четвер, 20 квітня 2017 р.

День Японії в Лубнах: бібліотечний формат

Якщо мене хто-небудь запитає:
 «Яка вона – Японії душа?»
На квітучих вишень в ранкових горах
Ніжний аромат.
Мотоорі Норінаґа

      Вчора, 19 квітня в Лубенській центральній районній бібліотеці імені Володимира Малика вперше відбувся День Японії «Японська весна в Лубнах».
  «Неперевершено! «День  Японії в Лубнах» став таким яскравим святом! Особисто я цього дня дізналася багато нового» (Ірина Казакова). 

   Японія… Прекрасна та загадкова країна світанкового сонця. Для пересічного перехожого це далека східна держава з дивними традиціями та незрозумілою мовою. 
      Японію називають країною сонця, що сходить. «Ніхон коку» - «Батьківщина сонця». Адже саме ця країна знаходиться далі на схід від будь-якої іншої. Саме японці першими зустрічають сонячні промені.  Сонце в центрі її прапора символізує досконалість, розквіт держави. Це символ світла, багатства, достатку. А обравши для себе таку назву, японці підкреслили своє щасливе майбутнє. Свій народ вони вважають обраним сонцем, оскільки саме їм воно з’являється в першу чергу на початку кожного нового дня.
      Ця найдревніша у світі Імперія й досі залишається загадковою та незбагненною для нас. Таємнича Фудзіяма, храми Кіото, магічний Токіо викликають захоплення та бажання зрозуміти дива давньої цивілізації. Японія – країна парадоксальна. У ній химерно сплелись тисячолітні звичаї та найновіші технології, сила й міць самураїв і ніжність сакури.
     Захоплення Японією, її досягненнями можливе лише через її пізнання, проникнення в таємниці, розуміння традицій.
    Цього року виповнюється 25 років з моменту визнання Японією незалежності України та встановлення дипломатичних відносин між нашими державами. Саме тому рік 2017 за рішенням Президента України Петра Порошенка оголошений роком Японії в Україні. Крім цього, 45 років тому «духовні столиці наших держав — Київ і Кіото — розпочали історію своєї дружби».
   Бібліотека імені Володимира Малика завжди була, є і залишається осередком духовної і культурної освіти та розвитку. Саме її працівники в цей день разом з громадськими активістами взяли на себе відповідальність бути для своїх користувачів провідниками до вигадливого, цікавого та незвичайного світу Країни світанкового сонця.
     Різні категорії читачів – дорослі, діти, молодь, активісти після урочистого відкриття Дня, яке для кожної групи надзвичайно натхненно провела Марта - сан   (Марта Федіско, бібліотекар  районної бібліотеки для дітей), побували на віртуальній презентації «Країна, де народжуються  мрії», познайомилися з книжковою виставкою – інсталяцією  «Давня країна під сонцем майбутнього», яку креативно оформили бібліограф та працівники читального залу, відвідали майстер класи, взяли участь у численних вікторинах, конкурсах, здійснили віртуальні мандрівки.
    Члени клубу «У дружньому колі» довідалися  про секрети   чайної церемонії «Японське чаювання - ритуал, який захоплює»,посмакували справжнім японським чаєм  та разом з бібліотекарями абонементу Ніною Бородавкою та Наталією Мусієнко відкрили для себе поезію хайку. Світ японського мистецтва відкривала для них народна майстриня, лауреат премії ім. Василя Симоненка та активна читачка бібліотеки Валентина Панченко.
       Дівчатка та хлопчики з школи №2  разом з працівниками Територіального центру з надання соціальних послуг населенню Лубенської РДА Наталею Сергієнко та Інною Сизоненко під час майстер - класу «Чарівний світ орігамі» навчилися виготовляти журавликів орігамі та дізналися про захоплюючий світ японського аніме.  
    Школярі та студенти Лубенського медичного училища із захватом переглянули показові виступи спортсменів секції кіокушинкай карате та послухали захоплюючу розповідь тренера хлопців Сергія Деркача про світ східних єдиноборств. Майстер-клас з  ікебани  провела  для юних медиків  та  членів  єврейської громади чарівна Світлана Пазич, яка вже давно цікавиться східною культурою. Працівники бібліотеки Олена Самойленко, Тетяна Сафронова, Оксана Василенко презентували відвідувачам цікаві факти, відеопрезентації, книги про країну сонця, що сходить.
      Насамкінець в бібліотеці зібралися її друзі, партнери, представники громадських організацій аби взяти участь у майстер-класі з виготовлення суші «Суші - смачно та корисно». Провела  його для відвідувачів бібліотекар відділу інформаційного сервісу Віталіна Курильчук. Потренувалися в цьому і  наші  гості.
       Ще довго за чашкою смачного японського чаю та  виготовлених власними руками суші точилася розмова про японське економічне диво і японську архітектуру, про освіту і медицину, поезію тощо. 
   Допомогли у проведенні заходів ГО ««Міжнародна Асоціація недоторканості приватного життя та безпеки людини» (голова Олександр Микитюк), ПМГО «Твій світ» (голова Олександр Чепур) та депутат Полтавської обласної ради , директор «Нашої пекарні» Руслан Ляшко.
       Наступна  зустріч на алеях  квітучої сакури в Лубенському лісовому коледжі.

Фотозвіт заходу:




















Немає коментарів:

Дописати коментар