четвер, 4 червня 2020 р.

Трійця, Зелена неділенько!

Трійця – велике християнське свято, яке вшановує Пресвяту Трійцю: Отця, Сина і Святого Духа. У народі воно ще має назву Зелені свята. Трійця тісно пов’язана з Великоднем, і дата її святкування цілком залежить від дати свята Світлого Христового Воскресіння. Православна Трійця настає рівно через 50 днів після Великодня. Звідси й ще одна назва свята – П’ятидесятниця. Цього року свято Трійці припадає на 7 червня. Тож бібліотекарі центральної книгозбірні підготували для Вас віртуальний перегляд літератури, яка розповість Вам про історію виникнення всіх свят українського народу. 


      

    Скуратівський В. Т.
     Вінець.— К.: Вид-во УСГА, 1994.— 240 с., [12] арк. Іл. 
     У запропоновану книгу «Вінець» — український народ¬ний календар — увійшли описи народних свят, забав, ворожінь, обрядових дійств, прикмет, а також приповідки, прислів’я, тексти пісень, пов’язаних з проведенням сільськогосподарських робіт.
     Виразна, колоритна мова дає змогу відчути витоки духовної культури українського народу. Книга розрахована на широке коло читачів.









      Петро Гавриш, Римма Гавриш, Валерій Копил
      Полтавський народний календар
     У цій книзі вперше подаються систематизовані матеріали про найголовніші свята, календарно-сезонну обрядовість, традиції то звичаї, яких дотримувалося населення Полтавщини в XIX – першій половині XX ст. Вона стане в пригоді викладачам і вчителям українського народознавства, вихователям дитячих садків, студентам, школярам, а також всім полтавцям, хто шанує і береже народну культуру рідного краю.






      
       Скуратівський В. Т.
     Місяцелік : Укр. нар. календар.— К.: Мистецтво, 1992.—208 с.: іл.
     Чи знаєте ви, як і коли ворожили дівчата, якою була посвята в парубоцтво, як закликали весну наші пращури, коли заготовляли лікарські рослини, якими символами зустрічали Новий рік на Україні? Про ці та інші обряди і звичаї, що вже стали реліктами, ви дізнаєтеся, прочитавши книгу Василя Скуратівського «Місяцелік». Вона є логічним продовженням уже відомих творів «Берегиня» та «Посвіт», що набули широкої популярності серед читачів Народний календар — перше в українському народознавстві видання, яке стане в пригоді всім, хто не байдужий до своєї національної культури.



       Скуратівський В. Т.
     Український народний календар. — К.: Техніка, 2003. — 384 с. — (Народні джерела).
     Чи знаєте ви, як і коли ворожили дівчата, якою була посвята в парубоцтво, як закликали весну наші пращури, коли заготовляли лікарські рослини, якими символами зустрічали Новий рік в Україні? Про ці та інші обряди й звичаї, що вже стали реліктами, ви дізнаєтеся, прочитавши книжку Василя Скуратівського "Український народний календар”. Вона є логічним продовженням уже відомих творів "Берегиня", "Посвіт", "Святвечір", "Русалії" та ін., які набули широкої популярності серед читачів. Автор зібрав багатющий матеріал про походження назв українських місяців та пов'язані з ними численні прислів'я й приказки, про зразки завбачень погоди та народні й релігійні свята з конкретним їх датуванням, а також розвідки про найцікавіші обряди.
     

          Скуратівський Василь.
    Святвечір. (У 2 к.).— К.: Вироб.-комерц. фірма «Перлина», 1994.— (Укр. пізнав, б-ка «Земляни». Сер. «Українці»). К. І.— 288 с.: іл.
     До книжки входить понад сто ґрунтовних описів свят та обрядів. Вони сповна розкривають духовний світ українців, їхній Божий дар творити його добрим, щедрим, щирим, милосердним, співчутливим, гостинним. Оповіді автора написані образною мовою, пересипані піснями, прислів’ями, приказками. Розрахована на якнайширше коло читачів, прислужиться й тим, хто опановує предмет «Народознавство».














Немає коментарів:

Дописати коментар