понеділок, 19 жовтня 2020 р.

    Продовжуємо  віртуальну мандрівку країнами ЄС. Сьогодні на нас чекає Словаччина - офіційна назва Словацька Республіка. Країна приваблює до себе сніжними вершинами Карпат, мелодіями цимбал, красою Братислави, хитромудрими печерами, середньовічними замками, мінеральними джерелами, гірськолижними трасами. Межує вона з Австрією на заході, Чехією на північному заході, Угорщиною на півдні, Польщею на півночі і   Україною на сході.

     Словаччина - країна в самому серці Європи  має природу, що вражає.  Гірські вершини, рівнини, гейзери, каньйони, озера й термальні води, льодові печери, ліса й луки. Ландшафт Словаччини дивовижним чином змінюється від рівнинної місцевості до гірських масивів. Великі частини країни покриті густими лісами, а світ диких тварин включає бурих ведмедів, вовків та рисів. Татри, точніше Високі Татри, є головною туристичною принадою і пропонує вражаючі гірські панорами, а також можливістю займатися зимовими видами спорту. У великих карстових районах по всій країні багато печер. Десятки з них доступні для туристів. Найбільш цікавою є Охтинська арагонітова печера біля Рожняви. 

    Держава приваблива і для шанувальників історії. У Словаччині одна з найбільших за кількістю замків і палаців на душу населення в світі. В країні їх 180, починаючи від простих руїн, закінчуючи добре збереженими  житловими замками з меблями. Особливої уваги заслуговує найбільша фортеця не тільки Словаччини, але й центральної Європи – Спишский град. Є ще один замок, який вирізняється з поміж інших своєю красою та містичністю – Бойницький. В Словаччині  багато міст з готичними та бароковими спорудами.  Тут ви також можете знайти добре збережені приклади дерев'яної народної архітектури, включаючи церкви, зроблені повністю з дерева та найвищий дерев'яний вівтар у світі.

     Словаччина приховує чимало цікавого, а саме:

     Братислава – була столицею трьох держав (Угорщини, Першої Словацької республіки та Чехословацької соціалістичної республіки). Цікаво ще й те, що місто межує з двома іншими державами – Австрією та Угорщиною. А з Відня до Братислави курсує звичайний громадський транспорт, такий як трамвай та електрички.

     Бойницький град вважається одним із наймістичніших та найбільш таємничим замком, з яким пов’язано багато легенд. Тому щороку на початку травня там проходить Міжнародний фестиваль духів та привидів.

     В словацькій мові є багато слів без голосних, а спорідненою мовою є чеська.

     Це країна пива, тут діє 14 великих пивоварень, найстаріша з яких закладена аж у ХV столітті.

     Словаччина також відома в світі завдяки хокею - її гравців знають всі шанувальники цього виду спорту, а "Зал хокейної слави" в Братиславі обов'язково входить в програму екскурсій по місту.

     Податок на додану вартість (ПДВ) в Словаччині найвищий в Європі.

     Словацьке село Малі Селменці примітне тим, що частина його перебуває в Словаччині, а частина - в Україні.

     Основний замок Братислави ні разу не був узятий штурмом.

     Новорічні свята у Словаччині починаються 5-го грудня, і замість звичного доброго дідуся з бородою по країні бродять Крампуси (чорти). А святий Миколай приходить тільки на наступний день.




Немає коментарів:

Дописати коментар