понеділок, 1 вересня 2014 р.

Книги-новинки


 Земляний В. Храмове свято: поезії/ В. Земляний. – К.: АВІАЗ, 2013. – 80 с.: іл.
 Володимир Земляний – поет не голосний, але щирий і вдумливий. До його нової збірки увійшли поезії, які прийнято називати духовними. Але мимоволі доходиш думки, що таке визначення затісне для нинішнього доробку автора. Та і як ув’язнити справжню поезію рамками правил? В цьому читач переконається сам після перших сторінок «Храмового свята».
Окремі вірші вже публікувалися у попередніх збірках, але їх автор подав у новій редакції.
В оформленні книги використані картини заслуженого художника України Юрія Нагулка.



 Проза Мистецького Українського Руху: тексти та інтерпретації/ Упоряд. С. Шліпченко. – К.: Книга, 2013. – 576 с.
 Ітелектуальні дискусії Мистецького Українського Руху для нас дуже цікаві у контексті тяглості – попри якнайсприятливіші умови! – художнього, культурного процесу ХХ століття. У МУРі продовжилося обговорення проблем модернізації української літератури, тільки що шляхи цієї модернізації бачилися дуже по-різному. Уже в доповіді на І з’їзді Улас Самчук говорив про конечну потребу «великої літератури», що мала би репрезентувати Україну як духовну сутність, були виявом душі народу, засвідчити його здобутки перед світовим «моральним ареопагом».
Ми, здається, ще не вповні усвідомили значення МУРу в збереженні хоча б відносної цілісності культурного процесу ХХ століття…


 Василь Стус: поет і громадянин: книга спогадів та роздумів/ Упоряд. В. Овсієнко. – К.: ТОВ «Вид-во «КЛІО», 2013. – 684 с.:іл.
 Духовний подвиг Василя Стуса не пропав марно. Доказ тому – зростання інтересу до його творчості й особи. До цієї книжки увійшли спогади та роздуми друзів, знайомих і родичів, які вважали своїм обов’язком зберегти правдивий його образ для майбутніх поколінь. Хтось написав чи розповів по свіжому сліду, і ці свідчення найцінніші, інші – з відстані часу, і це виважені оцінки.
Поет і Громадянин – це не дві різні його іпостасі. Це цілісна Особистість не лише національного, а вселюдського масштабу. У цьому переконуєшся, читаючи свідчення й оцінки людей різних національностей і різного світогляду.
Книжка адресована насамперед молодому поколінню українців, яке потребує, щоб попереду йшов хтось бездоганний і відважний. Людина морального абсолюту, яка знає, що «обов’язки сина народу, відповідального за це народ, - єдині обов’язки».


 Книга про Батька: укр. поети 19 – 21 ст.: антологія/ Упоряд. В. Л. Чуйка. – К.: Криниця, 2013. – 352 с.: іл.
 Антологія української поезії «Книга про Батька» видається в Україні вперше. Це видання унікальне в історії української та світової літератури. Відродження та утвердження споконвічних духовних і моральних цінностей українського народу, навчання й виховання у молодого покоління глибокої шаноби до батька, до своєї родини, а відтак і високих почуттів патріотизму і гуманізму – саме такий зміст і мету має ця книга, яка є своєрідним продовженням антології «Книга про Матір» («Криниця», 2003).  До цього видання включено твори понад 320-ти поетів. Наприкінці вміщено біографічні довідки про авторів. «Книгу про Батька» призначено для широкого кола читачів.


 Іванов Д. Зорі над Україною: вибрані поезії/ Д. Іванов. – К.: Укр. письменник, 2013. – 412 с.

Він свідомий інакшості своєї поезії: «На неї мода тюкала салонна…». Тюкає й нині. Поет, якщо й переймається тим, то публічно не нарікає. Бо не раз упевнювався: у нього є свій читач. «Вже вірші мої недовіру збороли й засвічують сльози у добрих очах».
Це правда.




