вівторок, 31 серпня 2021 р.

Митець європейського рівня

      Іванові Франкові належить найпочесніше право представляти Україну в "галереї найвищих інтелектуальних досягнень" народів світу. Розпадаючись на дві практично незалежні "підособистості" - Франка - суспільного діяча та Франка - поета, митця - він водночас поєднував у собі іпостасі поета, прозаїка, драматурга, фольклориста, етнографа,  культуролога, мовознавця, перекладача, репортера, редактора, а також політика, агітатора. Нажаль його феномен - універсальної особистості, вченого і митця європейського рівня, не отримав належного вивчення та оцінки ані за польської, ані за радянської влади. 

     Лише частина спадщини великого письменника опублікована у 50 томах ''Зібрання творів''. Твори Івана Франка перекладено багатьма мовами світу. Окремі поезії покладено на музику, деякі прозові твори екранізовано і інсценовано.

      До 165 річниці з Дня народження Івана Франка у Вовчицький сільській бібліотеці представлена тематична підбірка літератури "Митець європейського рівня", де відвідувачі можуть ознайомитися із літературним надбанням великого генія. 

      Наш народ гідно шанує пам'ять митця. Його іменем названо один із обласних центрів України, Львівський державний університет, багато вулиць та різних закладів.


Немає коментарів:

Дописати коментар