четвер, 27 червня 2024 р.

 
Олена Пчілка – феномен українського духу

    Учасники клубу «У дружньому колі», що діє на базі Публічної бібліотеки ім. В. Малика, продовжують знайомитися з біографіями видатних українців. Тож чергова зустріч «Олена Пчілка – феномен українського духу» була присвячена розповіді про шляхетну українку, неординарну особистість з міста Гадяча – Ольгу Петрівну Драгоманову-Косач, широко відому під літературним псевдонімом Олена Пчілка. З розповіді бібліотекарки Сніжани Кириченко присутні дізналися невідомі факти з життя видатної землячки. 
    Ольга Петрівна належить до плеяди діячів, які своєю невтомною працею зробили значний внесок до духовної скарбниці нації, збагативши своєю творчістю українську культуру. Олена пчілка була першою збирачкою та знавчинею українського орнаменту,  випустила перший альманах «Перший вінок» та стала першою жінкою-академіком. Все своє життя вона р’яно відстоювала право на існування української мови та, головне, ніколи не зрікалася своїх поглядів, безстрашно пропагувала їх, не боячись ні арештів, ні в’язниць, ні репресій. Як талановитий педагог вона ініціювала прогресивні думки щодо виховання молоді. 
     Розповідь про неординарну особистість зацікавила присутніх, тож не дарма з книжкової виставки-портрету «Олена Пчілка: з любов’ю до України» було обрано не одне видання для подальшого ознайомлення з біографією письменниці.







Немає коментарів:

Дописати коментар