровольчого батальону «Азов» Сергійя Вранчана та  бійця  ВСУ Романа Дзюби. Юні  лубенці  Данило Бровар,  Катя та  Аня Силки подарували  їм власноруч створені  обереги та вірші. Хвилиною мовчання  присутні вшанували пам’ять загиблих у Іловайському котлі земляків Артема Розуменка з Оріхівки та та Віктора Дмитренка із Засулля. 

суботу, 27 серпня 2016 р.

"Іван Франко - дітям"


     Україна дала світові багато визначних людей. Серед них яскравою постаттю є Іван Франко – класик української літератури, геніальний письменник, перекладач, публіцист, громадський і просвітницький діяч, який своєю невтомною працею будив і зміцнював національну свідомість українців. Іван Франко дуже любив дітей, а також полюбляв для них писати.
     27 серпня  в Березотіцькій сільській бібліотеці з нагоди 160 -річчя з дня народження Івана Франка  була проведена літературна подорож по творах Івана Яковича.  

160-річчя  великого  Каменяра  бібліотекарі   відзначили марафоном «Франко:Live».

     Районна бібліотека імені Володимира Малика  зранку запросила  маленьких  відвідувачів  переглянути сучасний український мультфільм за мотивами відомої казки  Івана Франка «Лис Микита».      Поетично- музичний  мікс за творами видатного українця  відкрив  лубенцям  сузір'я його ліричних та патріотичних поезій та пісень «Червона калина», «Ой ти, дівчино, з горіха зерня», «Час рікою пливе», «Знаєш». Багатогранну  особистість  Франка –  непересічну та яскраву – відкрила глядачам стрічка з циклу «Великі українці», де про  свого відомого земляка розповів Святослав Вакарчук. 

пʼятницю, 26 серпня 2016 р.

Франко для дітей

     26  серпня напередодні 160-ї річниці з Дня народження видатного українського письменника, нашого земляка Івана Франка, в Інтернет – центрі  Лубенської  центральної  районної бібліотеки імені Володимира Малика пройшов перегляд мультфільму, знятого на відому казку Івана Франка,  - «Лис Микита».
          Бібліотекар відділу інформаційних технологій Віталіна Курильчук  розповіла дітям про творчий шлях відомого земляка. Діти згадали казки письменника, які вони прочитали, зокрема «Осел і лев», «Лисичка і журавель», «Фарбований лис».
В кінці заходу всі присутні поласували солодощами.

Гра – конкурс  «Я люблю Україну» 

у  Михнівській  сільській бібліотеці.

      До 25 – ої річниці Незалежності України  завідувачка Михнівською сільською бібліотекою Лідія Марченко  зібрала своїх юних читачів на  гру-конкурс  «Я люблю Україну».
      Хлопці та дівчатка  11-13 років  із задоволенням взяли участь  у вікторині «Держава та її символи», конкурсі прислів’їв та приказок  «Народ скаже, як зав’яже», із захопленням відгадували, що знаходиться у «Скрині таємниць» та  під час конкурсу «Не в грошах щастя»   дізнавалися, хто зображений на українських грошових  купюрах.

Шашковий турнір до Дня Незалежності  України пройшов у Жданівській сільській бібліотеці.

      В  турнірі взяли участь учні 6-9 класів  Жданівської  загальноосвітньої  школи. Разом з бібліотекарем  Ярославою Покидько  турнір підготував вчитель фізичного виховання Віталій Мизенко. Бібліотекар  відкрила змагання,  розповіла  про  велике свято українського народу  та познайомила  із книжковою виставкою  «Незалежна  єдина Україна». У безкомпромісній  боротьбі  звання переможця   турніру виборов  учень 8 класу Олександр  Нагорний.

четвер, 25 серпня 2016 р.

«Україна- серцю милий край» 

      Під такою назвою в Шершнівському  сільському Будинку культури  відбулося свято з нагоди дня села та дня Незалежності України. Бібліотекар Любов  Остапенко представила книжкову виставку «У синім кольорі була ознака миру, а  в  жовтому народ плекав велику віру», та розповіла історію нашої Незалежної  держави. Сільський голова Ігор Іванович Яременко  привітав усіх  зі святом. В виконанні Катерини Яременко та Руслани Конько прозвучали  українські пісні. Всім присутнім підняли настрій гуморески Марини Мірошнеченко та Альони Горб. На закінчення всі присутні мали змогу  поласувати смачними пиріжками та картоплею. 


Україна-  наша земля, рідний край. 

