понеділок, 26 червня 2023 р.

Бібліотекарі навчалися й пізнавали історію рідного краю

      23 червня на базі філії №10 Засульська сільська бібліотека відбувся День професійного спілкування «Бібліотеки Лубенщини – платформа єднання навколо читання», учасниками якого були завідувачі структурних підрозділів Публічної бібліотеки ім. В. Малика.
       Програма фахового заходу була насиченою, цікавою, змістовною та корисною. 
Нещодавно уряд схвалив Стратегію розвитку читання на період до 2032 року «Читання як життєва стратегія», яку підготувало Міністерство культури та інформаційної політики України. Основна мета якої об’єднати українців, зробити читання усвідомлено обраним дозвіллям, способом саморозвитку та освіти. 
Бібліотечна сфера, одна із дотичних до реалізації даного плану дій, тому у фокусі уваги бібліотекарів було ознайомлення із ключовими його напрямками та завданнями.
      У своєму виступі Валентина Сьомак, директор Публічної бібліотеки ім. В. Малика, зазначила, що саме на бібліотеки покладена відповідальна місія – стати платформою для єднання навколо читання. А це, у першу чергу, покращення іміджу бібліотек як інститутів популяризації читання, проведення заходів, які сприяють активізації читання, підтримки авторитету читаючої людини, утвердження думки, що читання книг, як звичка, має бути частиною здорового способу життя. 
      Провідний методист ОМВ Наталія Мусієнко детально зупинилася на кроках, які бібліотеки мають здійснити вже зараз. Вона зазначила, що для досягнення ефективності в популяризації книги і читання повинні якнайповніше використовуватися інформаційно – комунікативні технології, та на перший план мають виходити інтерактивні форми роботи, які дають змогу залучити кожного учасника у загальну діяльність під час проведення заходу. 
       На питанні формування стратегії бібліотечних фондів, проведення актуалізації документних зібрань, зупинилася Ніна Бородавка, провідний бібліотекар відділу комплектування та обробки літератури. 
Про піврічну звітність, вже за новою, нещодавно прийнятою формою звіту №6-нк, говорила методист І категорії Лідія Іваненко.
      А далі ініціативу перехопили господарі книгозбірні: Марія Мороз та Марина Пархоменко, які ознайомили колег із діяльністю закладу, представили оновлену наочність, презентували виставку виробів із бісеру, авторами яких є активні читачки Клавдія Платонова та Лідія Виговська. 
    Бібліотечні працівники цього дня не лише навчалися, але й мандрували скрижалями рідного краю. Цікаву, змістовну та інформативно насичену екскурсію музейними залами Опорного закладу «Засульський ліцей Лубенської міської ради» провели Анатолій Олексійович Савенков, директор освітнього закладу та юні екскурсоводи Анастасія Рак і Марія Шелемба. Бібліотекарі були приємно вражені експозицією, її наповненням, художнім вирішенням та бездоганною презентацією матеріалу. Наостанок гості зробили пам’ятні фото, а свої приємні враження від відвідин музею залишили у Книзі відгуків.
    Тож підсумовуючи День фахового спілкування, варто зазначити, що колектив бібліотечних фахівців націлений на творчу працю, активну участь у житті громади, ще з більшою наснагою доносити до її мешканців інформацію про те, що сучасна бібліотека – це простір для спілкування та читання, освіти та самоосвіти, натхнення та цікавого дозвілля. 

     Шановний Анатолію Олексійовичу та  ваші помічниці – екскурсоводи - Машо і Настю! 
      Ми, працівники  бібліотек Лубенської  громади у великому захваті від музею, від тієї естетики оформлення та подачі матеріалів. Дякуємо, що Ви зібрали та зберегли такі безцінні матеріали. Ваш музей як дорогоцінна скринька історії  села Засулля.  
Цікаві факти, події. Чудовий зміст самого музею. Його неймовірна, неповторна атмосфера. А ще - повчальна інформація і надзвичайно цікава, змістовна, пізнавальна екскурсія. Вражені експозицією, її багатим наповненням, художнім вирішенням. 
Вам вдалося створити для нас не суху, а цікаву, живу, подекуди навіть дотепну розмову. 
Ваш музей — перлина не тільки гімназії,а й села, громади!!!
Щиро дякуємо і бажаємо Вам й надалі бути відданими музейній справі, оптимізму та творчого злету. Ми всі залишилися задоволені почутим і побаченим.
     Від імені усіх Валентина СЬОМАК, директор Публічної бібліотеки 
ім. В.Малика                                                                         23. 06.2023 р.





















Немає коментарів:

Дописати коментар