четвер, 27 квітня 2017 р.

    «Внутрішньо переміщені особи: сучасні реалії та проблеми адаптації»

      Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій Світ» оприлюднила результати нового дослідження «Внутрішньо переміщені особи: сучасні реалії та проблеми адаптації». Воно стосується особливостей  соціальної адаптації ВПО та ключових змін у доступі переселенців до різних видів допомоги та інформації в Полтавській області. Презентували результати в Молодіжному центрі Лубенської центральної районної бібліотеки ім. В. Малика.

   Передусім результати дослідження є важливими для тих місцевих громад, які налічують найбільшу кількість внутрішньо переміщених осіб. Отримавши аналіз поточного стану, вони зможуть більш ефективніше налагоджувати соціальну згуртованість та розвиток громади. Так, експерт проекту Олександр Чепур, коментуючи результати дослідження зазначив, що часто ВПО розглядаються як проблема, а не як соціальний капітал регіону. 
     Результати дослідження виявили, що фактично у кожного третього з респондентів з числа ВПО на непідконтрольних українській державі територіях Донецької та Луганської областей залишилися родичі. Цей факт є проявом так званого стану розірвання родин, який не може не впливати, передусім на психологічний стан переселенців.
   Внутрішньо переміщені особи  відчули реальну допомогу від волонтерів у приймаючих громадах, проте стан активності ВПО залишається проблемним, що ускладнює роботу громадським організаціям, які працюють з даною цільовою групою.     Варто зазначити, що достойна робота та житло залишаються найбільш незадоволеними потребами респондентів. А відсутність житла є головною серед соціально-побутових проблем переселенців. Експерти проекту радять створювати умови для самозабезпечення ВПО та залучати до участі у програмах розвитку місцевих громад.
     Психолог проекту Юлія Пода відзначила, що проблеми соціалізації вимушених переселенців суттєво пов’язані з повною невизначеністю майбутнього. Така ситуація формує відповідний стан людини. Переселенцю важко приймати рішення стосовно роботи і, особливо, відносно організації побуту на новому місті. Це створює дискомфорт, змушує людину постійно повертатися думками до власної домівки, що на підсвідомому рівні відсторонює особу від нового середовища і заважає соціалізації.
      Загалом, дослідження показує, що існує потреба у розробці регіональних і місцевих програм з цільового кредитування, будівництва та придбання житла, в тому числі із залученням міжнародної допомоги, створенні баз даних ВПО та проведенні інформаційних кампаній з запобігання упередженого ставлення до ВПО. Подібні соціологічні дослідження є надзвичайно важливими і корисними як для представників органів місцевого самоврядування, так і для тих експертів, хто займається роботою з ВПО, оскільки такі зрізи дозволяють тримати руку на пульсі та оперативно реагувати на актуальні потреби і проблеми цієї категорії населення. 
      Сприяв проведенню заходу Лубенський районний центр соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді. Сама подія відбувалась  у рамках проекту «Адвокація та підвищення спроможності мережі ініціативних груп переміщених осіб в Полтавській області», що підтримується Фондом сприяння демократії Посольства США в Україні. 






Немає коментарів:

Дописати коментар