     Наша країна з багатовіковою історією, мальовничою природою, чарівною піснею, мудрими і талановитими людьми.  
     Напередодні  дня  Незалежності  в Духівській сільській бібліотеці була розгорнута ілюстрована книжкова  виставка «Незалежній Україні -25 років». Література, що представлена на виставці, інформує про доленосні етапи державотворення в Україні.
      Користувачі бібліотеки мали можливість познайомитися з книгами представлені на виставці, та взяти для читання. 


23 серпня в Тарандинцівській сільській бібліотеці проведено годину державності.  Всім серцем любіть свою Україну. 







З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ, УКРАЇНО!

Хай святиться ім’я твоє вічно,
Україно – колиско наша.
        У рамках святкування 25-ліття Незалежності України працівниками районної бібліотеки для дітей ім. О.В. Донченка був проведений ряд заходів, присвячених вшануванню великого національного свята нашої державності.
День Незалежності – символ єдності українського народу. Ця визначна дата навічно увійшла в історію молодої держави золотою сторінкою її біографії.

"Хай світанки твої Україно, сонце сяйвом мережить своїм"

       23 серпня Березоточа святкувала 25-у річницю Незалежності України. Жителів села зібрав біля будинку культури літературно - музичний вечір "Хай світанки твої Україно, сонце сяйвом мережить своїм" який сільська бібліотека підготувала разом з працівниками будинку культури.
       А в книгозбірні завідуюча Наталія Білик  та бібліотекар Лариса Павлунік  провели для молоді урок народознавства «Україна у вишивці». Найменші ж таланти змагалися у конкурсі малюнків "Україна - мій рідний край", найталановитіші одержали солодкі подарунки.

День Незалежності України – велике національне свято нашої державності.

      Відзначали 25 річницю проголошення незалежності України і на абонементі центральної районної бібліотеки імені Володимира Малика. 
     В усіх народів існує повір’я, що той хто забув звичаї своїх батьків, карається людьми і Богом. Тож працівники книгозбірні вирішили донести  до читачів інформацію про звичаї і традиції наших предків, ознайомити їх з національними символами та оберегами. Для цього на абонементі було оформлено  книжкову виставку «Вінок калиновий сплітаю із звичаїв рідного краю» та інсталяцію «Обереги мої рушники», підготовано музичний альбом «Піснями славиться наш рід» та народознавчу паузу «Український вінок – краса і оберіг», а також створено вікторину «Я люблю Україну». 

середу, 24 серпня 2016 р.

День Незалежності святкували у Карпилівці.

        В Карпилівській сільській бібліотеці для жителів села була проведена  тематична година  «Знай, люби, оберігай свою країну, рідний край».  Бібліотекар  Галина  Мощіль   запросила  хлопців та дівчат  взяти участь у вікторині. Багато нового та цікавого вони дізналися  відповідаючи на запитання  з історії України та історії рідного села.

вівторок, 23 серпня 2016 р.

У синім кольорі була ознака миру, а в жовтому
народ плекав велику віру!

             
    Вся Україна святкує 25 річницю Незалежності України. Це свято відзначили і в Мацківській сільській бібліотеці. На літературно - музичний вечір завітали члени клубу за інтересами «Дивоцвіт» та діти, з клубу «Дзвіночок». Із захопленням всі запрошені слухали ведучу Аліну Соломаху, яка розповіла про символи Держави, українську пісню, вишиванку, а також згадали про війну, що на Сході України. Всі разом виконали гімн України. А маленькі члени клубу Іринка Гапченко та Вірочка Яковлєва прочитали вірші «Я-українка» та «Розквітай Україно». Своє музичне вітання подарували глядачам Валерія Сень і Аліна Соломаха. На свято був запрошений учасник АТО Сергій Мелеховець, який привітав із 25-річчям Незалежності нашої Держави, та побажав миру, благополуччя в країні, щоб ця неоголошена війна скоріш закінчилась. А бібліотекар, Ніна Бобрик ознайомила читачів із книжковою виставкою «Хліб і сіль тобі рідна Вкраїно, Незалежна моя Батьківщино».



понеділок, 22 серпня 2016 р.

Дзвін шабель, пісні, походи,
Воля соколина, тихі зорі,
Ясні води – моя Україна…
Моя країна – Україна

День Незалежності – найважливіше національне свято для українців.

      Воно виплакане багатьма поколіннями героїчних борців за волю та територіальну цілісність України. Бібліотека теж долучилася до святкових урочистостей. Так, 20 серпня до відділу інформаційного сервісу завітали юні користувачі та переглянули електронну презентацію «Моя країна - Україна».
      Завідуюча відділом Оксана Василенко розповіла дітям багато цікавої та корисної інформації про державні символи України, її шлях до Незалежності.

неділю, 21 серпня 2016 р.

