пʼятницю, 31 липня 2020 р.

З ювілеєм автора та персонажа

            Світ магії та чарів заполонив серця багатьох сучасних хлопчиків та дівчаток. Значний відсоток цього вподобання можна віднести до серії пригод про маленького чарівника Гаррі Поттера. Цікаво, що сьогодні подвійна ювілейна дата: найпопулярнішому літературному персонажу Гаррі Поттеру виповнюється 40 років, а його творцеві Джоан Роулінг нині 55 літ.
      Джоан Кетлін Роулінг Лауреат премії принца Астурійського (2003), кавалер французького ордена Почесного легіону (2009), одна з найвідоміших дитячих письменниць сучасності. Джоан ще змалечку почала писати і завжди мріяла стати письменницею. Першу свою «книжку» вона написала ще в 6-річному віці. Це була історія про кролика, якого звали Кролик.
         Ідея створення роману про маленького хлопчика-чарівника виникла у неї під час поїздки з Манчестера в Лондон у 1990 році. Через п’ять років роман був написаний, але знадобилося ще два роки, аби рукопис побачив світ: лише у 1997 році «Гаррі Поттер і філософський камінь» був надрукований накладом у тисячу примірників, примітно, що половина була надіслана бібліотекам. Серія книг про маленького чарівника побила всі мислимі й немислимі рекорди, екранізована Голлівудом і є на сьогодні повноцінним брендом світового масштабу на кшталт Пепсі чи Бітлз. За п’ять наступних років Роулінг пройшла шлях від життя на соціальну грошову допомогу до статусу «мультимільйонера». Щоправда, письменниця досить скептично ставиться до подібних рейтингів, зауважуючи, що вона нині, звісно, пані не бідна, але й не мультимільйонерка. До того ж, чимало коштів письменниця перераховує на благочинність, адже є фундаторкою декількох фондів, які опікуються дітьми-сиротами, неповними сім’ями та хворими на розсіяний склероз.
          Останнім часом Джоан Роулінг намагається відійти від казкової тематики, пишучи цілком дорослі романи («Поклик зозулі», «Несподівана вакансія»), але в історії літератури, безсумнівно, вона залишиться саме як авторка неповторної й дивовижної казкової епопеї про Гаррі Поттера. Більше цікавої інформації про улюбленого героя можна дізнатися за наступним посиланням:
https://nv.ua/ukr/style/kultura/garri-potteru-vipovnyuyetsya-40-rokiv-fakti-ta-krashchi-citati-50097784.html

 



Немає коментарів:

Дописати коментар