середу, 5 квітня 2017 р.

Про розвиток бібліотек Лубенщини в умовах децентралізації

       До центральної районної бібліотеки імені Володимира Малика на черговий семінар зібралися бібліотечні працівники Лубенщини. Тема чергової зустрічі бібліотекарів «Сільська бібліотека на допомогу ОТГ: виклики та можливості». Відкрила семінар бібліотечних працівників директор Лубенської ЦБС Валентина Сьомак, яка познайомила  присутніх з програмою проблемно-цільового навчання.
     Виступ начальника відділу культури та туризму Лубенської РДА Людмили Пазенко відразу ж націлив присутніх на конструктивну роботу сільських бібліотек в 2017 році, які в нових умовах є складовою частиною громади як центри задоволення потреб громадян у публічній інформації та інформаційний посередник між владою і громадою.

 Завідувач відділу культури та туризму Засульської ОТГ Інна Скиба звернула увагу учасників семінару на  те, як територіальна реформа впливає на внутрішню організацію та організацію надання бібліотечних послуг, про нові виклики і ризики для публічних бібліотек, адже мережа бібліотек в населених пунктах  територіальної громади буде розвиватись так, як вирішить сама громада, а заклади фінансуватимуться з місцевого бюджету.
    Директор Лубенської централізованої бібліотечної системи Валентина Сьомак визначила, що однією з  основних проблем є те, що до сьогодні немає правового забезпечення в сфері бібліотек, не визначено правонаступності головної бібліотеки району як методичного та  координаційного центру для публічних бібліотек ОТГ на період  до завершення адміністративної реформи, адже у новостворених громадах, які утворились не на базі районів, публічні бібліотеки ОТГ не мають ні належної матеріальної бази, ні достатнього кадрового потенціалу. «Найважливіше, на мою думку, це те, як  на Лубенщині трансформувати бібліотеки ЦБС аби зберегти їх і забезпечити право громадян на бібліотечне обслуговування, якнайдоцільніше обрати оптимальний варіант мережі бібліотек, як зберегти районну бібліотеку і здійснювати нові завдання методичної служби в умовах децентралізації»,-  підкреслила директор ЦБС.
    Методист Лідія Іваненко акцентувала увагу  бібліотечних працівників на  основних завданнях, які стоять перед сільськими книгозбірнями у поточному році та познайомила бібліотекарів із конкурсами, проголошеними обласними бібліотеками.
   Методичні рекомендації стосовно заходів до  проголошеного Року Української революції надала бібліотекарям завідувач організаційно-методичного відділу Тетяна Сафронова. До бібліотекарів завітала студентка історичного факультету Полтавського педагогічного університету імені Короленка Аліна Забрейко. Вона провела  для них історичний екскурс  подій 1917-1921 років в Україні, познайомила з постатями виданих діячів національно – визвольних змагань. Адже у березні цього року виповнилося 100-ліття від початку Української революції.
   А загальним висновком, якого дійшли учасники семінару після всього побаченого і почутого стало переконання, що головними складовими успішної роботи сучасної бібліотеки - бути інформаційно-культурним центром , вільним публічним простором для реалізації ідей та ініціатив, а також грамотна співпраця і налагоджені зв’язки з громадою, владою і партнерами бібліотеки. А  трансформування  бібліотечної мережі в умовах децентралізації повинно бути виваженим і надзвичайно доцільним.







Немає коментарів:

Дописати коментар