четвер, 3 вересня 2015 р.

Нова книга краєзнавців

       «Народ, котрий не вміє пошановувати  великих людей  свого минулого, не гідний мати їх у майбутньому», - стверджував видатний історик Володимир Соловйов. Це справді так. Тож  ми живучи у своєму часі, повинні згадати всіх  великих людей  минулого, які залишили нам наукову  і культурну спадщину, свої духовні заповіти аби віддати їм належну шану.
        Життя це не тільки прожиті людиною  роки, а те, що залишилося  після неї у памяті нащадків. На жаль, історія часто-густо розпоряджається так, що пам'ять про все, що звершила людина, стирається, губиться на шляху до нащадків, а на скрижалях історії закарбовуються інші імена. І лиш час розставляє все на свої місця, але не швидко і не завжди.

     Завдяки  розвідкам відомих краєзнавців Ігоря та Валерія Козюр  до нас повернулoся  багато призабутих імен  звитяжних синів і дочок, які творили славу нашого краю.
    Нещодавно автори багатьох книг  на історичну тематику  випустили у світ ще одну -  «Їх пам’ятає рідний край» . Ця книга за тематикою є продовженням  «Історичних силуетів».
     Талановиті майстри пера як завжди вміють запалити читача теплим, щирим інтересом  до  історії  своєї «малої батьківщини». Публікації цих досліджень вже пройшли свої випробування в періодичній пресі, дістали  добрі,  схвальні відгуки і доповнені новими відомостями зібрані  під однією обкладинкою . 
      Герої  книги  дуже різні, неординарні  особистості  та й часова відстань між цим  героями  тривалістю  в декілька століть. Та всіх їх ріднить одне -  служіння вітчизні.
     З відстані далекого минулого рельєфно постає  у всій величі  канцлер Російської імперії  Олександр Безбородько, якого Володимир Малик  вважав  ймовірним автором «Історії Русів». Його  фантастичні, неймовірні  навіть за сучасними мірками карєрні злети , що підносили його до вершин державного управління  і  приватне життя  канцлера,  яке нагадувало бурхливий авантюрний роман . Життєпис  цікавий для нас і в сенсі  пізнання загадкової епохи ХУІІІ ст.  і її неординарних творців.    
       Надзвичайно цікаві, невідомі широкому загалу факти з  життя  послідовниці нашої славетної землячки, кавалерист-дівиці Надії Дурової  часів Першої світової  війни Антоніни Пальшиної, ректора Києво- Могилянської академії Іренея Фальковського, відомого  скульптора із славного козацького роду  Івана Мартоса,  «шахової королеви» ,лубенки Людмили Руденко та ін.
      Видання вміщує розвідки  про багатьох  інтелігентів,  імена  яких за радянської доби  замовчувалиcя, викреслювалися і  витиралися з пам’яті людей .
   Про світлу  і ідейну особистість  успішного  міністра  освіти  гетьманського уряду Скоропадського, прекрасного вченого і оратора, великого патріота і подвижника, наукова  спадщина якого ще  недостатньо  вивчена,  поцінована , діяча,який працював за різних політичних режимів,  але не врятувся   від кривавого шаленства  «червоного терору»  -  Володимира Науменка. Про митців – шістдесятників, які  відстоювали  високі ідеали і духовні цінності нашого народу  Ліну Костенко, Василя Симоненка  та Аллу Горську.
       Деяких  з героїв  книги  автори знали чи знають особисто, вони близькі їм світоглядно. Це люди дії, які багато  встигли зробити і роблять для України. Це професор,  завідувач кафедри графічного дизайну Харківської державної академії дизайну і мистецтв  чорнобилець Олег Векленко   та письменник Володимир Малик.    З деякими -  автори вели листування,  як от з нашим земляком   з с.Снітин, колишнім льотчиком, а нині журналістом і письменником,  істориком і дослідником авіації Півночі та Арктики Іваном Юхимовичем Негеблею.
    Читаючи книгу , ми не перестаємо дивуватися, яких титанів  духу народжував наша полтавська земля і яку високу історію  вони творили. Нам треба знати їхні імена, аби зрозуміти, що маємо щастя належати  до красивого і обдарованого народу, який навіть за відсутності власної держави творив  вітчизняну науку і культуру .
      В черговий раз автори донесли до читача хвилюючий подих історії  і викликали в нього почуття причетності до історії свого народу.
     Все змінне у світі – а пам'ять – категорія вічна. Бо ж моральна сила народу  наочно засвідчується  пам’яттю людських діянь, тим внеском  на загальне благо, який вони зробили для розвитку суспільства  і збуджує у читача думку про відповідальність нащадків перед великими попередниками. Колись поет Євген Летюк писав:
Геолог з надр підняв  зразки порід,
На них комах якихсь відбитки
всюди.
Комахи й ті лишають вічний слід…
А ми з тобою, друже,
Люди!
     Життя  наших краян,  цікавих і свідомих свого призначення  на землі людей , яке  відтворили на сторінках книги  наші  знані краєзнавці, закликає  нас зробити посильний вклад  у  піднесення економічного і культурного  рівня нашої держави, відстоювання ідеалів відкритого громадянського суспільства, утвердження прагнення до праці і добра.

Українцям під силу вистояти і перемогти !

Немає коментарів:

Дописати коментар