пʼятницю, 15 листопада 2013 р.

Мистецтво жити в громаді - засіб формування і розвитку громадянського суспільства

11 – 12 листопада 2013 року в місті Лубни у приміщенні Центральної районної бібліотеки ім. В. Малика відбувся  дводенний тренінг для представників студентського самоврядування, ініціативних груп та молодіжних громадських організацій.  Організували тренінг Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій Світ» та відділ у справах сім'ї та молоді виконавчого комітету Лубенської міської ради, а провели тренери з м. Львів Андрій Нечипорук та Андрій Круп'як  ( громадська організація «Товариство Лева».
«Громад в їх звичайному і нормальному розумінні, як об’єднань активних громадян, що спілкуються між собою, вирішуючи важливі питання місцевого життя, в  нашій країні існує надзвичайно мало. Соціального досвіду життя в громаді більшість громадян України не має.», - говорить Олександр Чепур, голова молодіжної громадської організації «Твій Світ».  Тому, на його думку, зараз украй необхідно змінити стан речей, відродити місцеві громади  і повернути їм їхню вирішальну роль у повсякденному житті. Виконати це нелегке завдання можна зокрема ведучи просвітницьку роботу серед дорослих та дітей.
Цікавими в обговоренні та вивченні виявилися для учасників тренінгу такі теми, як «Що таке громада» та «Види громад». Адже, в результаті молодь навчилася порівнювати і пояснювати значення понять населення і громада, активно розповідала про те, що потрібно для перетворення населення в громаду, а найголовніше запланувала організовувати справи, які допоможуть населенню ставати громадою.
«Ці два дні були для мене неповторними, хоча я не в перше беру участь у подібних тренінгах, але розуміння того, що мистецтво жити в громаді є засобом формування і розвитку громадянського суспільства потрібно постійно доносити до молоді.», -  говорить Анастастасія Дорофій, студентка Лубенського медичного училища.
Окрім того, на тренінгу були розглянуті і такі теми, як  «Система влади в Україні»,   «Доступ до публічної інформації» тощо.
Участь у тренінгу безкоштовна. Учасники забезпечувались харчуванням під час кава – пауз та обідньої перерви та  мали можливість скористатись доступом до мережі Інтернет завдяки програмі «Бібліоміст», що діє на базі бібліотеки.

Захід був присвячений дню студента та відбувся в рамках проекту «Посилення ролі молодої громадянської журналістики в міжкультурній і анти-дискримінаційній освіті», що підтримується Департаментом  інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської облдержадміністрації. 






Немає коментарів:

Дописати коментар