неділя, 30 червня 2024 р.

ШЛЯХ НАШОЇ КОНСТИТУЦІЇ 

         Вона карбувалася впродовж поколінь, а нині є основним законом України. З нагоди Дня Конституції України в Публічній бібліотеці імені Малика відбувся квест-тест "Шлях української Конституції". Бібліотекар Марина Кононенко ознайомила юних читачів із цікавими фактами головного документу країни з книги "Проста Конситуція" Юрія Марченка. А бібліотекар Сніжана Кириченко підготувала цікавий квест, під час якого потрібно було "вибити орків" та пройти блок-пости з допомогою правильних відповідей на питання. Втім, це не єдине свято цього дня.

четвер, 27 червня 2024 р.

 
Олена Пчілка – феномен українського духу

    Учасники клубу «У дружньому колі», що діє на базі Публічної бібліотеки ім. В. Малика, продовжують знайомитися з біографіями видатних українців. Тож чергова зустріч «Олена Пчілка – феномен українського духу» була присвячена розповіді про шляхетну українку, неординарну особистість з міста Гадяча – Ольгу Петрівну Драгоманову-Косач, широко відому під літературним псевдонімом Олена Пчілка. З розповіді бібліотекарки Сніжани Кириченко присутні дізналися невідомі факти з життя видатної землячки. 
    Ольга Петрівна належить до плеяди діячів, які своєю невтомною працею зробили значний внесок до духовної скарбниці нації, збагативши своєю творчістю українську культуру. Олена пчілка була першою збирачкою та знавчинею українського орнаменту,  випустила перший альманах «Перший вінок» та стала першою жінкою-академіком. Все своє життя вона р’яно відстоювала право на існування української мови та, головне, ніколи не зрікалася своїх поглядів, безстрашно пропагувала їх, не боячись ні арештів, ні в’язниць, ні репресій. Як талановитий педагог вона ініціювала прогресивні думки щодо виховання молоді. 
     Розповідь про неординарну особистість зацікавила присутніх, тож не дарма з книжкової виставки-портрету «Олена Пчілка: з любов’ю до України» було обрано не одне видання для подальшого ознайомлення з біографією письменниці.

вівторок, 25 червня 2024 р.

 Легенди купальської ночі

На абонементі обслуговування дорослих користувачів Публічної бібліотеки ім. В. Малика відбулася яскрава етно-подорож «Легенди купальської ночі». Бібліотекар Сніжана Кириченко розповіла членам клубу «У дружньому колі» про одне із найзагадковіших українських народних традиційних свят, що відзначалися в Україні за часів язичництва. Переглянувши фільм «таємниці про свято Івана Купала» присутні ознайомилися з історією виникнення свята.

понеділок, 24 червня 2024 р.



Дива купальської ночі

    Івана Купала одне з найбільш таємничих і магічний свят, що дісталися нам від наших пращурів. Свої витоки свято Івана Купала, або Іванів день бере ще з часів язичництва. Спочатку цей день був присвячений язичницькому богу Купалі. А після християнізації Київської Русі назва цього дня доповнилася ім'ям Іоана Хрестителя, день народження якого збігався з купальським святом. Це свято відбувається саме в період, коли сонце найвище піднімається над землею, дає найбільше тепла і світла, виявляє свою найвищу чудодійну силу для рослинного і тваринного світу та для людини.

субота, 8 червня 2024 р.

Активно-творче літо в Публічній бібліотеці імені Володимира Малика 

      8 червня до бібліотеки завітали маленькі учасники клубу «Веселі долоньки» на майстер-клас «Квіточка». З літнім настроєм та креативними ідеями діти взялися до роботи. З кольорового крепового паперу та м’якого дроту клубенята виготовили різнобарвні квіти. Допомогли їм змайструвати оригінальні квіти бібліотекарі Лариса Гончарук та Сніжана Кириченко. По завершенню майстер класу діти разом з бібліотекарем читали вголос цікавезні вірші Івана Андусяка зі збірочки «Лякація», також ділилися планами щодо літнього дозвілля. Приємно, що відвідини книгозбірні та її заходів діти залюбки планують теж.

четвер, 6 червня 2024 р.

 ПЕРША КНИЖКА

      Знайомтесь, це - Варвара, а в її руках - цікаві пригоди про казкових героїв - смурфиків. Це перша книга, котру дівчинка особисто вибрала у бібліотеці. Сюди Варвара прийшла із татом. Маленькій відвідувачці дуже сподобалася дитяча екскурсія, котру ми проводили у Публічній бібліотеці імені Малика минуло тижня. Тож після цікавого та пізнавального заходу наша читачка взяла за руку тата та записалася до книгозбірні. Варвара перейшла до другого класу гімназії ПРОСВІТ. Їй дуже подобається читати про тварин, пригоди та, звичайно, книги із яскравими малюнками. А їх у нашій бібліотеці - великий та різнобарвний вибір на будь-який смак. Отож запрошуємо у світ цікавих пригод та казкових подорожей. Подбайте про змістовне та корисне дозвілля ваших дітей.