 Кичинський А. Жива і скошена тече в мені трава: вибрані твори/ А. Кичинський. – К.: Укр. письменник, 2013. – 573 с.
Основу книги Анатолія Кичинського, лауреата Національної премії України імені Т. Шевченка та інших престижних премій, складають вірші та поеми, завдяки яким літературна критика називає їхнього автора одним із найяскравіших сучасних українських поетів, чия творча манера характеризується витонченістю і психологічно. Заглибленістю, філософічністю й ліричністю, пошуком нових зображальних засобів.
Також до книжки увійшли кілька літературознавчих статей творчості автора.


 Загравенко А. Вкраїна зачекалася на вас…: поезії для дітей та юнацтва/ А. Загравенко. – К.: ПВЦ «Мавік», 2013. – 420 с.
Обов’язок кожного покоління – народити і виховати гідних нащадків. За радянських часів ідеологічні інститути культивували патріотизм в розумінні вишколення гарматного м’яса на випадок нападу агресора. Про національну гордість заборонено було не тільки писати й говорити, а й думати.
Анатолій Загравенко новою поетичною книгою утверджує любов до рідної землі, батьків, історії, мови. Ареал його художніх досліджень не тільки український світ, що надає творам планетарного, уселюдського звучання.
Патріотичні поеми митця-степовика пропонуються насамперед юному читачеві, який стає на шлях будівничого українського майбуття.


 Малик В. К. Чумацький шлях: роман, оповідання/ В. Малик. – Харків: ТОВ  «Бібколектор», 2013. – 315 с.
Володимир Малик (1921-1998) – відомий український письменник, що зажив слави як автор історико-пригодницьких романів. У видавництві «Фоліо» вийшла друком його тетралогія «Таємний посол» (2008)
У романі «Чумацький шлях» В. Малик відтворив цікаве й своєрідне явище в історії українського народу – чумацтво. Головний герой твору Івась Бондар залишає в Лубнах кохану дівчину Катрю і разом зі своїм хазяїном Хуржиком та чумацькою валкою їде в Крим по сіль. Ніколи не гадалося йому, через які незвичайні, смертельно небезпечні пригоди доведеться пройти. Тут і зустріч з Потьомкіним та Катериною Другою, і татарський полон, і втеча з нього, вступ до війська чорноморських козаків й участь у складі цього війська у війні 1786-1791 рр. проти Туреччини…
Також до книги увійшло історичне оповідання В. Малика «Дві перемоги», в якому розповідається про боротьбу українських козаків проти польської шляхти.


 Будник М. Самопожертва: істор. роман/ М. Будник. – К.: Укр. письменник, 2013. – 457 с.

У романі висвітлюється найтяжча смуга подвижницького життя Т.Г. Шевченка, себто перше заслання й солдатчина. Твір має динамічну, діалогічну побудову, розкриває маловідомі факти з життя Кобзаря.






 Улицька Л. Є. Даніель Штайн, перекладач: роман/ Л. Є. Улицька. – Харків: Фоліо, 2013. – 638 с.

Роман Л. Улицької «Даніель Штайн, перекладач» побачив світ у 2006 році й одразу став бестселером. У центрі твору – дивовижна історія життя єврея Даніеля Штайна, який, працюючи у гестапо, рятував людей, зміг вижити і згодом став католицьким священиком. Це людина, яка намагалася зрозуміти всіх і жити з усіма у мирі і злагоді, допомагати всум і нікого не засуджувати, до останнього залишаючись милосердною. Роман – не лише розповідь про митарства єврейського народу. В єдиному соціальному організмі тут співіснують євреї і німці, латиші й поляки, американці  й росіяни. Картина світу, що виткана автором з поодиноких людських доль, розкриває загальні закономірності буття.


  Земляк В. Вибране: романи, оповідання/ В. Земляк. – К.: Україна, 2013. – 720 с.

До ювілейного видання увійшли кращі твори письменника – романи «Лебедина зграя», «Зелені млини» та оповідання, які пройняті глибокими роздумами про народну пам’ять, про сенс, людського життя на землі.
Розраховане на широке коло читачів.





