неділю, 15 червня 2014 р.

Пізнаваймо історію України.

          
 Історія України – наша дорогоцінна спадщина в якій акумульовано багатовіковий історичний досвід українського народу в усіх сферах життєдіяльності від доісторичних часів до сьогодення. Це історія нашого народу, у якого були свої церква і військо, школи й академії, література і мистецтво, архітектура і музика, упродовж віків була державність.
Але історія наша далеко неоднозначна. Минуле українського народу аж до часів Київської Русі привласнили російські історики. Українців вважали етнічною «гілкою» єдиного російського народу. Тому ми й до цього часу залишаємось ще недоученими історією, живемо в якомусь роздвоєнні: тіло в сьогоденні, а голова в минулому.

Нині, коли відбувся новий виток у процесі розбудови суверенної української державності, стає дедалі зрозумілішім, що без пізнання своєї історії неможливе оздоровлення нашої високої національної свідомості, врешті – решт, неможливий вихід України на передові рубежі світової цивілізації.
Як говорять, минуле не може нам сказати, що робити, але воно може попередити, що робити не треба. Тому слід оглядатися назад, аби знайти дорогу вперед. Знання історії необхідні кожній людині. Нинішньому поколінню, тим паче, є над чим подумати, щоб осмислити й об’єктивно відтворити справжню картину минулого України.
З цією метою на абонементі ЦРБ ім.  В. Малика оформлено книжкову поличку «Тернисті шляхи історії», на якій представлено видання із серії  «Історія України в прозових творах та документах». У книгах цієї серії в художній та документальній формі відтворено широку панораму подій, які відбулися на території України з прадавніх часів до сучасної доби. Розкрито такі важливі питання, як трипільська культура, процес становлення давньоруської держави – Київської Русі, еволюція Литовсько – Руської держави, зародження та розвиток українського козацтва, гетьманування І. Мазепи, сходження несміливих паростків українського національного відродження.

Сподіваємося, що видання, представлені на поличці, допоможуть читачам книгозбірні не лише краще пізнати історію України, а й сприятимуть піднесенню їх національної свідомості.

Немає коментарів:

Дописати коментар