четвер, 27 липня 2023 р.

Наближення читача до письменника: В Лубнах відбулася зустріч з письменником Миколою Ночовним

21 липня, в приміщенні Лубенської публічної бібліотеки ім. В.Малика відбулася творча зустріч з  нашим земляком -  українським журналістом, поетом, прозаїком, автор чотирьох романів, багатьох книг повістей та новел, низки збірок віршів, випущених у видавництвах Києва і  Донбасу, а нині і Лубен, членом Національної спілки письменників України з 1980-го року, талановитою і багатогранною людиною - Миколою Ночовним.
   Зустріч з письменником відбулася напередодні його світлого  80-літнього ювілею. Така близька зустріч з читачами, колегами по перу виявилася дуже потрібною. Це було справді приємне, тепле спілкування, метою якого були – письменник, книга, бібліотека, зустріч.
   Ведуча заходу, директор книгозбірні Валентина Сьомак розповіла присутнім про життєві стежки талановитого земляка. А Микола Васильович продовжив ділився історіями із життя, особливо про той період, коли був вимушений повернутися  з Луганщини  на малу батьківщину – у стародавні Лубни, та виніс на загал вірші з  останньої поетичної збірки «Кентавр». Це переважно глибокі,філософські вірші про війну.

     Олександр Міщенко, головний редактор газети «Лубенщина», голова літературного об’єднання ім. О.Донченка в цей день став літературним модератором Миколи Васильовича. Він розлого аналізував його  творчість, як поетичну так і прозову.
  На захід завітали колеги по перу та активні читачі бібліотеки. Літератор Олександр Печора читав поезії автора. Провідний бібліотекар  Інна Сизоненко  рочитала уривок з роману «Передбачення на понеділок». Цей роман викликав особливий  інтерес у присутніх, особливо  історія його написання.
  З луганським присмаком звучав український романс автора «Абрикоси в Камброді цвітуть». 
    Микола Васильович Ночовний має гарну літературну спадщину, яка за кількістю та якістю літературних праць дозволила йому зайняти відповідний щабель в українській літературі. Для письменника – це велика винагорода увійти до тих, кого читають. Особливо сьогодні. 
    Тож насамкінець ведуча заходу наголосила: «Непрочитана книжка – це просто стосик задрукованого паперу. І тільки в голові читача вона перетворюється на твір мистецтва. Нашому ж гостю не варто хвилюватися. З кожним новим романом  чи поетичним словом його талант  бере у полон все більше і більше читачів. Сподіваюся, що і читачів нашої бібліотеки збільшиться. Адже сьогодні ми  вкотре переконалися наскільки потужне слово п. Миколи, наскільки глибокі переживання заховані у його книгах». 
    Творча зустріч пройшла в теплій щирій атмосфері. Аудиторія мала можливість поспілкуватися із письменником, отримати відповіді на питання, що їх цікавлять.
   Пісенні вітання Миколі Ночовному дарували учасниці ансамблю Лубенського центру надання соціальних послуг Ніна Василенко та Ніна Макуха.
   Автор же подарував для читачів бібліотеки свої книги «Кентавр», «Сич закричить опівночі», «Передбачення на понеділок», «Поєдналось на звуженім лезі».







Немає коментарів:

Дописати коментар