четвер, 26 березня 2020 р.

Закінчення карантину чекаємо не лише всі ми, а й книги!

Пропонуємо вам ознайомитися з новими надходженнями книг до Лубенської центральної районної бібліотеки імені Володимира Малика 



     Плохій С.М. Загублене царство. Історія «русского мира» з 1470 до сьогодні / Сергій Плохій .  – Харків  : Бібколектор, 2019.  -  308 с. : іл.
        Сергій Плохій — професор кафедри історії ім. М. Грушевського й директор Українського наукового інституту Гарвардського університету, доктор історичних наук, випускник Дніпропетровського університету. Один з провідних спеціалістів у галузі історіографії, нової та новітньої історії Східної Європи. Автор книжок, що були удостоєні престижних нагород. Протягом кількох років (2003—2005) книжки Сергія Плохія ставали лауреатами премії Американської асоціації українських досліджень.
    Нова книжка С. Плохія стала відгуком на російсько-український конфлікт, що розгорівся 2014 року. Детально розглядаючи історію українського та російського народів, автор доводить, що коріння цього конфлікту заховано в самому процесі становлення Росії як держави. Він стверджує: «На сьогодні Україна знаходиться в самому серці нового "російського питання". Через свої розміри, місце розташування, а особливо через свої історичні та культурні зв'язки з Росією Україна була, є і, ймовірно, лишатиметься ще деякий час ключовим елементом у сповідуваному російською елітою баченні власної ідентичності та власного призначення». Саме піднесення як російської держави, так і російської нації, її великодержавний статус — усе це трималося на Україні, якій треба було бути окремою, але невіддільною частиною Росії. Тому багато хто в Кремлі та за його межами у виході України з-під впливу Росії побачив замах на саму Росію.          



       Плохій С. Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи / Сергій Плохій; пер. з англ. В. Махоніна, Є.Тарнавського; художник-оформлювач О. Гугалова-Мєшкова. — Харків : Бібколектор, 2019. — 396 с :  іл.       
   Ця книга є першою історією Чорнобильської катастрофи від вибуху 26 квітня 1986 року до закриття станції у грудні 2000-го. Чим для України був Чорнобиль? Національною трагедією, величезною психологічною травмою, важкою ношею для економіки. Чорнобиль вибухнув не тільки через помилки персоналу, нехтування правилами безпеки і проблемами з конструкцією реактора, але також через систему, яка обгородила ядерну енергетику завісою секретності. Це зробило нову масштабну аварію неминучою. Сьогодні реактори чорнобильського типу вже не будують, але авторитарні режими, які тримають повний контроль над інформацією, усе ще існують. Нам є чим поділитися зі світом стосовно досвіду Чорнобиля, але є над чим задуматися і самим. 



    Третьяков А.П. Старий Хрещатик і його домовласники / А.П.Третьяков. -  Київ :  Сучасний письменник, 2019. - 328 с. : іл.
      Ця книга про центральну вулицю Києва - Хрещатик, яка є своєрідним символом нашого міста. Вулиця з'єднує Старе місто, Печерськ та Поділ і перетинає три площі - Європейську, Незалежності і Бессарабську. Розповідь про кожен будинок на старому Хрещатику, про архітектуру, архітекторів, жителів, домовласників, суспільне життя і торгівлю може бути цікавою киянам, гостям Києва, дослідникам.

    






     55 років досвіду та прогресу : фотопортрет Полтавагазвидобування .  – Полтава, 2018 . – 100 с. : іл.         
       Зміст: Полтавське газопромислове управління . Початок полтавського газовидобутку. Історія. Сьогодення. Машівський цех видобутку нафти, газу і конденсату. Солохівський цех з видобутку нафти, газу і конденсату. Гадяцьки цех з видобутку нафти, газу і конденсату. Яблунівський цех з видобутку нафти, газу і конденсату. Краснокутський цех з видобутку нафти, газу і конденсату.









       Аничин Є. Привіт із Полтави [Фото] : ілюстрований каталог поштових карток з видами міста та околиць. Частина 2 / Є. М. Аничин. – Полтава : АСМІ,  2019. - 180 с. :  іл.
     Друга частина каталогу систематизує поштові картки про Полтаву, як  друковані з кінця XIX ст. по 1904 рік  листівок, видання організацій  філокартистів. 













