понеділок, 15 серпня 2016 р.


Спільними зусиллями організували Свято Маковія


       Майстер – класи, читання віршів, співи та дитячі розваги на Свято Маковія стають доброю традицією для сіл Лубенського району. Цього року народознавчу читацьку годину, присвячену Медовому Спасу провели у селі  Калайдинці. Організували свято спільно Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій Світ», Територіальний центр соціального обслуговування Лубенської райдержадміністрації, Лубенська центральна районна бібліотека імені Володимира Малика та Калайдинцівська сільська бібліотека – філія, які є добрими партнерами не в одні справі.
    Цей день в Україні користується величезною повагою і любов’ю. Тож, не випадково в стінах сільської бібліотеки зібралися представники різних поколінь сельчан. 
    Учасники із задоволенням слухали розповіді завідуючої Калайдинцівською бібліотекою Валентини Черняк і завідуючої відділенням соціально-побутової адаптації терцентру Наталії Сергієнко (вони ж були і ведучими свята) про традиції свята Медового Спаса, коли у церквах святять воду, квіти та мак, а потім взяли участь у «майстер-класі» по приготуванню шуликів. І поки наймолодші учасники дійства розповідали вірші та гуморески, представники старшого покоління співали пісень, калайдинцівські господині передавали свою майстерність приготування коржів та досвід того,  як терти мак у макітрі, замішувати тісто на коржі. Своїм  досвідом в цьому ділилися поважні жіночки Віра Тараненко і Марія Прядко. Діти з захопленням бралися до  роботи, освоювали навички такої роботи.
     Частиною свята стала і ігрова програма, під час якої дітлахи допомагали прикрашати «маковійчик», традиційний букет, до якого кладуть чорнобривці, жоржини, айстри,  також різні трави: м'яту, чебрець, любисток, полин, деревій, будяк-пристрітник.
Завершальним же етапом свята було частування, до якого запросили учасників і глядачів. А фінальною цікавинкою стала пізнавальна дитяча гра «Лабірудза». Діти з задоволенням бавилися  на майданчику  «Лабірудза», кидаючи великий кубик під ноги, грали  у велику підлогову гру. Але ця забавка – лише для подібних заходів, а взагалі команда «Лабірудзи» пропонує українцям випробувати сили у лабіринті з кукурудзи на полі площею два гектари під Києвом. Провели гру активісти громадської організації «Твій Світ», які беруть участь у міжгенераційних заходах у рамках проекту “Надання підтримки, допомоги та сприяння розвитку активності людей похилого віку” за підтримки Німецького федерального фонду «Пам’ять. Відповідальність. Майбутнє». 
    Яскравості, емоційності  заходу надавали чудові самобутні  українські пісні у виконанні учасників аматорського народного колективу «Вербиченька»   Калайдинцівського будинку культури.
    Організатори відмічають, що участь у заході – це можливість провести активно своє дозвілля і дякують за активність жителям села Калайдинці.














Немає коментарів:

Дописати коментар