понеділок, 19 серпня 2013 р.

Маковія або медовий Спас чи Спас на воді


Радують усіх нас своєю щедрістю серпневі дні. Духмяно пахнуть дині, жовто - червоними боками виграють на сонці достиглі груші, гілки яблунь згинаються все нижче та нижче під вагою дозрілих плодів. А вже  ж яким різнобарв’ям виграє серпень на клумбах, диву даєшся як природа могла таке створити!
Саме в цей благодатний час -14 серпня православні християни святкують одне з найпоетичніших і найшанованіших свят- Маковія або медовий Спас чи Спас на воді. Це свято вважається полуднем, тобто останнім відрізком літнього часу, в народі про нього говорять так: “Прийшов Святий Спас - готуй рукавиці про запас.”
У цей погожий святковий літній день зібралися на своє засідання читачі ЦРБ ім. В. Малика, члени клубу “У дружньому колі”. Бібліотекарі Наталія Мусієнко та Ніна Бородавка розповіли про народні звичаї та обряди святкування першого Спасу, про релігійне підгрунтя цього свята присутні дізналися від члена клубу Анатолія Канівця.
А пригощалися шановні гості шуликами - це ( прісні коржі, приправлені медовою ситою та товченим маком ), які споконвіку їли наші предки цього дня.
Здавна українці славилися своєю майстерністю, фантазії та уміння, їм не позичати. Тож і на нашу гостину завітала жінка творча,  з золотими руками - Кривошей Людмила Олексіївна. Присутні були вражені її здатністю з’єднувати воєдино майстерність, креативність та власне бачення світу. Умілі руки гості та безмежна фантазія в поєднанні з наполегливістю та ентузіазмом, творять маленькі дива з простих звичайних речей. Члени клубу були в захопленні від побаченого і попрохали Людмилу Олексіївну навчити їх робити маленький оберіг - ляльку-мотанку. Майстриня з радістю погодилась.

Як і завжди у нашому клубі звучали вірші та лунала пісня. Уже стало доброю традицією, що поетеса Галина Несмашна залюбки презентує свої нові вірші, а пісні виконували Анна Монакова, Марія Білик та всі - всі.







Немає коментарів:

Дописати коментар