        Українська революція. 1917-1921. Полтавський вимір. Події. Постаті. Документи : У 3 кн. Кн. 3 : Документи. Матеріали. 1919-1921 / упоряд.  Т. В. Воскобійник, В. В. Гудим, В. В. Коротенко, В. В. Кручиненко, Т. П. Пустовіт, В. С. Сушко ; археогр.  вступ.  - Т. П. Пустовіт. – Полтава : Полтавський літератор, 2019. -  704 с.
      У книзі висвітлюються події 1919-1921 років крізь призму місцевих документів та матеріалів того часу. Значна частина із понад 693 документа публікується вперше.
      Для науковців, вчителів, студентів, школярів, всіх, хто цікавиться вітчизняною історією.







        Полтавська  Петлюріана – 8 : матеріали дев'ятих Петлюрівських  читань  / [ред. кол. : Бабенко Л. Л., Мокляк В. О. (наук, ред.), Супруненко О. В. (гол. редкол.) та ін.]; ЦП НАН України і УТОПІК; ДКіТ Полтав. ОДА; Полтав. обл. об'єдн. Всеукр. Т-ва «Просвіта» імені Тараса Шевченка; ДАНО; ПКМ імені Василя Кричевського.  - Полтава : Дивосвіт, 2019. - Число 8. -- 164 с. : іл., IV вкл.
       У збірнику вміщено статті та публікації, матеріали яких оприлюд¬нені на науковій конференції «Полтавська Петлюріана» : Дев'яті Петлюрівські читання», що проводилася у Полтаві, в стінах Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського до 140-річчя від дня народження Симона Петлюри. Представлені роботи присвячені питанням історії України періоду національно-визвольних змагань, дослідженню ролі Симона Петлюри в Українській революції, військово-політичній боротьбі за державність у 1917- 1920-х рр., видатним постатям того часу, передовсім полтавцям, та їх діяльності на еміграції. Для науковців-істориків, викладачів, учителів, студентів, усіх, хто цікавиться вітчизняною історією.


         Симон Петлюра і Полтава . — Полтава : Говоров С. В., 2017. -  40 с.
      Туристичний путівник «Симон Петлюра і Полтава» стане Вам в нагоді під час знайомства з рідним містом видатного українського державного, військового та політичного діяча, голови Директорії, Головного отамана військ УНР Симона Петлюри (1879 - 1926). Путівник присвячується 140-річчю від дня народження видатного полтавця (травень 2019 рік), одному із яскравих борців за незалежність і соборність України початку XX століття.
   Путівник містить фотоілюстрації, довідковий матеріал, що робить знайомство з Полтавою часів С. Петлюри зручним і змістовним . Путівник, розрахований на широке коло читачів, видано за ініціативи управління культури виконкому Полтавської міської ради в рамках заходів Міської програми «Полтава туристична» та є складовою частиною Всеукраїнського проекту «Місця пам'яті Української революції 1917 - 1921 років.


     Пугач О. Отаман Левченко : історично-документальний нарис / О.Пугач. - Київ : Видавництво Ліра-К,  2020. -  412 с. : фото .
      Пропонована читачам книга розповідає про Кобеляцьку організацію УКП (боротьбистів), яка влітку 1919 року, під час денікінської навали намагалася започаткувати Українську Повстанську Армію, утворивши на території Кобеляцького повіту для боротьби з денікінцями два партизанських полка... Бойові шляхи цих та інших українських загонів призвели до Звільнення України від білогвардійських загарбників, але одночасно з тим вони сприяли третьому приходу на Україну інших загарбників -московських більшовиків, які почали реалізовувати ленінську політику «воєнного коммунізма»: масові грабунки селян, конфіскації, реквізиції, мародерство, червоний терор, беззаконня і свавілля. Намагаючись це припинити, керівники УКП (боротьбистів) неодноразово пропонували більшовикам шляхи до порозуміння і братської співпраця на спільному шляху до побудови соціалізму. Однак ті відмовились задовольняти ці законні і справедливі вимоги і продовжували жорстоку, антинародну політику, що вже в травні 1920 року і призвело до всезагального вибуху - повстань козаків і селян. В Кобеляцькому повіті ці повстання очолили Андрій Левченко, П.Погорілий та інші колишні офіцери царської армії і армії УНР. Активну роль у цій боротьбі також відігравали козаки із роду Гречанів, Твердохлібів, Дриждів та сотні інших сміливих і рішучих борців за волю і незалежність України.Основним гаслом цих борців було «Вільна Україна», а символами-малиновий козацький та жовто-блакитний прапори. Під цими прапорами козаки-повстанці виявляли масовий героїзм, відвагу і саможертовність.Книга ця спирається на архівні документи та свідчення учасників тих подій, тому буде цікавою і корисною всім, хто намагається пізнати і усвідомити правдиву історію України.


