пʼятницю, 6 грудня 2013 р.

Особливі       потреби особливих людей



3 грудня в Засульській сільській бібліотеці-філії  відбулася зустріч  людей з обмеженими фізичними  можливостями
   Лубенщини і  Чорнухинщини.

Понад 500 мільйонів людей у світі є інвалідами у результаті розумових, фізичних чи
 сенсорних розладів. Причиною цьому є природні катаклізми, техногенні катастрофи, 
забруднення навколишнього середовища, дорожньо-транспортні пригоди, вроджені
 патології і
 хронічні захворювання тощо.

Інваліди – це не просто категорія людей. Це окремі життя. Окремі трагедії. Окремі надії на те, що все буде добре. Ці люди поруч, вони – частина нашого суспільства. Вони працюють,
 беруть участь у громадському житті, одружуються, народжують дітей, створюють
 художні колективи, вишивають, малюють, танцюють. Вони здобувають кращі результати 
на спеціальних спартакіадах, ніж професійні спортсмени. Вони живуть повноцінно, 
радісно, бо більше, ніж здорові люди, цінують кожен прожитий день.

Про нелегкі будні інвалідів, про проблеми та перешкоди, що мужньо долають люди з 
особливими потребами говорили заступник голови Лубенської райдержадміністрації
 Василь Куксань, керівники Територіальних центрів Лубенської райдержадміністрації Наталія
 Хомкіна, Чорнухинської райдержадміністрації Наталія Шацька, заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Валентина Старостенко та начальник управління праці та соціального захисту населення Чорнухинської райдержадміністрації Олександр Молдован.

Вітала  гостей і директор Лубенської централізованої бібліотечної системи Валентина Сьомак, яка розповіла про співпрацю  бібліотек району  і Лубенської районної організації інвалідів. Саме ця громадська організація виступила партнером  для  Засульської  сільської бібліотеки  в реалізації проекту «Бібліоміст».  Завідувачка бібліотекою Марія Мороз  і бібліотекар Марина  Пархоменко  поділилися  досягненнями  від співпраці з Територіальним районним центром по навчанню  даної категорії людей  основам комп’ютерної грамотності (за програмою  Університету III  тисячоліття).

Потім спільними зусиллями інвалідів та працівників відділення адаптації Територіального центру соціального обслуговування райдержадміністрації був влаштований концерт, на якому звучали пісні та власні вірші інвалідів Людмили Павлик та Галини Несмачної . Остання є активним учасником районного клубу «У дружньому колі», який вже не один рік поспіль працює на абонементі ЦРБ ім. В.Малика. Не залишились осторонь і гості із Чорнух, які також дарували учасникам музичні вітання.

Милувала око організована виставка виробів народних умільців людей з обмеженими фізичними можливостями. Завершилась зустріч шаховим турніром, переможцем якого стала Людмила Павлик та інтелектуальною вікториною, де перемогу отримала команда Чорнухинського району. Учасники заходу щиро дякували за надану їм можливість спілкування, цікавого і змістовного проведення часу.































Немає коментарів:

Дописати коментар