понеділок, 17 серпня 2015 р.

Свято Маковія в Новаках  об’єднало різні покоління односельчан

14 серпня 2015 року у селі Новаки Лубенського району відбулося «Свято Маковія», яке об’єднало різні покоління односельчан. Родзинкою заходу став кінопоказ під відкритим небом, а  організаторами події виступили Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій Світ» спільно з Територіальним центром соціального обслуговування Лубенської райдержадміністрації та Лубенською районною бібліотекою ім. В. Малика.
Мешканці села з нетерпінням чекали на таку подію. Адже сама участь у заході, можливість провести активно своє дозвілля, набратися вдосталь позитивних емоцій.
Як розповів один з організаторів Олександр Чепур, зі своєю командою вони вирішили відродити те, що раніше було мега-популярним: «Я привіз екран, а ще один співробітник - проектор. У репертуарі - старий фільм: «За двома зайцями».
Після урочистого привітання, учасники із задоволенням слухали про традиції свята Медового Спаса, коли у церквах святять воду, квіти та мак, а потім взяли участь у «майстер- класі» по  приготуванню шуликів з маком. Для присутніх також виступив танцювальний колектив «Ренесанс», а під час ігрової програми, яку запропонували працівники територіального центру, малеча мала змогу проявити свої вміння у рухливих конкурсах. Хоча в конкурсах і були свої переможці, проте нагороди отримали всі. Група підтримки, особливо з числа осіб поважного віку, всіляко підбадьорювала учасників, а в окремих конкурсах давали свої корисні поради та допомагали прикрашати «маковійчик», традиційний букет, до якого кладуть чорнобривці, жоржини, айстри,  також різні трави: м'яту, чебрець, любисток, полин, деревій, будяк-пристрітник.
«Захід відбувся завдяки підтримці сільської громади за активної участі жителів села. Приємно усвідомлювати той факт, що наш приклад можуть наслідувати інші і  влаштують заходи, які об’єднують громаду», -  зазначила директор терцентру Наталія Хомкіна.
Завершився вечір кінопереглядом  під відкритим небом легендарної стрічки «За двома зайцями» на українській мові.  Охочих ще раз пережити з головними героями цю повчальну історію зібралось чимало, а самі глядачі залишились у захваті від української комедії, не скупившись на щирий сміх.

Подія  відбулася  в рамках проекту «Надання підтримки, допомоги та сприяння розвитку активності людей похилого віку, особливо тих, хто постраждав від націонал соціалізму», що реалізується за підтримки Німецького федерального фонду «Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє».






Немає коментарів:

Дописати коментар