четвер, 14 травня 2015 р.

Книги-новинки

Генерал Петро Григоренко: спогади, статті, матеріали/ Упоряд. О. Обертас. – К.: Смолоскип, 2008. – 832 с.
 Ця книга є першою спробою цілісно представити українському читачеві постать Петра Григоренка – генерала Радянської армії, видатного правозахисника, публіциста, члена-засновника Московської та Української гельсінських груп – як одного з найактивніших та найпослідовніших борців за громадянські й національні права та свободи в СРСР у другій половині ХХ століття.

У книзі зібрано статті й спогади про Генерала, його сучасників і співробітників, маловідомі публіцистичні праці та спогади П. Григоренка, що знайомлять нас не лише з епохою, в якій жив Генерал, а й із еволюцією поглядів щирого комуніста – від критики Комуністичної партії до відкритої боротьби з тоталітарною владою, до борця за Українську незалежну державу.
Петро Григоренко у своїх творах постає перед очима читача військовим стратегом і гострим безкомпромісним публіцистом, точним мемуаристом і природженим правдошукачем, вірним товаришем і мужнім захисником всіх пригноблених та поневолених, філософом і борцем.


         Смирнов А. І. Мстислав (Скрипник): громад.-політ. і церковний діяч, 1930-1944: монографія/ А. І. Смирнов. – К.: Смолоскип, 2009. – 326 с. – 2-ге вид., доп.
          У монографії представлено результати комплексного дослідження громадсько-політичної та церковної діяльності Мстислава (Степана Скрипника) впродовж 1930-1944 рр. На великому джерельному матеріалі, частина якого вперше введена до наукового обігу, аналізуються формування суспільних поглядів, парламентська, партійна, культурно-освітня діяльність С. Скрипника у міжвоєнний період. Простежується його роль у функціонуванні видавництва і газети «Волинь». Детально досліджується участь у національно-церковному русі за українізацію Православної церкви в Польщі, процесі інституалізації УАПЦ формації 1942 р.
Для науковців, викладачів, студентів, усіх, хто цікавиться історико-релігієзнавчою проблематикою.


          Обвинувачується Михайло Сорока: слідчі справи 1940-1950-х рр./ Упоряд. Ю. Зайцев. – К.: Смолоскип, 2014. – 271 с., іл.
     Книга документів з архіву колишнього КГБ переконливо відображає протистояння одного з чільних діячів ОУН з радянським репресивним апаратом. Михайло Сорока в цьому двобої став моральним переможцем. Перед нами постає образ інтелектуала європейської освіченості, високої духовності, багатогранної талановитості. Він міг будь-якої дними вийти на волю, написавши зречення, але обрав долю мученика за ідею через 33-річне ув’язнення з 60 дарованих Богом років життя.


         Чорновіл В. Твори: у 10-ти т.: Т.9. Статті, виступи, інтерв’ю: [січ. 1996 – груд. 1997]/ Упоряд. В. Чорновіл. – К. Смолоскип, 2014. – 1008 с.: іл.
 У 9-й том творів В’ячеслава Чорновола в десяти томах увійшли виступи, інтерв’ю, статті періоду 1996-1997 років. Особливу увагу привертають статті «Колонок редактора» газети «Час/Time», виступи у Верховній Раді, розлогі інтерв’ю, публікації біографічного характеру, матеріали про прийняття Конституції України та нового виборчого закону. У цьому томі висвітлені проблемні питання, актуальні і сьогодні, зокрема щодо Криму, стосунків з Росією та Європою, вступу України в НАТО.
Рекомендовано дослідникам, які вивчають історію нашої держави.


Участь громадськості у моніторингу надання послуг органами публічної влади: нормат. регулювання та існуючі практики/ Під ред. С. Чемеркіна. К., 2013– 120 с.
Це видання підготовлене в рамках виконання проекту Європейського Союзу та Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй «Поширення кращих практик недержавного моніторингу надання адміністративних послуг», який фінансується Європейським Союзом і впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні. Думки, висновки чи рекомендації належать авторам та упорядникам цього видання і не обов’язково відображають погляди Європейського Союзу чи Програми розвитку ООН.
Видання містить огляд стану нормативного регулювання діяльності щодо громадського моніторингу надання адміністративних послуг органами публічної влади. Публікація стане у нагоді лідерам громадянського суспільства, посадовим особам органів публічної влади та всім, хто зацікавлений у прогресивних технологіях підвищення якості публічних послуг, а також в інструментах залучення громадян до процесів прийняття рішень у сфері місцевого розвитку.

