середу, 10 липня 2019 р.

Літній воркшоп бібліотекарів району

     Підбили підсумки роботи за I півріччя та  подальші кроки діяльності  розглянули  бібліотечні працівники району на воркшоп – спілкуванні «Територія професіоналізму», який відбувся 9 липня на базі центральної книгозбірні імені Володимира Малика.
     Розпочала захід директор ЦБС Валентина Сьомак, ключовою тезою її вітальної  ремарки було: «Час змінюється, і з ним змінюємось і ми. Сьогодні  працювати  в бібліотеках важче, ніж раніше, але і набагато цікавіше . Зробити бібліотеку яскравою, надати їй нестандартного вигляду, внести ефект новизни у її діяльність, справити враження на сучасного користувача– завдання не з легких. Але креативно, творчо, нестандартно проведений захід, який захопив би присутніх – ось ціна питання». 

      Перше півріччя 2019 року було досить насиченим для бібліотечної спільноти району. Багато справ вдалось зробити: це сумлінне виконання наших буденних справ, яких сторонньому не видно; це широка палітра  соціокультурних заходів: історико-патріотичних годин та народознавчих посиденьок, творчих зустрічей з письменницькою елітою краю та креативні майстер-класи, низка цікавих розважально-пізнавальних заходів у пришкільних таборах; та найважливіше подвійна перемога юних читачів Лубенщини в обласному конкурсі  «Найкращий читач Полтавщини -2019».  
        Безперечно, обрамленням є плідна співпраця з нашими партнерами ПОМГО «Твій світ» (голова О. Чепур), Лубенським місцевим центром безоплатної правової допомоги (А.Россоха), Лубенською міськрайонною громадською  організацією «СЖТ «За майбутнє дітей України»» (голова Р. Кошель), редакціями  місцевих видань «Лубенщина» та «Вісник».
      Звітність та планування є складовими менеджменту бібліотеки, завдяки яким можна комплексно оцінити діяльність книгозбірні, визначити позитивні та негативні тенденції, послідовно вирішувати складні завдання. Аналіз виконання основних показників за I півріччя провела методист I категорії Лідія Іваненко.  Питання довідково-бібліографічного та інформаційного обслуговування користувачів торкнулася провідний бібліограф Наталія Замараєва,  яка особливу увагу акцентувала на індивідуальному інформуванні спеціалістів села. 
Документальні фонди – це серце бібліотеки, основа всієї її роботи.  Провідний бібліотекар  відділу комплектування та обробки літератури Ольга Михлик окреслила завдання  та вимоги,  що стосуються процесів роботи з книжковим фондом. Наголосила на прискоренні процесу вилучення дублетної та не актуальної літератури, переведення фонду на УДК.
      Літня пора  - час дитячого відпочинку. Завдання бібліотекарів з користю використати вільний час дітлахів. Провідний методист Наталія Мусієнко запропонувала для обговорення тему «Читання і діти: створюємо тяжіння». Власними професійними лайфхаками щодо залучення дітей до літнього читання  поділились Наталія Білик, Галина Мощіль  та Вікторія Яценко (Березотіцька, Карпилівська, Духівська СБФ). Про нестандартні ідеї, які надихають малечу до творчості  розповіли Олександра Цебро (Губська СБФ) та бібліотекар центральної книгозбірні Лариса Гончарук – ініціатор створеного коворкінг майданчику «Дитяча зона відпочинку в бібліотеці»
       Воркшоп-спілкування бібліотечних працівників району було конструктивним та дієвим. Воно вкотре довело, бібліотечні фахівці творчі, ініціативні, наполегливі, впевненими кроками прямують до змін, а традиції вміло поєднують у роботі з інноваціями. 







Немає коментарів:

Дописати коментар