вівторок, 16 червня 2015 р.

На Полтавщині проводять краєзнавчі екскурсії які зміцнюють діалог поколінь

15 червня 2015 у рамках проекту розвитку активності людей похилого віку та зміцненню діалогу поколінь Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій Світ» разом з Лубенською районною бібліотекою ім. В.Малика провели краєзнавчу екскурсію «Мистецький діалог поколінь». 
   Активісти  пошукового загону «Пам'ять» та підопічні територіального центру соціального обслуговування Лубенської райдержадміністрації члени клубу «Надвечір’я»  разом з працівниками проекту мандрували пам’ятними місцями Миргорода.
Допомогти молоді, батькам, старшому поколінню зміцнювати зв'язок поколінь покликаний проект, який підтримується  Німецьким  фондом «Пам’ять, відповідальність і майбутнє».  Завдяки його втіленню літні люди мають можливість знайти собі друзів, спілкуватись між собою, влаштовувати концерти, різні святкування, екскурсії.
«Робота в даному напрямку ґрунтується на організації різнопланової роботи з учнями та тісній співпраці з педагогами, бібліотекарами, громадськістю, літніми людьми, та активно сприяє гармонізації взаємин між різними віковими групами населення, що позитивно позначається на процесах збереження традицій та звичаїв сім’ї, школи, міста, народу», -  говорить організатор екскурсії, керівник громадської організації «Твій Світ» Олександр Чепур.
Учасники екскурсії відвідали Миргородський літературно-меморіальний музей Давида Ґурамішвілі, де ознайомились з його експозицією. За словами працівників музею, експозиція побудована відповідно до трьох найбільших періодів життя і діяльності Давида Ґурамішвілі: його перебування в Грузії, Росії та Україні. По завершенні відвідування музею учасникам презентували громадську організацію «Твій Світ» та результати впровадження проекту.
Не меш цікавою виявилась експозиція Миргродського музею кераміки, яка налічує 20 копій знаменитих скульптур Фальконе, Адамсона, Піменова та ін.
З захопленням та цікавістю учасники ознайомились з історією музею та переглянули унікальний майоліковий іконостас з миргородського Свято-Успенського собору. Активісти пошукового загону «Пам'ять» Калайденцівської ЗОШ стверджують, що в процесі пошуків вони разом з керівниками вивчають побут, ремесла, звичаї рідного краю і порівнюють минуле з сучасністю. Тож, організатори мандрівки сподіваються що, це допоможе багатьом молодим людям знайти своє місце в житті, а люди  старшого покоління зможуть відчути свою значимість і передати молодим свої знання і свій життєвий досвід.
Завершилась екскурсія в Миргородській  міській публічній бібліотеці для дорослих імені Давида Гурамішвілі спілкуванням та інтерактивними вправами, які провела психолог проекту Юлія Пода. Вона переконана, що відновлювати родинно-національні традиції, які забезпечують зв'язок поколінь, засвоєння і збереження культурних скарбів українського народу, впливають на розвиток і соціальну спрямованість дитини в сім'ї та суспільстві. А залучення проекту осіб похилого віку, особливо тих, хто постраждав за часи тоталітарних режимів, відновлює їх відчуття потрібності в суспільстві.
Нагадаємо, що реалізує проект Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій Світ» за підтримки Німецького федерального фонду «Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє» в рамках програми «Місце зустрічі: діалог».  






                                       



Немає коментарів:

Дописати коментар