 Дробот В. Л. Лирика: избр. Стихи/ В. Дробот. – К.:Криниця, 2013. – 544 с.
Головні теми книги Василя Дробота «Лірика» - філософські питання суспільного  буття і становлення особистості, а також проблеми поетичної творчості. Майстерність в поезії Василя Дробота завжди на службі почуття, настрою, думки. А розмаїття і віртуозність техніки його поезії починаєш бачити по-справжньому тоді, коли емоційне враження – з усім багатством переживань, тонкощами відчуттів, яскравістю образів – починає поступатися бажанню зрозуміти, якими ж засобами створено це багатство. Максимальна ясність, точність і виразність життєстверджуючих устремлінь душі і відтінків думок, яка властива поезії Василя Дробота, - це одвічна мета істинного мистецтва слова. Книгу адресовано широкому колу читачів.


 Крищенко В. Д. Не опускаючи очей…: вибране/ В. Д. Крищенко. – К.: ТОВ «Юрид. фірма «Кордон», 2013. – 630 с.

Нова книга майстра слова Вадима Крищенка – це підсумок багатьох років його творчості. У ній роздуми і пошуки істини, утіха і страждання, любов і гнів, розлунистий заклик і наспівний мотив, що барвисто вплелися у вінок поетичних рядків. Тут ви знайдете рядки відомих пісень, які полюбились нашим людям. Поет переконаний, що поезію слід читати вибірково, під настрій, в годину душевної розмови читача з автором.
Шанувальників у поета дуже багато, особливо серед людей спорідненого розуміння добра, які усім своїм єством залюблені в рідну Україну. Сподіваємось, що з виходом цієї книги їхня кількість значно зросте.

 Хвильовий М. Санаторійна зона: оповідання, новели, повісті, памфлет/ М. Хвильовий. – Харків: Фоліо, 2013. – 382 с.
 У збірку видатного майстра українського слова Миколи Хвильового (1893-1933), якого ще за життя називали революційним романтиком, «міцно зв’язаним з кращими традиціями української літератури» (М. Рильський), увійшло декілька оповідань та новел («Я(Романтика)», «Кіт у чоботях» та ін.), повісті «Санаторійна зона», «Сентиментальна історія», «Іван Іванович», памфлет «Україна чи Малоросія» та незакінчений роман «Вальдшнепи».
Передчуття страшних сталінських репресій (недарма герой Хвильового бачить бюст «чорного папи комуни» на фоні заграви) та страждання поневоленого народу України в часи голодомору 1932-1933 рр. підштовхнули письменника до відчайдушного протесту – він пішов із життя, як один з його улюблених героїв, який своєю смертю спробував закликати революцію до милосердя.

 Антонич Б.-І. На другому березі/ Б.-І. Антонич. – Харків: Фоліо, 2013. – 283 с.
 Скільки ж їх було – молодих і талановитих, поетів, яким би ще жити й творити, писати вірші на радість людям, але яких Бог забрав до себе дуже рано. Отак і Богдан-Ігор Антонич (1907-1936)… Дві цифри і рисочка між ними – це життя, сповнене надій і поезії, але ж таке коротке. Він багато не встиг, не написав того, що збирався написати, його ім’я після смерті було забуте на довгі роки. І все ж таки справжня Поезія, незважаючи на будь-які перепони, знайде шлях до читача.


 Грінченко Б. Драматичні твори/ Б. Грінченко. – К.: Антологія, 2013. – 224 с.
 Борис Грінченко – відомий український письменник, лексикограф, літературознавець, історик і громадсько-культурний діяч.
Видання містить три драматичні твори: «Серед бурі», «Степовий гість», «Ясні зорі», що присвячені подіям історичного минулого. Найбільшу популярність здобула драма «Серед бурі». Події в ній віднесені до періоду Руїни – тяжкого лихоліття й міжусобних чвар, що настали в Україні після смерті Богдана Хмельницького.
Книга розрахована на широке коло читачів.