Великі українки:  портрети на фоні епохи.

       У дні коли вся країна готується відзначити 25 – ту річницю незалежності бібліотеки Лубенщини долучаються до святкування цієї визначної  дати у громадах міста та району. Незалежність України — заслуга не лише певних політичних сил та рухів, а й усього народу, багатьох його поколінь. До міського територіального центру обслуговування населення завітали працівники центральної районної бібліотеки імені Володимира Малика Тетяна Сафронова та Ніна Бородавка. Відвідувачі мали змогу переглянути  документальну стрічку присвячену великій українці поетесі та громадській діячці Олені Телізі. Про українських жінок які, славилися не лише красою і розумом, а й мужньою вдачею і відвагою та пліч-о-пліч з чоловіками писали героїчну історію нашої Батьківщини розповіла присутнім  завідувачка організаційно-методичним відділом Тетяна Сафронова. На заході лунали вірші Олени Теліги, пісні у виконанні Квітки Цісик, Ольги Богомолець, Марії  Бурмаки  та були презентовані відео матеріали  з історії  українського державотворення.

понеділок, 15 серпня 2016 р.

Віват, «Бабусеньки»


      14 серпня Медовий Спас зібрав у Вовчику в  будинку культури шанувальників української народної пісні. Сільська філія районного клубу «Надвечір’я» віншувала в цей день учасників аматорського «Бабусеньки», який відзначав свій надзвичайно юний ювілей - перші п’ять років від дня створення гурту.
        Народні пісні – це народна історія, жива, яскрава, сповнена барв, істини, історія, яка розкриває все життя українського народу. Неймовірне розмаїття пісенного багатства України. Але найбільше душа народу, звичайно, відображається саме в піснях, що прийшли до нас з минулого, не втративши на довгому шляху жодної пелюстки із свого вінка, жодної краплини сонця і жодного відтінку кольору у палітрі фольклорної музики. Саме в цьому жанрі працює коллектив.

Спільними зусиллями організували Свято Маковія


       Майстер – класи, читання віршів, співи та дитячі розваги на Свято Маковія стають доброю традицією для сіл Лубенського району. Цього року народознавчу читацьку годину, присвячену Медовому Спасу провели у селі  Калайдинці. Організували свято спільно Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій Світ», Територіальний центр соціального обслуговування Лубенської райдержадміністрації, Лубенська центральна районна бібліотека імені Володимира Малика та Калайдинцівська сільська бібліотека – філія, які є добрими партнерами не в одні справі.
    Цей день в Україні користується величезною повагою і любов’ю. Тож, не випадково в стінах сільської бібліотеки зібралися представники різних поколінь сельчан. 

неділю, 14 серпня 2016 р.

Подорож до лицарської епохи

     Друзі, хто з нас не мріяв подорожувати у часі? Наприклад, заглянути в цікаву епоху Середньовіччя? Стати на двобій з підступним королем, потоваришувати з відважним Робін Гудом та лицарем Айвенго?
  Юні читачі Лубенської центральної районної бібліотеки імені Володимира Малика мали таку можливість 13 серпня. Діти переглянули історичний фільм «Айвенго» за мотивами однойменного роману В. Скотта. Бібліотекар познайомила дітей з творчістю відомого письменника, 245 років якого нині відзначаємо.

середу, 10 серпня 2016 р.

         9 серпня на Лубенщині перебував Віктор Славинський, директор Українського центру  гуманітарної інформації «Світогляд», який готує до друку книгу про нашого земляка з Австралії Федора Габелка. Віктор Євгенович зі своєю родиною відвідав в м. Лубни ЗОШ № 10 (колишній педагогічний інститут, де навчався Ф. Габелко), краєзнавчий музей, місця юності нашого земляка – села Суха Солониця, Березоточа, Піски.     Побував у Мгарському Спасо-Преображенському монастирі та на Зажур-Горі біля меморіалу жертвам Голодомору 32-33р.р.
     Також відвідав бібліотеку імені Володимира Малика та Березотіцьку сільську бібліотеку. Супроводжувала київську делегацію Валентина Сьомак,  директор Лубенської ЦБС.

четвер, 4 серпня 2016 р.

