понеділок, 22 червня 2020 р.

Сувора біографія війни

22 червня 1941 року попри таємну угоду про ненапад (пакт Молотова-Ріббентропа 1939 року) та тісну військово-економічну співпрацю із СРСР нацистська Німеччина атакувала радянські частини по всій лінії кордону від Балтійського до Чорного моря. Розпочалася німецько-радянська війна 1941-1945 років як складова, але основна частина Другої світової війни.
Німецько-радянська війна тривала від 22 червня 1941 року до 8 травня 1945 року. ЇЇ бої стали одними з наймасштабніших у воєнній історії ХХ століття.
Тому щорічно за указом Президента України № 1245/2000 від 17 листопада 2000 року саме 22 червня український народ вшановує світлу пам'ять жертв німецько-радянської війни в Україні.  До Вашої уваги пропонуємо віртуальну виставку «Сувора біографія війни», яка містить матеріали про перебіг трагічних подій 1941-1945 років. 

  
  Бути людиною : зб. конкурсних робіт / упорядн. /1. Харченко. - Київ: «Видавництво «Фенікс», 2016. -114 с.
      Книжка складається з 46 творів про II Світову війну, які надійшли на Конкурс документального оповідання «Бути людиною», оголошеного ВБО «Турбота про літніх в Україні» і Німецьким фондом «Пам’ять, відповідальність і майбутнє» у 2016 році.
 Оповідання публікуються мовою оригіналу. Використано фото з приватних архівів.
    Видання здійснене в рамках програми «Місце зустрічі: діалог» за кошти німецького Фонду «Пам’ять, відповідальність і майбутнє».








      Друга світова війна в історичній пам’яті України.
   (За матеріалами Українського інституту національної пам’яті) / [Упорядники: Л. Герасименко, Р. Пилявець] - Київ-Ніжин: Видавець ПП Лисенко М.М., 2010. - 247 с. + 22 с. іл.
     У виданні представлено матеріали про причини, перебіг і наслідки однієї з найбільших і найтрагічніших подій в історії Українського народу XX століття - Другої світової війни. В основу праці покладено ідею боротьби Українського народу за власну Державу, яка не припинялась з поразкою національно-визвольних змагань 1917-1921 рр. Через відсутність незалежної української держави українці опинились по різні сторони фронту. У запропонованій книзі проаналізовано події, що відбувались на території України, починаючи від проголошення Карпатської України у березні 1939 р., і завершуючи подіями на Далекому Сході у вересні 1945 р. (На основі значного масиву матеріалів розглянуто основні аспекти формування історичної пам'яті Українського народу про Другу світову війну в сучасній Україні.)
  При підготовці видання використано матеріали, надані Українському інституту національної пам'яті доктором історичних наук, професором Лисенком О.Є., доктором політичних наук Гриневичем В А., доктором історичних наук, професором Королем В.Ю. та кандидатом історичних наук, доцентом Патриляком І.К., а також матеріали одинадцяти круглих столів, проведених в Українському інституті національної пам'яті за участю провідних науковців і дослідників.


   Україна в полум'ї війни. 1941—1945 /П. П. Панченко, О. І. Уткін, В. І. Горєлов та ін.—К.: Україна, 2005.— 560 с.: іл. 
      Спираючись на фактичний матеріал, маловідомі архівні документи, автори детально аналізують оборонні і наступальні операції, проведені на території України у роки Великої Вітчизняної війни, показують масовий героїзм бійців і командирів Червоної армії у боях за визволення рідного краю від німецько-фашистських загарбників.

     Патриляк І.К., Боровик М.А.
    Україна в роки Другої світової війни: спроба нового концептуального погляду / [І.К. Патриляк, М.А. Боровик]. - Ніжин : Видавець ПП Лисенко М.М., 2010. - 590 с.
     У книзі розглянуто найбільш суперечливі сторінки історії України періоду Другої світової війни. Велику увагу приділено висвітленню “української проблеми” напередодні і на початку світової війни, долі українських земель у 1939-1940 рр., участі українців у фінській кампанії, бойовим діям і причинам поразки Червоної армії в битві за Україну в 1941 р., окупаційному режиму нацистів та їхніх союзників в Україні, українському визвольному рухові, діяльності радянського підпілля і партизанів, взаєминам більшовицької влади і українського суспільства в роки війни.
      Призначена для широкого кола читачів, може бути корисною для студентів, викладачів, учителів та всіх, хто цікавиться історією України періоду Другої світової війни.

