понеділок, 27 квітня 2020 р.

Лубенський Місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги  інформує, що робити, якщо затримали за порушення карантину: алгоритм дій поради адвоката.

      Початком введення в дію карантину, правоохоронні органи доволі активно реагують на порушення громадянами вимог постанови Кабінету Міністрів України № 211 та одразу намагаються притягнути порушника до адміністративної відповідальності та навіть затримують осіб.
      Основні вимоги Кабінету Міністрів України:
    - перебувати у громадських місцях у вдягнених засобах індивідуального захисту (респіратора або захисної маски, у тому числі виготовлені самостійно).
Зауважимо, що на даний час в Україні не визначені відповідні медичні критерії та не прийняті нормативно-правові акти, які б встановлювали загальний вид та характеристику таких засобів індивідуального захисту. Наприклад, людина перебувала у громадському місці з високо піднятим коміром светра, який щільно прилягав до обличчя та був натягнутий майже до очей – справа закрита, у зв’язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення.
    «Таким чином, якщо у працівників поліції виникнуть питання щодо самостійно виготовленого засобу індивідуального захисту та останні побачать порушення вимог законодавства в ньому, обов’язково слід зазначити в письмових поясненнях до протоколу, що такий засіб індивідуального захисту відповідає меті його застосування, а саме: недопущення поширення інфекційної хвороби» — зазначає Є.Сабліна.
    - перебувати на вулиці з документами, що посвідчують особу. Зауважимо, що затримання за порушення правил карантину може мати місце тільки тоді, коли у особи не має з собою документів.
     -переміщуватись групою осіб не більше ніж дві особи, крім випадків супроводження дітей.
     Що роботи в разі складання протоколу про правопорушення?
  Переконатись, що у правоохоронців ввімкнена нагрудна камера, яка фіксує процедуру складення протоколу.
   Вимагати від правоохоронних органів чітко зазначити, яку саме норму постанови Кабінету Міністрів України № 211 порушено.
    Обов’язково писати письмові пояснення до протоколу, де вказувати на відсутність умислу на порушення правил карантину та протиправність дій правоохоронних органів.
Наголошувати на наявність при собі документів у разі спроби правоохоронного органу затримати Вас за порушення правил карантину. Зазначати такі відомості у протоколі затримання особи. Зауважимо, що затримання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення може тривати не більше як 3 години. Якщо ж таке затримання триває більше часу радимо обов’язково фіксувати такі порушення. Також треба пам’ятати, що особистий огляд речей може проводитись уповноваженою особою однієї статі та у присутності двох понятих.
    Обов’язково залучати свідків, які можуть спростувати твердження правоохоронного органу про «нібито» вчинення Вами правопорушення. Зазначати дані про таких свідків у протоколі.

Немає коментарів:

Дописати коментар