Ювілей Володимира Леонтовича відзначили у Березотіцькій сільській бібліотеці

       4 серпня в Березотіцькій сільській бібліотеці для юних читачів  була проведена година історичної пам’яті до 150 - річчя з дня народження Володимира Миколайовича Леонтовича «Видатні люди мого краю». Бібліотекар Лариса Павлунік розповіла  про українського письменника, літературного критика, історика, мемуариста, доля якого  була пов’язана з Лубенщиною. Не  типовий,  " незручний " для сучасників він зайняв визначне місце у пантеоні громадських та культурних  діячів кінця ХІХ – початку ХХ ст. Поряд з громадсько - політичною діяльністю  він був блискучим проникливим літературним критиком. Особливістю його прози було вміння  колоритно змалювати містечкове життя, а у  стилі письма дивовижно поєднувалося старе і нове.
Юні читачі вперше почули велике ім’я та були приємно вражені та здивовані , що один із славних синів України, який переймався національною ідеєю, жив і працював для України - наш земляк!


Перший Президент України

       За словами М.Грушевського «Завдяки історичній пам'яті людина стає особистістю, народ – нацією, а країна – державою». Саме постаті Михайла Грушевського була  присвячена історична година  для молоді з нагоди 150-річчя від дня його народження, яка  відбулася в Солоницькій сільській бібліотеці-філії 1 липня. Організатор заходу – бібліотекар  Сніжана Кириченко у своїй розповіді  сконцентрувала увагу на молодих роках М.Грушевського,  його становленні  як історика і політика та представила читачам книги з виставки «Обличчя української історії. Михайло Грушевський», які допоможуть користувачам глибше пізнати Грушевського як видатного вченого, громадського і державного діяча.

Година спілкування в Солоницькій сільській бібліотеці

   «Бережи здоров’я змалку!» - саме під таким девізом 27 липня  пройшла година спілкування  в Солоницькій сільській бібліотеці-філії, спрямована на застереження підлітків  від шкідливих звичок та орієнтування  їх на здоровий спосіб життя. Цікавою і корисною  була інформація з книг про переваги здорового способу життя, представлених  завідувачкою бібліотекою Сніжаною Кириченко на  виставці  «Здоров’я – то найбільший в світі дар!».  Емоційного заряду  учасникам цього   заходу  додала  гра «Відгадай»  та  дискусія  між підлітками  про залежність  здоров’я  від шкідливих звичок  та екологічних чинників.  Підлітки  дійшли  до висновку, що  дотримуватися засад здорового способу життя  чи ні -  завжди залежить від свідомого вибору людини.


Пункт європейської інформації в сільській книгозбірні

       Засульська сільська бібліотека-філія долучилася до  проекту «Все про Європу: читай слухай, дізнавайся», що реалізується в центральній районній бібліотеці імені Володимира Малика  за підтримки Європейського Союзу (програма «Ерасмус+) та  Української бібліотечної асоціації. В рамках  проекту  в  Інтернет-центрі сільської  книгозбірні  діє пункт європейської інформації (ПЄІ).  Завдяки новим інформаційним матеріалам   та доступу  до електронних ресурсів обслуговування   користувачів  бібліотеки  з питань  про  ЄС стало більш повним, ефективним  та  зручним.  Тут  користувачі  можуть дізнатися  про життя в європейських країнах, реалізацію  громадянами  ЄС  своїх соціальних прав,  ознайомитись  з новинами   діяльності ЄС,  публікаціями  з питань євроінтеграції України,  діючими грантами, конкурсами, дізнатись про  курси вивчення іноземних мов, про можливості навчання в європейських вузах  та працевлаштування  для українців  тощо.  ПЄІ  Засульської сільської бібліотеки-філії  вже має  своїх перших зацікавлених  відвідувачів.

середу, 3 серпня 2016 р.

Окрилений Україною



Серед імен, яким славен наш Посульський край, особливе місце належить громадському діячеві, меценату, письменнику Володимиру Леонтовичу. Його життя – то особливий приклад служіння своєму народу на ниві культури, освіти, науки.
      5 серпня виповнюється 150 років від дня народження В. М. Леонтовича. На вшанування пам’яті письменника в читальній залі Лубенської центральної районної бібліотеки імені Володимира Малика діє книжкова виставка «Окрилений Україною». Читач має змогу перегорнути сторінки життя і творчості нашого славного земляка!




понеділок, 1 серпня 2016 р.

 «Англійська п’ятниця» 

   
       Центр європейської інформації, що діє в Лубенській центральній районній бібліотеці імені Володимира Малика, запросив читачів краще познайомитися з літературою та традиціями Великобританії. «Англійська  п'ятниця» зустріла відвідувачів піснями «Бітлз»  та  холодним англійським  чаєм. Англійська література  була презентована  найвідомішими   романами та п'єсами видатного драматурга  Бернарда Шоу, єдиного в світі лауреата Нобелевської премії та володаря «Оскара».
Про  життя  письменника, 160-річчя якого нещодавно відзначили в усьому світі, розповіла  завідувачка відділом обслуговування  Олена  Самойленко.