четвер, 2 жовтня 2014 р.

Перше вручення  літературної премії премії ім. Олеся Донченка

 
Один із творців, невтомний пропагандист української дитячої літератури Олесь Донченко, залишив нащадкам 99 високохудожніх творів, кращі з яких - «Школа над морем», «Карафуто», «Лісничиха», «Золота медаль» назавжди увійшли до золотого фонду вітчизняної літератури, стали надійним дороговказом для кількох поколінь юнаків і дівчат, які шукають свою дорогу в житті і які часто в цих пошуках звертаються до художньої літератури.

 Колискою Олеся Донченка було відоме на всю планету прославлене Гоголем мальовниче село над Пслом — Великі Сорочинці. Тут народився він 19 серпня 1902 року в родині сільського вчителя. Незабаром батьки переїхали до міста Лубни, яке стало для Олеся Донченка по справжньому рідним.
Ще під час навчання, як один з най­авторитетніших учнів, Олесь був членом педагогічної ради. А у 1918 році на сто­рінках лубенської повітової газети з'явився перший вірш 16-річного хлопця «Журливая пісня, журливії звуки». Відтоді за ним закріпилося пріз­висько «письменник».
 Згодом воно підтвердилося: Олесь Донченко по­чав працювати у редакції газети «Червона Лубенщина» відповідальним секретарем. І ось 12 жовтня 1923 року при ній відкрилася філія спілки селянських письменників «Плуг». Саме з цього часу веде відлік свого життя літоб’єднання, яке нині носить ім’я засновника – Олеся Донченка. А тоді, у 1923 році молодий письменник  з гордістю констатував на сторінках «Червоної Лубенщини»: «Чорнозем підвівся!».
Тож 2 жовтня в Лубенській ЦРБ ім. Малика зібралися  члени літературного об»єднання ім. О.Донченка, бібліотечні працівники, вчителі та учні на урочистості з нагоди вручення літературної премії. Премія була заснована рішенням літоб’єднання імені О.Донченка при редакції газети «Лубенщина»  для відзначення письменників, літераторів за твори для дітей та про дітей, а також окремих дітей чи дитячих колективів за творчі роботи науково-дослідницького характеру з літературознавства та історії рідного краю.
Журі уважно розглянуло всі доробки  ,що були подані та визначило переможців.
- Лауреатом літературної премії імені Олеся Донченка у номінації: «Художня література для дітей» названо Ларису Назаренко за книги «Калейдоскоп казок» і «Таємниці маленького Сніговичка».
- У номінації «Дитяча художня та наукова творчість» премію було розділено.  Лауреатом стала Анна Діхтярь,учениця 11 класу ЗОШ  №1 за наукову роботу «Середовище й тваринний світ у житті пізньопалеолітичної людини (за матеріалами розкопок Гінцівської стоянки)» та
Альона Гончар, випускниця Новооріхівської ЗОШ за наукову роботу «Проблематика і художня своєрідність повісті «Тридцяті (притча про хліб)» Анатолія Дімарова».
Подяками відзначені Лариса Гончарук, бібліотекар ЦРБ ім. В.Малика за казку «Пригоди дзвіночка» та  Єлизавета Брижак ,випускниця  Лубенської спеціалізованої  школи  №6 за наукову роботу вивезення молоді до Німеччини у 1941-1944 р.р., демографічні і полікультурні наслідки».
            В церемонії вручення літературної премії взяли участь : Олександр Міщенко, голова Лубенського літературного об»єднання ім.Олеся Донченка, член  Національної спілки письменників України, Ольга Хало, член  Національної спілки письменників України, Ніна Шерстюк,    секретар літературного об»єднання ім.Олеся Донченка,  член  Національної спілки журналістів  України.
 Пам’ять письменника Олеся Донченка належно пошанована у Лубнах. У  місті є вулиця Олеся Донченка, дитячий парк та районна бібліотека для дітей носять його ім’я. На садибі, де жив письменник, встановлено меморіальну дошку, у школі №4 діє музей Олеся Донченка. У серпні 2002 року з нагоди 100-річчя митця на приміщенні редакції газети «Лубенщина» встановлено меморіальну дошку, що свідчить про створення в Лубнах філії спілки селянських письменників «Плуг». Літоб’єднанню тоді ж присвоєно ім’я його засновника – Олеся Донченка.
 Таким чином,  пам’ять про одного з найвідоміших дитячих письменників першого літературного призову -  Олеся Донченка досі живе у справах і думках нинішніх поколінь.
            Колектив  Лубенської ЦРБ ім.В.Малика щиро вітає всіх нагороджених!









Немає коментарів:

Дописати коментар