середу, 24 квітня 2024 р.

 Інформаційно-бібліографічна грамотність для бібліотекарів

       Сучасна людина, яка живе в умовах інформаційного суспільства, повинна не лише вміти читати, писати, а й швидко та вільно орієнтуватися в потоці усної, писемної, віртуальної інформації. Сьогодні одним із пріоритетних напрямків  бібліотечної діяльності є пошук оптимальних форм і методів бібліотечно-бібліографічного навчання юних користувачів. Тож у ході практикуму «ЯК навчити юних користувачів бібліотечним лайфхакам. Креативні бібліотечні уроки», який відбувся 24 квітня на базі Публічної бібліотеки ім. В. Малика, завідувачки міських та сільських філій ознайомилися з сучасними тенденціями формування інформаційної культури читачів, використанні електронних ресурсів у роботі. 
       Провідний бібліограф Наталія Замараєва розповіла колегам про вимоги до сучасного бібліотечно-бібліографічного заняття, презентувала найпопулярніші моделі проведення бібліотечних уроків та рекомендувала їх поєднання із майстер-класами, «книжковими передбаченнями» та іншими інтерактивними заняттями. 
     Сучасний рівень розвитку суспільства потребує змін у системі і формі надання інформації, якісно нової організації інформаційно-бібліографічного обслуговування, створення сучасних  інформаційних продуктів з використанням нових комп’ютерних технологій. Тож в ході навчання присутні отримали консультацію фахівця щодо бібліографічного опису електронних ресурсів віддаленого доступу та орієнтири їх використання. Традиційним, важливим і, разом з тим, найскладнішим напрямком бібліографічного обслуговування є довідкове. Наталія Замараєва зосередила увагу колег на виконання довідок різних типів. 
   Провідний методист Наталія Мусієнко націлила колег на опрацювання електронних ресурсів корисних як для роботи бібліотекаря, так і для допомоги читачам: пошук інформації для проведення соціокультурних  заходів, креативність у подачі матеріалу, поєднання сьогодення з минулим.   
     Наступний блок фахової зустрічі включав поточні питання організації трудового процесу. Валентина Сьомак, директор Публічної бібліотеки ім. В. Малика, ознайомила працівників мережі з останніми інформаційними матеріалами, які стосуються правил безпеки роботи бібліотечних закладів в особливих умовах (це саме воєнний стан, у якому зараз перебуває Україна). Методист Лідія Іваненко у своєму виступі торкнулася питання виконання планових показників за перший квартал, а провідний бібліотекар відділу комплектування та обробки літератури Ніна Бородавка підняла питання популяризації довідково-бібліографічного апарату книгозбірень та, зокрема, роздала присутнім плакат-інструкцію «Алгоритм пошуку у алфавітному каталозі». 
   Загалом, професійне навчання пройшло злагоджено та інформативно. Завідувачі філій отримали цінні підказки та поради щодо організації процесу формування інформаційної соціалізації користувачів. Тож маємо надію, що отримані знання будуть невдовзі використані у роботі.










Немає коментарів:

Дописати коментар