понеділок, 13 жовтня 2014 р.

Майстер-клас по виготовленню ляльки-мотанки з’єднав покоління 

  Виготовити ляльку - мотанку  можна було навчитися на майстер – класі, який 10 жовтня 2014 року  пройшов в Центральній районній бібліотеці ім. В. Малика в Лубнах. Колоритний захід влаштувала Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій Світ» за участі етнолога , керамолога та майстра з виготовлення традиційної тканинної ляльки – мотанки,  к.н., Олени Щербань.  Учасниками дійства стали представники різних поколінь: від учнів навчальних закладів до осіб похилого віку, які допомагали  народній  майстрині  створити  атмосферу добра і лагідності.

     «Лялька-мотанка – це один із найдревніших символів єдності для всіх людей, у яких попри всі війни і чвари, якими повна людська історія, завжди було прагнення до злагоди й гармонійного життя. Тому ми вирішили об’єднати у спільній роботі осіб досить поважного віку і зовсім юних.», - говорить ініціатор заходу Олександр Чепур. 
     З’єднати покоління вдалося завдяки  проекту надання підтримки, допомоги та сприяння розвитку активності людей похилого віку, особливо тих, хто постраждав від націонал соціалізму за підтримки  Німецького  федерального фонду «Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє» в рамках програми «Місце зустрічі – діалог» в партнерстві з Територіальним  центром соціального обслуговування Лубенської райдержадміністрації.  Директор центру Наталія Хомкіна говорить, що пристарілі учасники заходу разом з підлітками вчилися виготовляти іграшку традиційно нашвидкуруч, підбирали  тканину, працювали з природними, натуральними матеріалами, тож, кінцевий результат став втіленням натхнення та бажання.
«Працюючі  з традиційною тканинною  лялькою я завжди відзначаю позитивний вплив, який має процес виготовлення такої ляльки на психіку людини. Наприклад, помічено, що діти, які пройшли майстер-класи по виготовленню ляльки, стають більш врівноважені. Так само, дорослі, які проходять майстер-клас, формують для своїх нащадків щастя, здоров’я, успіх.», - переконує директор студії «Лялина світлиця», майстер Олена Щербань.
А сам  оберіг людської душі й долі, символ предків організатори і учасники вирішили передати захисникам України, які зараз перебувають в зоні АТО.

Немає коментарів:

Дописати коментар