середу, 20 травня 2015 р.

Книги-новинки

          Саливон С. М. Українець/ С. М. Саливон. – Лубни: Інтер Парк, 2015. – 54 с.
 Дані твори навчають справжньому патріотизму. Саме слово патріот має широке значення і означає: безмежне служіння своєму краю із великою повагою і відданістю своєму народові. До речі, до цього закликає гасло на зворотній сторінці обкладинки книги: «Народе мій, ти всюди – патріот!». А в сьогодення – потрібно підняти у людських серцях дух патріотизму до своєї української землі.



         Суховершко Г. В. Золоте перо Василя Симоненка/ Г. В. Суховершко. – Черкаси: Вертикаль, 2010. – 66 с.
Відомий український поет і журналіст Василь Симоненко близько семи років працював у редакціях обласних газет «Черкаська правда», «Молодь Черкащини» і в республіканській «Робітничій газеті». Йому належить більше 500 публікацій – нарисів, статей, кореспонденцій, репортажів, фейлетонів, рецензій.
Автор книги – кандидат історичних наук, доцент, перший головний редактор обласної газети «Молодь Черкащини» (1960-1963) тісно співробітничав з Василем Симоненком, який очолював відділ пропаганди у цій же редакції.
Матеріали пропонованої книги написані у різні роки. У них є певні повторення, що свідчить про те, що автор протягом десятиріч не змінив своїх поглядів і дотримується однозначних висновків про творчу спадщину Василя Симоненка як журналіста, про його вагомий внесок у розвиток українських засобів масової інформації.
Ця давно очікувана книга по суті – перша спроба узагальнення, вивчення і осмислення публіцистики Василя Симоненка. За ясністю і глибиною думки, за багатством характеристик, животворною джерельністю рідної мови Симоненко став у перший ряд українських публіцистів як у ті роки, так і в нинішні. Визначальною для нього завжди була боротьба добра зі злом, правди з кривдою. Таким він і увійшов у народну пам’ять.
Для всіх, хто цікавиться журналістикою

        Костюк Г. Зустрічі і прощання: спогади у 2-х кн./ Г. Костюк. – К.: Смолоскип, 2008. – Кн. 1. – 720 с.
«Зустрічі і прощання» - це мемуари видатного літературознавця, людини, молодість якої припала на одну з найдинамічніших, але й найтрагічніших епох нашої літературної історії, 1920-30-ті роки.
У 1925-29 рр. Григорій Костюк вчився у Києві, слухаючи курси таких видатних постатей як М. Зеров, П. Филипович, Б. Якубський. У 30-х переїхав до Харкова й увійшов до літературного об’єднання ПРОЛІТФРОНТ, де тісно спілкувався з М. Хвильовим, М. Кулішем, П. Тичиною, Ю. Яновським, Г. Епіком, Іваном Багряним, Остапом Вишнею та багатьма іншими літераторами. Був очевидцем сталіністської розправи над інтелігенцією, зрештою і сам потрапив до концентраційного табору. Перший том «Зустрічей і прощань» присвячений саме цьому періоду життя Г. Костюка. Це живі, пронизливі спогади про усіх тих митців і учених, з якими зустрічався автор, про проблеми, які їх хвилювали, зрештою про побут, саму тканину життя.
Досі найширшими мемуарами про літературний Київ та Харків 20-30-х років вважалися «Розповідь про неспокій» Юрія Смолича. Одначе книга Костюка, написана у еміграції, тобто без жодних цензурних втручань, значно повніша і щиріша. Вона зацікавить не лише спеціалістів-філологів – прочитавши «Зустрічі і прощання», велику насолоду отримає кожен, хто цікавиться живою історією культури.

Неврлий М. Минуле й сучасне: зб. слов’янознавчих праць/ М. Нервлий. – К.: Смолоскип, 2009. – 956 с.

Академік Микола Ярославович Неврлий (нар. 15. 11. 1916 р. в Ростові-на-Дону) – український, але й чеський і словацький літературознавець-славіст, більшість своїх праць присвятив дослідженню української літератури ти її зв’язків з іншими слов’янськими літературами, зокрема з чеською словацькою.
До цього збірника увійшло торзо україномовних праць Миколи Неврлого.
Окремі розділи складають праці про Закарпаття і Пряшівщину та спогади автора про різних письменників і вчених. 
   