       Чайка І. Віха : документальний історичний роман  / І.Чайка .  – 2-е вид. – Гадяч : Гадяч, 2019. – 552 с.
     Віх, віха - народна назва однієї з найотруйніших рослин - цикути, що допомагає прозріти навіть безнадійно сліпим. А ще Віха-старовинний обряд, ритуальне магічне дійство громади, язичницьке свято Сонця у кульмінаційний період висоти його річного ходу над горизонтом, коли весна з літом зустрічаються та квітує жито. Віха - важлива подія людського життя. Віхою називають і високі, уквітчані зеленими галузками і барвистими стрічками жердини, які ставлять у різних кутках села. Вони є символом свята, уособлюють у собі дерево роду, корені якого - пращури, що дали нам життя; стовбур дерева - нині сущі покоління, а верхівка - тризуб, тобто батько, мати і дитина - продовження роду. Вважається, чим вища віха -тим ближче до Бога. Неписаний закон предків, якого дотримуються тисячоліттями на Україні: шанувати померлих; гуртуватися живим, дбаючи про майбутнє. Чому збереглася ця традиція проукраїнського буття у древньому містечку Полтавщини - вирішувати читачу документального роману «Віха». Його герої, історичні факти не вигадані автором, вони справжні, взяті зі спогадів та щоденників. Сторінки роману - пам'ять серця Парфентія Галагузи, побратима селянського отамана Леонтія Христового та інших затятих, лютих і незламних борців за незалежність України. Чи допоможуть вони читачеві прозріти і не зламатися у вирі зла, як великий Сократ від цикути, аби почути голос крові крізь призму часу, зберегти у пам’яті нашу історію, її героїв.


       Ревегук В.Я. Погляд через об'єктив фотокамер. Полтавщина в роки німецько-радянської війни   1941-1945 рр. /  В.Я.Ревегук, О.В. Безверхній .  – Полтава : Дивосвіт,  2019. - 172 с.
    Дана книга є спробою поєднати ґрунтовне дослідження подій німецько-радянської війни 1941-1945 рр. на Пол¬тавщині, зроблене відомим полтавським істориком і краєзнавцем, кандидатом історичних наук Віктором Ревегуком, із колекцією світлин, знайдених в архівах Німеччини, Російської Федерації та Сполучених Штатів військовим істориком і краєзнавцем Олегом Безверхнім. Більш ніж дві сотні світлин дозволять читачеві побачити, якою була Полтава під час німецької окупації й у перші повоєнні роки. Таке поєднання текстової і графічної інформації посилює сприйняття доволі складного й емоційно насиченого матеріалу книги, яка не мала б жодного шансу по¬бачити світ за радянських часів. Книга може бути корисною краєзнавцям, а також усім, хто цікавиться історією Полтавщини часів Другої світової війни.
                         
                                                
      Шик М. Афганістан очима хірурга. Кандагар 1987-1988 рр. : докум.  повість  / М. М. Шик. — Полтава : АСМІ, 2019 . - 167 с. :  іл. 
   Військовий лікар із м. Полтави Михайло Шик перебував у Афганістані 13 місяців у 1987-1988 роках. Увесь цей час вів записи в щоденнику, які опрацював і систематизував уже вдома. Саморобна книга в єдиному екземплярі зі сторінками тексту, набраного на друкарській машинці, нагадувала радянський підпільний самвидав. Вона була передана Полтавському обласному краєзнавчому музеєві ім. В. Кричевського для експозиції у відділі, присвяченому Афганістану. Готуючись до ювілейної дати, активісти-афганці вирішили видати цю книгу належним чином, щоб вручити її учасникам тих подій, а також подарувати школам та бібліотекам Полтавщини. Видання розраховане на широке коло читачів.



      Шляхами неоголошеної війни / упоряд. Вікторія Сусід : публіцистич¬не вид. - Полтава: Полтавський літератор, 2019. - 278 с. : іл.
        Книга «Шляхами неоголошеної війни» зібрала в собі публікації Глобинської районної газети «Зоря Придніпров'я», що охоплюють період 2014-2017 років, присвячені подіям Майдану та війни на сході України, нашим мужнім воїнам-землякам, сміливим волонтерам та тим, хто віддав своє життя, захищаючи Батьківщину.