 Василашко В. Ф. Заговори, щоб я тебе побачив: вірші/ В. Ф. Василашко. – К.: Веселка, 2013. – 174 с.: іл.
 Автор численних поетичних збірок, лауреат літературно-мистецької премії імені Лесі Українки глибоко вболіває за розвиток і утвердження української мови, української ідентичності, взаємозв’язок її з моральності особистості. Виховання патріота України, плекання любові до рідної мови, повага до інших мов у центрі уваги і в цій знаковій книжці поезій, проілюстрованій лауреатом Шевченківської премії Валерієм Франчуком.


 Штельмах М. Л. P.S. Григорія Сковороди…/ М. Л. Штельмах. – Харків: ТОВ Творч. об-ня «Гімназія», 2013. – 315 с. 
Ніхто не знає, як генії переживають кожну наступну хвилину своєї геніальності. Що вони при цьому відчувають. Я борються. Як тікають від своєї від своєї самотньої вдачі.
У сучасному світі Григорія Сковороду знають здебільшого як геніального дивака-філософа, який ще у XVIII столітті спромігся віднайти формулу щастя. Але не всім відомо, що сам Григорій Сковорода щасливим не був. Тікаючи від світу, він намагався сховатися у власній філософії і не збожеволіти від усвідомлення своєї місії. А ще він покинув кохану. Зрікся церковних канонів. Залишив дім. Спростував гроші, славу й багатство. І після смерті народився знову. У ХХІ столітті. У тілі невдахи-поета, якого звали Сергій…


 Чичибабин Б. А. Собрание стихотворений/ Б. А. Чичибабин. – Харьков: ООО «Бибколлектор», 2013. – 890 с.
Это издание представляет собой наиболее полное собрание стихотворений выдающегося поэта ХХ века Бориса Алексеевича Чичибабина (1923-1994). Ему выпала трудная судьба:  Вятлаг, неприкаянность после освобождения, годы отверженности, замалчивания… Борис Чичибабин разделил всю боль, тривоги и надежды свого народа и выстоял. В своїй жизни и поэзии он исповедовал принцип, сформулированный Бетховеном: «Единственный героїзм – видеть мир таким, как он есть,  и все-таки любить его». Так он жил, так он писал.
В книгу также включены рукописне сборники 1950-х годов, комментарии к стихам поэта.


 Козак В. С. Барвінок на три голоси: хронікально-документ. Поезофольк/ В. С. Козак. – К.: Преса України, 2013. – 128 с.

Валентина Козак – авторка збірок поезій «Сурми серця», «Чисті роси», «Поклик літа», «Кобзарівна», «За Україну молюсь», книжок сатири «Ще сміються в Україні» та «Ваше сміхородіє», книжок для дітей «Де росте пшоно?», «Алфавіт-садоцвіт», «Пригоди Мишенятка у пошуках зернятка», фольклорних видань.
Вона – лауреат літературних премій імені Степана Руданського, Миколи Трублаїні, Степана Олійника та Всеукраїнського конкурсу сатири і гумору.
Збірка «Барвінок на три голоси» присвячена 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка та 180-річчю подвижниці-фольклористки Насті Присяжнюк, репресованої за любов до української пісні. У збірці представлено також зрілу інтимну лірику відомої сучасної української поетеси.


Густі В. П. Зоря Біловежі: лір. драми та поезії/ В. П. Густі. – Ужгород: Карпати, 2013. – 258 с.: іл.
 До поціновувачів творчості відомого українського письменника Василя Густі йде нова книга, у якій читач має змогу познайомитися із поетичними драмами-діалогами, у яких історія наших велетів – Станіслава Граматика і створеного ним Королевського Євангелія у замку Нялаб, тобто в рідному для Густі Королеві, Олександра Духновича перед висилкою у Біловежу і близьких за часом – борця за Українську державність Івана Рогача і його сестри Анни. А філософські поезії-притчі постають нагадуванням для сучасника про нашу гірку й солодку місію на цій землі.

Немає коментарів:

Дописати коментар