 
              Євромайдан: хроніка відчуттів: [колекція есе Т. Прохаська, І. Ципердюка, Ю. Андруховича, С. Жадана, Ю. Винничука]. – Брустів: Дискурс, 2014. – 156 с.
 Подія Євромайдану й окремі дії в період його тривання матимуть повно інтерпретацій із поглядів історичного, суспільного, культурного… Уже зараз звучить чимало думой й оцінок. Але на все свій час.
Тарас Прохасько, Іван Ципердюк, Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Юрій Винничук як літописці Євромайдану не фіксують події, а реагують на них так, як може відгукуватися кожен українець. І роблять вони це у власній письменницькій манері.


        Гришко В. Карби часу: публіцистика: у 2-х т.: Т. 2/ В. Гришко. – К.: Смолоскип, 2009. – 526 с.
Василь Іванович Гришко – відомий політичний дія і талановитий публіцист, дослідник літератури і літературний критик та есеїст  - в 1930-х рр. починав у Харкові свій шлях у літературу книжкою повістей, але як радянський письменник він «не збувся», бо шлях той прослався йому через тюрми й колимську каторгу, що зробили його – молодого політв’язня – політично активним політемігрантом.
Вміщені в цьому тому публіцистичні статті – це відбитки поточної історії того часу, в якому автор жив і був активним учасником ідейного життя свого народу – на Батьківщині і в українській західній діаспорі. В його працях висловлюються думки з приводу подій, що стосуються українського загальнонаціонального життя. Автор і на чужині в центрі своєї уваги публіциста тримав передусім проблематику свого народу в Україні.


 Рух опору в Україні: 1960-1990: енцикл. довід.: 2-ге вид./ Під ред.. О. Зінкевича. – К.: Смолоскип, 2012. – 896 с.
Енциклопедичний довідник «Рух опору в Україні: 1960-1990» присвячений подіям, які почали розгортатися в Україні на початку 1960-х рр.. і завершилися здобуттям незалежності 1991 р.
Видання охоплює проблематику національних і людських прав. У ньому окреслено феномен шістдесятництва, вітчизняного самвидаву, зародження дисидентського руху. Довідник містить не лише біографічні дані окремих діячів  та інформацію про їхні твори, неформальну пресу і правозахисні різномовні видання, а й детальну бібліографію творчості учасників руху опору, політв’язнів і репресованих, спогадів і статей, відгуків іноземної преси.
Енциклопедичний довідник адресовано дослідникам, викладачам, студентам, широкому колу читачів, які цікавляться новітньою історією боротьби українського народу за Незалежність.


       Медіаосвіта та медіаграмотність: підручник/ Ред.-упоряд. В. Ф. Іванов, О. в. Волошенюк. – К.: Центр Вільної Преси, 2013. – 352 с.
Підручник розроблено для забезпечення відповідного курсу у вищих навчальних педагогічних закладах України. Автори підручника, провідні українські та зарубіжні науковці, об’єднали найактуальніші світові розробки в галузі підготовки студентів до викладання  предметів з медіаосвіти, медіаграмотності, медіакультури.
Призначений для студентів педагогічних спеціальностей.



Моргун О. А. Як дожити до 96 років/ О. А. Моргун, Є. М. Моргун. – К.: ВД «Стилос», 2015. – 224 с.

У книжці наводяться корисні поради щодо активного довголіття, цікаві системи й роздуми видатних людей, які залишалися здоровими багато років.
Рекомендовано для науковців, викладачів, аспірантів і студентів вищих навчальних закладів, широкого кола спеціалістів, загалом усіх, хто цікавиться цими питаннями й небайдужий до власного життя.





Науково-практичний коментар до Закону України «Про адміністративні послуги»/ За аг. ред.. В. П. Тимощука. – К.: ФОП Москаленко О. М.  – 392 с.
Це перший науково-практичний коментар до Закону України «Про адміністративні послуги». Його актуальність зумовлена значною активністю органів державної влади та органів місцевого самоврядування у сфері адміністративних послуг. Коментар підготовлено для допомоги практичним працівникам у виконанні вимог Закону, і в ньому зроблена спроба доступно подати теоретичні знання про адміністративні послуги та новації, передбачені коментованим Законом.
Видання адресоване політикам, державним службовцям та посадовим особам місцевого самоврядування, які відповідають за впровадження Закону України «Про адміністративні послуги», а також науковцям та громадським активістам, які цікавляться проблематикою адміністративних послуг.

Немає коментарів:

Дописати коментар