вівторок, 25 серпня 2015 р.

Форум «Бібліотека – громада: відкритий простір»: підводимо підсумки проекту  (19.08.2015) 

     17-18 серпня 2015 р. в Національній парламентській бібліотеці України  (м.Київ) Українська бібліотечна асоціація провела Форум «Бібліотека – громада: відкритий простір», що мав на меті продемонструвати кращий досвід реалізації однойменного проекту за фінансової підтримки Фонду «Монсанто».
    Участь у Форумі взяли представники Української бібліотечної асоціації, Міністерства культури України, Фонду «Монсанто», Ресурсного центру ГУРТ, а також 10 бібліотекарів, які продемонстрували найкращі результати роботи у проекті,  разом із представниками своїх громад: сільськими головами, фермерами, начальниками відділів культури, працівниками районних ЦБС.
    Лубенський край представляли: Валентина Сьомак - директор Лубенської ЦБС, Наталія Білик – завідувачка Березотіцькою СБФ, Лариса Павлунік – бібліотекар  цієї ж сільської бібліотекти.

    В межах Форуму відбулись презентація результатів проекту та прес-конференція, у якій взяли участь Гуцул Наталія Іванівна, головний спеціаліст відділу бібліотек Управління соціокультурного розвитку регіонів Міністерства культури України, Шевченко Ірина Олександрівна,  президент Української бібліотечної асоціації, Сошинська Ярослава Євгенівна, виконавчий директор Української бібліотечної асоціації, Федьчук Віталій Миколайович, директор з корпоративних питань та зв’язків з громадськістю компанії «Монсанто Україна», Польовий Леонід Олексійович, голова Єрківської сільської ради Катеринопільського р-ну Черкаської обл., Недуха Альона Геннадіївна, бібліотекар бібліотеки с. Степанки Черкаського р-ну Черкаської обл.
Сільські бібліотекарі – учасниці проекту презентували нові бібліотечні послуги та поділилися власними історіями успіху, за що були відзначені пам’ятними подарунками.

  Учасники Форуму мали змогу пройти тренінг з фандрейзингу для бібліотекарів та працівників відділів культури  і тренінг  «Стартапи на селі - маленькі кроки, що ведуть до великих змін» для голів сільських рад та фермерів.

  У перший день Форуму на всіх чекав приємний сюрприз – відвідини Верховної Ради України, під час якого учасники дізнались про роботу Парламенту України та побували у сесійній залі.


    У другий день учасники Форуму обмінялись думками під час ярмарку ідей  «Сталий розвиток сільської громади» та відвідали Національну сільськогосподарську бібліотеку Національної академії аграрних наук України.

    На сьогодні Українська бібліотечна асоціація повністю виконала проект, обладнавши  комп’ютерною технікою сільські бібліотеки на суму понад 1 млн. гривень та поповнивши їхні фонди інформаційними ресурсами на 320 тис. гривень (книги, друкована та електронна періодика). Модернізовані заклади надають населенню життєво важливі послуги – від навчання користуватися комп’ютером та інтернетом, доступу до е-урядування та адміністративних послуг до інформаційної підтримки малого бізнесу та фермерських господарств.
Завдяки інформаційним технологіям сучасні бібліотеки долають цифрову нерівність в умовах, коли лише 42% сільського населення України мають постійний доступ до мережі інтернет. 
Історії успіху проекту
    «Інтернет в бібліотеці дозволяє економити час, бо всю необхідну інформацію можна отримати від бібліотекаря на свою електронну пошту. Завдяки періодичним виданням, що надходять у бібліотеку, маємо можливість отримувати інформацію про події у світі та країні, необхідну інформацію про сільськогосподарське виробництво. Діти мають де проводити свій вільний час з користю для себе».
    «Ми навіть не могли уявити, що в сільській бібліотеці зможемо отримати оперативну інформацію про ціни на зерновому ринку України і це дозволить нам відчути себе більш конкурентоспроможними. Ми справді отримали користь».
     «Читачам, які не мають навиків роботи в інтернеті, бібліотекар допомагає зробити перші кроки у всесвітній мережі. Так, мешканці села скористалися новою послугою бібліотеки, знайшли сайти, з цікавою і корисною інформацією і замовили насіння овочів і квітів 

Немає коментарів:

Дописати коментар