          Яневський Д. Б.
    Проект «Україна». 30 червня 1941 року, акція Ярослава Стецька / Д. Б. Яневський. — Харків: Факт, 2013. — 283 с. 
   Дослідження доктора історичних наук, журналіста, телеведучого Данила Яневського — для тих українців, які мають бажання дізнатися, чим було проголошення Акта відновлення Української держави: звитяжним вчинком українських патріотів, інтригою німецьких спецслужб чи частиною детально продуманого плану націоналістів. Проаналізувавши відомі на сьогодні документальні публікації, спеціальні дослідження, архівні матеріали фондів Українського Національного Музею (Чикаго) та Наукового Товариства імені Т. Шевченка (Нью-Йорк), автор малює альтернативну до існуючої картину створення Організації українських націоналістів, її ролі та місця в історії передвоєнної Європи, з’ясовує її чисельність, відновлює імена реальних керівників та натхненників, творців та погребенників ОУН, форми їхньої «співпраці» зі спецслужбами різних країн, джерела фінансування. У центрі документального розслідування — питання про легітимність Акта ЗО червня 1941 р,, обставини його народження та проголошення, політичний вплив на український національний рух за умов німецької окупації.

      Автори першої книги:
      Айсфельд, /. Вєтров, Т. Вінцковський, В. Гіндо, О. Гончоренко, В. Грицюк, М. Дубик, /. Ільюшин, Н. Кашеварова, А. Кентій, В. Кучер, Г. Кязимова, О. Лисенко, Лозицький, В. Мартиненко, О. Марущенко, М. Михайлуца, М. Михайлюк, В. Науменко, В. Нестеренко, О. Перехрест, Т. Першина, Л. Рибченко, А. Руккас, М. Слободянюк, Г. Стефанюк, В. Стецкевич, В. Хаджирадєва, Вален. Шайкан, Валер. Шайкан, В. Щетніков.
    У виданні висвітлюється широке коло питань одного з найбільш драматичних періодів історії України — періоду Другої світової та Великої Вітчизняної воєн.
     На основі критичного аналізу вже опублікованих матеріалів і нових масивів джерел, більшість з яких вперше вводиться до наукового обігу, подається сучасне бачення мобілізаційних і режимних заходів радянського керівництва, стратегічних і фронтових операцій на території України, політики німецької окупаційної влади, повсякденного життя цивільного населення в умовах нацистського режиму, боротьби партизанів та підпільників у тилу нацистських окупантів, діяльності самостійницьких інституцій, становища військовополонених, суспільно-політичних та соціокультурних процесів воєнної доби, стану радянської економіки в роки війни та у відбудовний період, з'ясовуються також долі жертв нацистських переслідувань, демографічні втрати українського народу в роки війни.
     Видання розраховане на всіх, хто цікавиться минулим України.

      Громадсько-політичне видання ДРУГА СВІТОВА НЕПРИДУМАНІ ІСТОРІЇ : (НЕ) НАША, ЖИВА, ІНША Бібліотека «Історичної правди»
      Укладання й передмова Вахтанга Кіпіані
  Головний редактор О. С, Канлиба Провідний редактор Г. В. Сологуб Редактор М.М. Бірченко Технічний редактор А. В. Заболотських Дизайнер і верстальник В. О. Верхолаз
    Автори статей:
 Тарас Антипович, Борис Артемов, Олександр Зінченко, Едуард Зуб, Богдан Івченко, Вахтанг Кіпіані, Євген Клімакін, Елеонора Коваль, Юрій КОЛОМИСІІЬ, Данута Костура, Олег Коиарев, Дмитро Крапивенко, Олесь Кульчинський, Анастасія Лебідь, Святослав Липовеиький, Ігор Лубківський, Ромко Малко, Марія Матіос, Севгіль Мусаєва, Володимир Пархоменко, Олег Покальчук, Наталія Попович, Степан Семенюк, Ірина Славінська, Еліна Слободянюк, Павло Солодько, Дмитро Стембковський, Валентин Стеиюк, Людмила Таран, Сергій Таран, Володимир Ушенко, Владислав Фарапонов, Тарас Фролов, Тарас Шамайда, Ігор Щупак, Ірина Янишин


     Левітас, Ф. Л.
    Друга світова війна: український вимір / Фелікс Левітас. — К.: Наш час, 2012.-272 с.
    Книгу присвячено суперечливим сторінкам минулої війни. Спираючись на новітню українську, російську, англо-американську та німецьку історіографію, автор прагнув дати відповіді на найактуальніші питання Другої світової війни та розкрити роль і місце України в подіях 1939-1945 років.
    Основну увагу приділено питанням, які зумовлюють широкий науковий і пізнавальний інтерес у сучасному українському суспільстві: справжні причини Другої світової війни, особливості таємної міжнародної дипломатії, трагедія і подвиг перших років війни, ціна великої перемоги, історичне значення перемоги над нацизмом, українці-герої, проблеми національного примирення, війна як історичний феномен.
Видання розраховане на викладачів і студентів ВНЗ, учителів і старшокласників, а також на всіх, хто цікавиться новітньою історією України.

    
     Педак В.П.
     Дякуємо і мертвим, і живим: Документальний нарис/ Передм. Ю.-Б. Ланге-Квассовські. - Дніпропетровськ:Січ, 2007. - 278 с.
     Книга запорізького журналіста про долі остарбайтерів, котрі під час війни опинилися в Німеччині. Автор ще раз підкреслює важливу думку: війни розпалюють правителі, а тяжкий хрест несуть народи.

Немає коментарів:

Дописати коментар