   Антон «Еней» Цедік – правдива душа  в пошуках істини : життєвий шлях воїна-патріота, вірного сина України / упоряд. О.В.Стоцька, О.О.Голтвяниця, О.М.Цедік ; Полтавська гімназія №17. – Полтава : Техсервіс, 2019. – 171 с.
    Збірка спогадів про непересічну особистість, полтавця,  справжнього патріота  України, воїна-подвижника, учасника Майдану, Героя АТО Антона Цедика.











       Будеш, батьку, панувати : матеріали краєз. чит., прис. 250-й річниці від дня народження І. П. Котляревського, 4-5 ве¬ресня 2019 р.  / [упоряд. Федорова М, А., Влезь¬ко Н. В.]. - Полтава :  АСМІ , 2019.  - 228 с. : іл. 
   До збірника включені матеріали, які були оприлюднені на краєзнавчих читаннях «Будеш, батьку, панувати», що проходили 4-5 вересня 2019 р. у Полтавській ОУНБ ім. І. П. Котляревського, при¬свячених 250-й річниці від дня народження Івана Котляревського. Для науковців, філологів, істориків, краєзнавців, педагогічних пра¬цівників, бібліотекарів та всіх пошановувачів І. П. Котляревського.








        «Я … природний житель Полтави» : Микола Гоголь і Полтавщина / авт. – упоряд. Є.Стороха . – Полтава : ФОП Говоров С.В., 2019.  -  63 с. : іл.
        Туристичний проспект видано в рамках заходів з підготовки та відзначення у 2019 році 210-річчя від дня народження всесвітньо відомого майстра художнього слова, великого мислителя, уродженця Полтавщини Миколи Гоголя.Видання містить маловідомі відомості про «полтавський» період життя і творчості письменника, який, як виявляється, має значно ширші рамки ніж період навчання в повітовому училищі Простежується ранній досвід спілкування з губернським містом та його мешканцями, вплив останнього на творчі задуми Миколи Гоголя. Проспект з пам'ятними місцями, пов'язаними з М. Гоголем, видано в рамках заходів Міської програми «Полтава туристична». Для широкого кола шанувальників життя і творчості Миколи Гоголя.



     «До Вас я маю особливу симпатію..." Листи Григорія Костюка до  Олекси Ізарського.  1955—1995 / упорядкування, підготовка текстів до друку, вступна стаття, примітки, алфавітні покажчики імен і географічних назв О. П. Ротача. — Полтава  : Дивосвіт,  2019. — 292 с. : 28 с. вкл.
       До збірки увійшов 91 лист видатного вченого-літературознавця Г. О. Костюка до відомого письменника, уродженця Полтавщини Олекси Ізарського (О. Г. Мальченка) періоду від січня 1955 р. до грудня 1995 р., що друкуються вперше. Науковий апарат збірки складають вступна стаття "Цінне джерело з історії українського літературного життя на еміграції (3 епістолярного архіву Олекси Ізарського)", примітки та коментарі до листів, алфавітні покажчики імен і географічних назв. Для науковців та широкого кола шанувальників рідного слова.


       Лис В. М.Довженко в Яреськах  / Лис В.В., Лис В.М.  - Полтава : Дивосвіт, 2019. - 152 с.
       Видатний режисер О. Довженко - автор багатьох відомих кінострічок. Але навіть якби він створив тільки один свій фільм «Земля», уже цього було б досить, щоб залишитися в історії Великим Майстром.
А знімалася ця стрічка у звичайному селі Яреськи на Полтавщині, де живуть, як казав Олександр Петрович, духовно багаті і красиві душею люди. Це їх він знімав у масових сценах «Землі», жив із ними на кіномайданчиках і в сільській хаті, ходив босоніж на річку рибалити...
      Нині багатьох із них немає. Немає і Великого Майстра. Але залишились безцінні спогади яреськівчан, які дбайливо зібрали відомі журналісти Василь Лис та Ванда Лис і талановито сплели в художньо-документальну повість «Довженко в Яреськах». Повість, з якої читач дізнається чимало невідомого про Довженка і як видатного митця, і як просту, безмежно добру людину, про наших талановитих земляків - «артистів з народу», про те, що високе мистецтво починається з почуття любові до людини і до рідної землі - почуття, яке крізь усе своє нелегке життя проніс Довженко.

