вівторок, 17 травня 2016 р.

Український світ Шолом - Алейхем


13 травня 2016 року минуло сторіччя з того дня як відійшов у вічність відомий єврейський письменник Шолом - Алейхем (дійсне ім’я якого Шолом Нохумович Рабинович). Згадуємо ми цю пам’ятну дату не випадково, адже життєва дорога письменника тісно пов’язана з Україною. Шолом -  Алейхем  в різний час жив та працював в багатьох українських містах та містечках.



Дитинство та юнацькі роки майбутній письменник провів на Переяславщині. Саме Воронків – це низка дитячих спогадів, а у Переяславі здобув освіту та зробив перші кроки у письменстві. Три роки, проведених у Софіївці, де він служив учителем доньки заможного поміщика Елімелеха Лоєва, подарували  йому перше кохання. Невдовзі Ольга Лоєва стала дружиною Шолома , понад тридцять років вони прожили в щасливому шлюбі.
Неспокійна доля письменника закинула його й  до нас у Лубни. 21 грудня 1880 року його було обрано казенним равином. Пробув Шолом у Лубнах два з половиною роки. Тут він з головою занурився у громадську діяльність: був ініціатором створення лікарні та світської школи для дітей бідних верств населення. Деякий час довелося секретарювати у адвоката в Білій Церкві, працював і в Одесі. Але найбільше Шолом – Алейхем любив Київ, він його порівнював з «блискучим Парижем» і «чистісіньким Берліном». В одному із своїх листів писав так: «Коли б мені запропонували вибрати одне з цих трьох міст, я зупинився б лише на Києві…» Недовго письменнику з родиною довелося мешкати у ньому, після єврейських погромів, в жовтні 1905 року він змушений був оселитися у Львові.
Рідним по духу для Шолом – Алейхема був Бердичів. На його вулицях він цілковито занурювався в народний побут, жартівливо називаючи його «єврейським Парижем», він уважно прислухався до розмов місцян, окремі специфічні вирази занотовував. Часто бував на ринку. Там знаходив ті персонажі, які невдовзі з’являлись на сторінках його творів
І де б він не був, чи у Тернополі та Чернівцях, чи Богуславі та Львові, він завжди знайомився з місцевим колоритом, який потім влучно уводив до своїх творів.  Вся творчість Шолом – Алейхема пронизана духовними зв’язками єврейського і українського народів. У його творах переплітаються скарби накопичені у народній і літературній творчості єврейського народу із багатством українського фольклору: піснею, гумором, влучним словом. Є в його творах євреї, побачені очима українців, є й українці у сприйнятті євреїв, але зображено це тактовно, толерантно та з щирим гумором. Твори Шолом – Алейхема зрозумілі і близькі і дорослим, і молоді, і дітям. Їх з інтересом читають люди різних національностей. У фонді Лубенської центральної районної бібліотеки імені Володимира Малика є збірки найпопулярніших творі письменника. На абонементі, до пам’ятної дати, оформлено викладку творів Шолом - Алейхема.
Ось таким строкатим був український світ великого єврейського письменника. Звісно, Шолом - Алейхема не можна уявити без України, як і не можна уявити й Україну без цього письменника. В нашій державі високо цінують його творчість і шанують пам’ять про великого земляка. Його ім’я носять вулиці у Львові та Харкові, Полтаві та Житомирі, Чернівцях та Смілі. Є меморіальні дошки в містах Боярці, Софіївці, Львові, Богуславі та, звісно ж, Лубнах. Зберігає пам’ять про нього і Бердичів. В місцевому музеї створено експозицію, що розповідає про життєвий шлях письменника. У 1997 році у Києві було відкрито пам’ятник Шолом - Алейхему, а в 2009 році відчинив свої двері й музей. У Переяславі – Хмельницькому, на батьківщині письменника, розташована садиба – музей, яку було відкрито у 1978 році.  Історико - літературна експозиція музею розповідає про життєвий і творчий шлях письменника. Також експонуються твори автора, видані різними мовами у різні роки, документи, листи , театральні афіші. Перед будинком встановлено пам’ятник письменникові – це робота відомого скульптора Альтшулера.  Бібліотекар абонементу Наталія Мусієнко нещодавно побувала у ньому, переглянула експозицію і зробила світлини.
Українці пам’ятають Шолом – Алейхема, але, на жаль, квіти до його могили не принесуть. З 1914 року письменник перебував у Америці. Тяжко хворий, він мріяв повернутись на батьківщину, але хвороба не дозволила це здійснити. Він помер в Нью – Йорку 13 травня 1916 року, похований на Бруклінському кладовищі, на Україну так і не повернувся.







Немає коментарів:

Дописати коментар