четвер, 11 квітня 2024 р.

 ПЕРШИЙ ЛУБЕНСЬКИЙ ПРЕЗИДЕНТ

        Андрій Лівицький – видатний український громадсько-політичний діяч, чия доля тісно пов'язана з нашими Лубнами. Адже саме в нашому місті Лівицький уперше став президентом, очоливши 1905-го коаліційний комітет міського самоуправління та місцеву самооборону. З нагоди 145-ї річниці від дня народження Президента УНР в екзилі, адвоката та блискучого дипломата Публічна бібліотека імені Володимира Малика підготувала цікаву інформ-подорож "Заповіт Андрія Лівицького". Під час мандрівки в часі студенти ВСП Лубенський фінансово-економічний фаховий коледж ПДАУ  дізналися про вражаючу біографію Лівицького, зачитали цитати відомих діячів, що стосувалися цієї неординарної особистості, переглянули  відео "Древо національної духовності".
      Бібліотекар Лариса Гончарук ознайомила з походженням назви роду Лівицьких та переповіла основні віхи біографії всесвітньо відомого адвоката. Бібліотекар Сніжана Кириченко прочитала уривок із книги спогадів дружини президента - Марії Лівицької. А бібліотекар Марина Кононенко ознайомила учасників заходу з лубенською сторінкою біографії родини, відібравши для цього найбільш цікаві факти та ретро-світлини родини Лівицьких, котрі були зроблені саме в Лубнах. Зокрема як Лівицький у Лубнах із жандармами жартував, як для Лубенської ТРО у Київ за зброєю їздив та як врешті опинився на лаві підсудних. 
      Захід відбувся за підтримки заступника директора з виховної роботи коледжу Тетяни Кочерги та бібліотекаря Ірини Ровної. Група 11 з викладачем історії Юрієм Бибиком активно долучилися до діалогу про пам'ятні місця Лубен, пов'язані з Лівицькими та разом із бібліотекарями пригадали основні віхи подій 1917-1921 років, адже інформаційна подорож відбулася на уроці історії. 
    "Найбільше прикро, що ані мені, ані моєму Незабутньому Зверхникові Петлюрі не судилося дочекатися вільної України... Вірю, що з Божою поміччю Український народ переможе"! - написав у своєму заповіті Андрій Лівицький. І ми, пане президенте, віримо теж.









Немає коментарів:

Дописати коментар