середу, 24 липня 2013 р.

Національні святині України

Року 988-го Великий князь київський Володимир увів у своїй землі християнську віру. Поклоняючись новому Богу, наші пращури на місцях язичницьких капищ, у священних гаях і дібровах, на древніх могилах, які залишили загадкові скіфи, кімерійці та сармати, стали возводити нові святині.
            Православ’я вбачає найвищий сенс християнства в богослужінні, в молитовному поєднанні з небесними силами, які невидимо присутні у храмі.
            Храм для українців - це мовби послання з далеких віків. Господнє око. Тінь вічності, світле смеркання, яке ніколи не стає ніччю. Цілі віки наші предки дивилися на свої храми ясним поглядом, тихо радувалися, берегли їх, прикрашали іконами, витончено різьбленими розкішними іконостасами.
            Храм стояв над світом, над людським дріб’язком, над щоденною марнотою, був як судьба, як знак вічності в цьому нетривкому і крихкому, мов скло, житті. Попри всі віки варварських нашесть, гноблень, принижень храми поєднували  всіх нас і були мовби таємничим мостом між найубогішою українською хатою і світовою цивілізацією.
            До 1025-ї річниці Хрещення Русі на абонементі центральної районної бібліотеки ім. В. Малика оформлено книжкову поличку “Національні святині України” головною метою якої є висвітлення тисячолітньої історії храмового будівництва на українських землях. Переважна більшість представлених видань складають науково-популярну серію “Національні святині України.” Книги серії дають змогу збагнути розмаїття типів і образів сакральних споруд, виразно простежують творчу своєрідність регіональних шкіл храмового будівництва Київщини, Галичини, Волині, Поділля, Переяславщини, репрезентують найбільш значущі й відомі храмові споруди України. Унікальні видання також знайомлять з авторами архітектурних комплексів споруд - зодчими, іконописцями, умільцями, які вклали у ці творіння весь свій талант, багате уявлення про красу і світосприйняття.
            Шановні читачі, завітайте до нашої бібліотеки, долучіться до цих неперевершених видань і обережно увійдіть у світ духовного, торкніться таємниць минулого і дослухайтесь голосу святих мур!

Цікавої Вам мандрівки сторінками книг серії “Національні святині України”! 

Немає коментарів:

Дописати коментар