вівторок, 8 жовтня 2024 р.

 ВІД РОК-МУЗИКИ ДО КОБЗАРЯ

        Днями до Лубенської публічної бібліотеки імені Володимира Малика завітав самобутній виконавець, що разом із колегами по цеху відроджує давні традиції українських мандрівних музикантів.
      Віталій Кобзар - родом із Запоріжжя, а нині мешкає в Ірпені. Гість розповів про архаїчні інструменти братчиків, майстерно виконавши давні українські думи 17 століття та жартівливу пісню про кисіль. Зустріч зі справжнім кобзарем відбулася в Академічному ліцеї імені братів Шеметів. Учні 10-Г (керівник Ірина Яковенко) з цікавістю поринули у давні мелодії кобзи, переглянули відеофільм про історію кобзарства та дізналися цікаві факти про цей вид суто українського мистецтва. "Кобзарство – унікальне явище, яке виникло в давні часи й поширилося на всі терени, заселені українцями. Це усна традиція незрячих мандрівних співців, що супроводжували свій спів грою на кобзі, бандурі та лірі. Особисто я уклав до свого інструменту частинку власної душі, витративши на виготовлення кобзи під керівництвом вчителя півтора роки", - зазначає Віталій. Сучасне кобзарство – спроба продовжити вікові традиції українського народу в сьогоденні заради збереження нашої культурної спадщини. Наш гість працював журналістом, був рок-музикантом, а нині, підтверджуючи родове прізвище, займається кобзарством.
     Віталій започаткував YouTube канал «Кобзар медіа», учасник фестивалів «Кобзарська Трійця» в Києві, «Кобзарський Ірпінь», «ЛіраФест» у Рівному та «Голос кобзарів». Взагалі, одна із найважливіших заповідей кобзаря - виготовити власноручно інструмент та нести свою думу, свою пісню в люди. Тож наш гість часто подорожує Україною. Цієї осені кобзар відвідав Київ, Рівне, Житомир, Фастів і ось тепер - проїздом на Хорол та Полтаву - побував у наших Лубнах.
      Зустріч відбулася в рамках проєкту "Мобільна бібліотека - територія читання і дозвілля", БФ "МХП-Громаді".
#Час_діяти_Україно!
#Час_діяти_Лубенщино!









Немає коментарів:

Дописати коментар