неділю, 14 липня 2013 р.

Центральна районна бібліотека ім. Володимира Малика  ярмаркувала в м.  Суми


Програма «Бібліоміст», яка відома на теренах нашого краю з 2010 року, на початку літа  оголосила   про проведення серії міжрегіональних бібліотечних ярмарків «Бібліотечні інновації для громад: створюємо майбутнє».
В Україні публічні бібліотеки мають достатній потенціал для забезпечення інформаційних потреб громадян і ресурсів для розвитку місцевих громад.  За роки впровадження програми «Бібліоміст» бібліотекарі з усієї країни ( в т.ч. і бібліотекарі Лубенщини ) отримали можливість підвищити свій професійний рівень, поліпшити матеріально-технічну базу закладів, і запропонувати населенню послуги нового рівня.  Створено попит на сучасну систему бібліотечно-інформаційного обслуговування.  Разом з тим, у жовтні 2014 року програма «Бібліоміст» завершиться, а очікування населення щодо послуг бібліотек і потреба забезпечення доступу до актуальної інформації залишаться. Відповідей і шляхів забезпечення розвитку бібліотечної сфери є багато.  Обговорити можливості у регіонах і обрати найефективніший шлях підтримки бібліотечних інновацій – основна мета проведення ярмарків.
         За результатами конкурсу заявок з чотирьох областей (Сумської, Полтавської, Київської та Чернігівської ) було відібрано лише 20 учасників .Це обласні наукові  бібліотеки, обласні бібліотеки для юнацтва, дітей .Тож приємно і відповідально , що  серед  цих 20-ти - книгозбірня  ім. Володимира Малика ( директор Валентина Сьомак ).
Саме ця бібліотека здобула право  представляти на  ярмарку бібліотечних інновацій свій проект «Вік навчанню не завада», метою  якого є навчання літніх  людей навикам вільного користування комп»ютером. Партнером цієї програми виступив  Територіальний центр соціального обслуговування Лубенської міської ради  (директор Наталія Сухонос ). Протягом двох навчальних років літні люди міста отримали можливість безкоштовно навчатися працювати на комп»ютері та в мережі Інтернет.
Слухачі курсів розширили межі соціального спілкування, навчилися презентувати в мережі Інтернет власноруч вироблені вироби, стали брати участь у мереженому маркетингу. Тепер це постійні користувачі бібліотеки, активні учасники всіх культурно - мистецьких заходів,   читацьких об»єднань.
         Демонстрація бібліотечної інновації , її презентація (проводила завідувач відділу  інформаційного сервісу Оксана Василенко ) та демонстрація бібліотечного відео визнані достойно. Бібліотека привезла в Лубни  відповідний сертифікат Української бібліотечної асоціації.
         Одночасно з експозицією бібліотечних інновацій Тетяна Бондаренко, завідувачка  відділом  надання соціальних послуг територіального центру   взяла участь у роботі конференції у форматі «Пошук майбутнього».
Методика пошуку майбутнього допомагає виявити можливості налагодження спільних дій, зважаючи на різноманіття інтересів та уявлень.
Пошук майбутнього серйозно розглядає інтереси й потреби людей і дає безпосередню можливість згуртуватися з тими, хто перебуває в контексті тієї ж ситуації. Метод не вимагає ні залучення експертів, ні довготривалих досліджень і збору інформації, ані спеціальних знань для того, щоб уможливити задоволення людьми власних потреб. Пошук майбутнього допомагає зрозуміти, де ми знаходимося і працює з тим, що ми маємо. Учасники конференції працювали в малих групах і шляхом дискусії змогли  сформулювати рішення і план дій навколо спільного виклику: як інноваційна бібліотека може ефективно сприяти розвитку громад!
         Міжрегіональний   ярмарок  відвідали перші особи  Сумщини міський голова Геннадій Мінаєв, заступники  Сумської ОДА,  директор програми «Бібліоміст » Матей Новак,  Президент УБА  Ірина Шевченко, людина 2012 року на Сумщині за версією газети «Панорама» Орест  Коваль, представники найрізноманітніших ЗМІ.

         З новими ідеями,  перейнятим досвідом, неперевершеними враженнями, особливо від перебування в надзвичайній , сучасній, європейського зразка установі –Науковій бібліотеці  Академії банківської справи  повернулися  учасники   бібліотечного форуму. 







Немає коментарів:

Дописати коментар