вівторок, 4 червня 2024 р.

 Медіаграмотність в бібліотеці

       Приємним сюрпризом для Публічної бібліотеки імені Володимира Малика стало отримання комплекту настільних ігор та додаткових матеріалів з медіаграмотності в рамках проєкту Fit in Fakten - Goethe-Institut у партнерстві з медіа «Куншт» (Київ), Фундацією розвитку інформаційного суспільства - Fundacja FRSI (Варшава), освітньою платформою Facts for Friends (Гамбург) та бібліотечними асоціаціями Німеччини та України за підтримки МЗС Німеччини.

 ДЗВОНИКИ ПАМ'ЯТІ

        Щодня росія вчиняє злочини проти найменшого населення України. Кількість постраждалих від війни дітей уже переважає кількість днів, протягом яких триває повномасштабна війна. Тож нині в Україні проходить акція "Дзвіночки" - з нагоди вшанування пам'яті загиблих маленьких українців. Долучилися до неї і маленькі вихованці camp "Дивосвіт", що діє на базі Української класичної гімназії. Учні 3-4 класів під керівництвом вчителя Лідії Коршак та бібліотекаря Олени Самойленко на майстер-класі у книгозбірні, який провела бібліотекар Лариса Гончарук, виготовили дзвоники пам'яті та розвісили їх на деревах. Адже саме сьогодні - 4 червня в Україні День вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.

 КНИЖНА ГОСТИНА 

       Чудернацькі герої та книги на всяк смак - від коміксів, до дитячих енциклопедій, відеовікторина із героями казок, загадки про явища природи та повсякденні речі. А ще - пісні та подорож "вулицями" і "будинками", де мешкають книжки. Усе це організували працівники книгозбірні Малика для маленьких вихованців Української класичної гімназії. Учні 3-4 класів camp "Дивосвіт" під керівництвом вчителя Лідії Коршак та бібліотекаря Олени Самойленко із задоволенням поринули у яскравий та самобутній світ книги. А допомогли провести цікаву екскурсію бібліотекою: гном Кирило, книжний черв'як Гоша, смайлик Петрусь, бібліотекарі Марина Кононенко та Інна Сизоненко. 

 «Блискучий майстер слова»

Тільки рвучи серце 
І стікаючи кровꞌю,
Можна написати 
Геніальні речі.
А. Дімаров
      А зустрічі продовжуються… У переддень останнього дня весни, у стінах Публічної бібліотеки ім. В.Малика, знову зустрілись члени клубу «У дружньому колі».
       Четвертий історичний екскурс приурочений літературі, художньому слову та памꞌяті видатного українського письменника – А.А.Дімарова.
   Анатолій Дімаров – блискучий майстер слова, стиліст українознавства, людина з величезним почуттям гумору, взірець мужності, патріотизму та правдолюбства. Його творчість посідає одне з чільних місць в українській літературі ХХ ст.  

понеділок, 3 червня 2024 р.

 Весь світ у долонях дитини

      Щорічно, 1 червня, в Україні і світі відзначається радісне і веселе дитяче свято – Міжнародний день захисту дітей, запроваджене з метою привернення уваги до проблем дотримання прав і охорони здоров’я дитини. Адже кожна дитина має невід’ємне право на життя, бути щасливими, навчатися, розвиватися, зростати в атмосфері любові та злагоди. А ми, в свою чергу, повинні турбуватись про них, щоб вони виросли достойними людьми  та патріотами своєї Батьківщини.
       З нагоди цього свята Публічна бібліотека імені Володимира Малика провела для маленьких користувачів святкову ігротеку «Весь світ у долонях дитини».

неділя, 2 червня 2024 р.

 Ми хочемо жити в мирі

         Щороку 1 червня  в Україні та світі відзначають Міжнародний день захисту дітей.
    Свято присвячене захистити дітей, приверненню уваги до їх проблем у світі: голоду, насильства, доступу до освіти та медичної допомоги.
    Вперше це свято відзначили у 1950 р. в 51 країні світу. В нашій же країні його святкують починаючи з 1998 р.
   І сьогодні попри війну, важкі події, що відбуваються в Україні щодня, ми спостерігаємо, як сильно маленькі українці й україночка люблять свою рідну землю.