Костюк Г. Зустрічі і прощання: спогади у 2-х кн../ Г. костюк. – К.: Смолоскип, 2008. – Кн.». – 512 с.
Другий том мемуарів «Зустрічі і прощання» присвячений діаспорному періоду життя Григорія Костюка (1940-1980-ті рр.). Україна, Німеччина, Франція, США – ось основні арени подій. Герої історій, які розповідає Г. Костюк, - відомі всім нам: Т. Осьмачка, Ю. Косач, Ю. Клен, А. Любченко, І. Кавалерідзе, І. Багряний, У. Самчук та багато інших. Як вони переживали складні часи: нацистську окупацію, табори для переміщення осіб («Ді-Пі»), облаштування та вкорінення на новій землі – про все це – «Зустрічі і прощання». Без пафосу і моралізатора, без ідеологічної – радянської або й на ціоналістичної – надсадності, притаманних деяким мемуарам, Костюк пише про культурне і літературне, політичне та й просто побутове життя – своє і свого оточення.
«Зустріч і прощання» - одна з найкоштовніших перлин української мемуаристики. Вперше ці спогади вийшли друком у видавництві Канадського інституту українознавчих студій (Едмонтон) - перший том у 1987 р., другий – у 1998 р. В Україні ця книга з’являється вперше – зі збереженням авторського стилю та невеликими правками, покликаними узгодити текст із вимогами сучасного правопису.
   
      Воїнам Світла: колектив. подарунковий зб. поезій. – Мукачеве, Закарпаття: волонтер. вид-во «Серце патріота», Благодійний фонд «Віта Дольче», 2015. – 256 с.
          «Воїнам Світла» - зимовий подарунковий збірник поезій від сотні сучасних українських поетів для героїв, захисників Вітчизни, які Новорічні та Різдвяні свята зими 2014-2015 рр. проводять не в родинному колі, як зазвичай, а в зоні військових дій на сході України, захищаючи її від внутрішніх та зовнішніх ворогів. Патріотична, пейзажна лірика, вічна тема кохання, людських стосунків – широка тематика представлених у збірнику творів. А ще – в рядках і між ними – тепло сердець, що співпереживають, позитивний енергетичний посил від творчої когорти.

Симоненко В. Україно, ти моя молитва/ Упоряд. В. Пахаренко. – Черкаси: вид. Чабаненко Ю., 2014. – 224 с.
    Він не жив, а горів, і шлях його був схожим на падіння зірки, яка у своєму короткому польоті встигла вразити, зачарувати, засліпити. Яскравий талант Василя Симоненка освітив український літературний небосхил, а його щире, просте, полум’яне слово запалило тисячі сердець.
         Пропоноване видання містить твори, які вповні розкривають багатогранність творчої  особистості Василя Симоненка. Орієнтоване на широке коло читачів.

Пономаренко Н. Т. Не многое о многом: поэзия/ Н. Т. Пономаренко. – Лубны: Интер Парк, 2015. – 56 с.
Пономаренко Микола Тарасович народився на Чернігівщині. Закінчив Львівський державний медичний інститут. Почав працювати на Луганщині, з 1970 року в Полтаві: головний лікар дитячої обласної клінічної лікарні, завідувач дитячим та ЛОР-відділеннями Полтавської обласної клінічної лікарні ім.. М. В. Скліфосовського. Відмінник охорони здоров’я.


 
Лисич М. Г. На барикадах гідності: вірші/ М. Г. Лисич. – Чернівці: «Ратуша», 2015. – 152 с., іл.

         Писати вірші Микола Лисич почав уже в зрілому віці. Активно підтримує новітні процеси, що відбуваються в Україні, її поступальну ходу до цивілізованої Європи. Учасник буремних днів на Помаранчевому майдані та Революції гідності, велелюдних заходів, пов’язаних з історичним минулим та сучасними знаковими подіями в Україні.
         «На барикадах гідності» - п’ята вибрана та доповнена поетична книга автора. Вона про історію козацтва, непрості події наших днів, про почуття патріотизму та національної гордості за рідну землю, притаманні справжньому українцю.
Збірки Миколи Лисича побували на багатьох книжкових форумах, зокрема у Львові, Києві, Чернігові, Херсоні та Полтаві, де швидко знайшли свого прихильного читача. Пропонована книга теж розрахована на широкий загал шанувальників поетичної творчості.


Немає коментарів:

Дописати коментар