середу, 21 жовтня 2020 р.

«За все відповідай у цім житті…»

     22 жовтня минає 85 років від дня народження одного з найавторитетніших українських митців другої половини ХХ століття, визначного  поета, державного і громадського діяча, нашого земляка Бориса Ілліча Олійника. Він автор близько 50 книг поезії, численних публікацій, есе, статей. Його твори перекладалися російською, чеською, словацькою, польською, сербською, румунською, італійською та іншими мовами. Утвердження людської особистості, висоти духу і моралі, протистояння злу і насильству – головні мотиви творчості Бориса Олійника.

    Колись він сформулював своє життєве і мистецьке кредо: "Писати, як живеш, а жити, як пишеш". Активною громадянською позицією Борис Олійник довів, що поет відповідає за все, що було до нього, відбувається за його життя та буде після. Саме він першим ще за часів Радянського Союзу в 1988 році вимагав розкрити все звірство голодомору 33-го та поіменно засвіти його творців.  Борис Олійник задовго до урядових рішень не тільки виступив з ідеєю увічнити пам'ять безневинних жертв, а й прийняв активну участь в його реалізації. Завдяки  допомозі та підтримці  письменника був відкритий меморіал  Народної Скорботи «Голодомор-1933», місцем для якого обрали Лубенщину.

   В фондах центральної районної бібліотеки імені Володимира Малика зібрано багато книг з творами Бориса Олійника. Читаючи їх, ви  зможе долучитися до справжніх шедеврів поетичного слова. В творах Бориса Олійника відчутний істинний патріотизм письменника, його вболівання за Україну, висока любов і повага до людини.



Немає коментарів:

Дописати коментар