                                                       
     Тютюнник Г.   Мануйлівський записник / підготовка тексту, упо-рядкування, передмова, біографічно-текстологічний нарис Олексія Неживого / Г.Тютюнник . – Полтава : Полтавський літера-тор, 2019 . – 184 с.
       До книжки ввійшли раніше невідомі літературні твори Григора Тютюнника, а також оповідання «Деревій» і новела «Три зозулі з поклоном», основний текст яких визначено за автографами письменника .
      Зміст:  Творчість Григора Тютюнника: до нових рукописних джерел Творчість Григора Тютюнника: до нових рукописних джерел, Деревій. Три зозулі з поклоном.ЗІС-5.Послання синові.Арсен та Ласочка. Пісня Володимира Самійленка. Мануйлівський записник. «...ради щирої сповіді». Епістолярій. Листи Григора Тютюнника. Листи до Григора Тютюнника. Видимий Григір Тютюнник.
                                   


     Калинове гроно. Т.5. Антологія творів полтавських літераторів XX - початку XXI століть для дітей / за ред.  М. Г. Любивого та ін. – Полтава : Полтавський літератор, 2019. - 272 с.
       Видання розраховане на студентів вузів, учителів - словесників, літературознавців, краєзнавців, бібліотекарів, книголюбів.
      В  п’ятий том антологію включено  твори  лубенців  Олексія Неживого,  Надії Гринь, Людмили Дякунової. 










     Тарас Пустовіт : до 60-річчя від дня народження : біобібліогр. покажч.   / департамент культури і туризму Полтавської обласної державної адміністрації ; ПОУНБ ім. І. П. Котляревського ; відділ краєзнавства ; уклад. М. А. Федорова, Г А. Дідусенко; відп. за вип. 
Л. М. Власенко. – Полтава : АСМІ, 2019.  - 156 с.  – 
(Видатні краєзнавці Полтавщини ; вип. 3).

  Третій випуск серії бібліографічних покажчиків «Видатні краєзнавці Полтавщини» присвячений постаті полтавського історика-архівіста, краєзнавця Тараса Павловича Пустовіта з нагоди його 60-річного ювілею.
     Видання розраховане на широке коло користувачів - науковців, істориків, краєзнавців, архівістів, бібліотекарів та ін.




     
       Каталог бібліотеки Валерія Волоскова  : бібліогр. покажчик / деп. культ, і тур. Полт. обл. держ. адмін. ; ПОУНВ ім. І. П. Котляревського ; уклад. : Федорова М. А., Дідусенко Г. А., Перепьолкіна 0. П. ; відп. за вип. Л. М. Власенко. - Полтава :  АСМІ, 2019. - 68 с. : іл. - (Серія «Бібліотечні колекції»; вип. 4).
      Четвертий випуск серії бібліографічних покажчиків «Бібліотечні колекції» розкриває   матеріали   книжкової  колекції   Валерія   Федоровича   Волоскова краєзнавця, журналіста, екскурсовода, які зберігаються у відділі краєзнавстім Полтавської ОУНБ ім. І. П. Котляревського.
Видання розраховане на широке коло користувачів - науковців, історикіи, краєзнавців, книгознавців, бібліотекарів та ін.


                                                                       


        Колекція афіш Іллі Галіна : бібліогр. покажчик / деп. культ.  і тур. Полт. обл. держ. адмін. ; ПОУНБ ім. І. П. Котляревського ; уклад.: Федорова М. А., Дідусенко Г. А., Перепьолкіна 0. П.; відп. за вип. Л. М. Власенко. – Полтава : АСМІ , 2019. - 35 с.: іл. - (Серія «Бі¬бліотечні колекції»; вип. 5).
       П'ятий   випуск   серії   бібліографічних  покажчиків   «Бібліотечні   колекції» розкриває матеріали особистої колекції афіш та фото Іллі Михайловича Галіна артиста, журналіста, які зберігаються у фонді відділу краєзнавства Полтавської ОУНБ ім. І. П. Котляревського.
    Видання   розраховане   на   широке   коло  користувачів   -   мистецтвознавці!), істориків, краєзнавців, бібліотекарів та ін.




І це лише незначна частина цікавих книг, які чекають свого читача в нашій книгозбірні!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар