вівторок, 26 листопада 2019 р.

Пам`ятаємо!!!

Голод. Це страшне слово повертає нас  в далекі 1932-1933 роки. Український народ в смутку і скорботі доземно схиляє голови, вшановуючи  пам'ять мільйонів його жертв.
Народ України пам’ятає сторінки свого життя, але з часом відійдуть у небуття свідки тих трагічних подій Великого Голоду. А тому варто робити все щоб їх нащадки, особливо молодь, знали про ті лихоліття, свято берегли їх у своїй пам`яті в ім`я того, щоб  таке страшне минуле ніколи не поверталось.
Протягом декількох днів у бібліотеках Лубенської ЦБС відбувся цикл заходів «Голодомор-чорна сповідь моєї Вітчизни», присвячених дню пам`яті жертв голодоморів.
22 листопада  у Вовчицькій сільській бібліотеці пройшла історична година «Чорна сповідь моєї Вітчизни». Бібліотекар Людмила Ревуцька ознайомила користувачів  із трагічними сторінками тих страшних подій, з  фактами Голодомору  у селі Вовчик. Згадала про тодішнього голову колгоспу Іларіона Сухомлина, який ціною власної свободи зберіг життя багатьом односельцям, роздавши частину зібраного врожаю, та був засланий за це у концтабори.
23 листопада у Бієвецькій сільській бібліотеці проведена  година пам`яті  « Сповідаю  жалобу сумну»  На заході  були присутні жителі села. Серед них і очевидці цієї трагедії Марія Остапенко та  Марія Заєць, які ділилися спогадами про жахи голоду 1932-1933 років. Учні школи  Сніжана  Васильєва, Віка Омельченко, Анжела Чуб зачитали хвилюючі спогади очевидців. Наприкінці заходу присутні вшанували пам'ять померлих  хвилиною мочання.
23 листопада    в  Левко-Ромоданівській сільській  бібліотеці пройшла година-реквієм «Голодний рік, як чорна птиця, над краєм змореним летить». Бібліотекар Світлана Чупайда розповіла присутнім про голодомор, привела жахливі цифри геноциду, запропонувала переглянути книги  «Голод в Україні: сторінки Історії» та» Курган скорботи», а о 16 годині всі присутні долучилися до Всеукраїнської акції «Запалимо свічку памяті». 
В читальній залі центральної районної бібліотеки імені Володимира Малика підготовлено виставку-вшанування «Чорний птах гіркої пам`яті», мета якої -  висвітлити тему голодоморів на території України загалом і на Полтавщині зокрема. 
З 18- 26 листопада в Остапівській сільській бібліотеці діє виставка «Забуттю не підлягає». На ній представлені документи, фотографії та публікації про геноцид української нації, спогади і свідчення очевидців, тих хто в своїй пам`яті крізь роки проніс страждання та біль, спричинені тоталітарним режимом.
Голод 1932-1933 років в Україні  назавжди залишиться в нашій пам`яті, як одна з найстрашніших сторінок минулого, адже людська  пам'ять - це нескінченна книга, в якій записано все життя: і життя людини, і життя країни!

Немає коментарів:

Дописати коментар