понеділок, 6 грудня 2021 р.

5 грудня Україна та світ відзначають Міжнародний день волонтера

     Офіційна назва цього  дня - Міжнародний день добровольців в ім'я економічного і соціального розвитку. Проголошений він рішенням 40-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН 17 грудня 1985 року на знак визнання важливої ролі добровольчих та інших організацій у соціальному й економічному розвитку суспільства.

     Волонтер – у перекладі з англійської мови означає добровільний помічник. Це люди, які цілком безоплатно працюють будь-де, де потрібна їхня допомога: у дитячих будинках, притулках, школах-інтернатах і будинках для людей похилого віку тощо. Їхні серця завжди відкриті до чужих страждань, а готовність допомогти немічним та хворим ніколи їх не залишає.

      Українцям здавна були притаманні традиції взаємодопомоги, але роком народження українського волонтерства по праву можна вважати 2014-й, яке з поодиноких випадків виросло в потужний громадянський рух.  

     А далі були трагічні сторінки в історії незалежної України, коли саме волонтери стали отим міцним стержнем, який допоміг вистояти всім нам і нашій державі. Війна на сході країни, тисячі поранених, біженців, відсутність налагодженої інфраструктури в армії – все це лягло на плечі українських волонтерів. Саме волонтери добровольцями йшли на фронт, волонтери збирали по світу гроші й везли на передову все, що лише могли, починаючи зі шкарпеток і закінчуючи тепловізорами, приймали біженців, здавали кров пораненим, знаходили потрібні ліки, плели маскувальні сітки й готували борщові набори.

     Саме завдяки українським волонтерам – їхній шляхетній жертовності, активній громадянській позиції та фанатичній відданості справі – Україна вистояла й зберегла незалежність. І сьогодні волонтери активно працюють, підставляючи плече допомоги нашим захисникам, медичним працівникам, людям, які опинилися у складних життєвих обставинах, або ж мають суттєві проблеми зі здоров’ям. 

       Відрадно зазначити, що до волонтерської когорти входить і колектив Публічної бібліотеки імені Володимира Малика. 

      Наша бібліотека – це громадський центр культури та інформації, де члени громади можуть задовольняти свої культурні, соціальні, освітні та інформаційні потреби, спілкуватися та проводити вільний час. Вона була однією з перших бібліотек громади, яка запровадила центр громадського доступу до Інтернету і почала проводити курси з комп’ютерної грамотності для громадян.

Бібліотека організовує різноманітні тренінгові заняття, екскурсії в бібліотеці, презентації нових книг, культурно-освітні заходи в навчальних закладах міста та району, заняття клубів за інтересами, програми для читацького розвитку тощо. Працівники книгозбірні систематично проводять для маленьких вихованців  Дитячого центру «Надія» цікаві ігри та майстер-класи.

       Ми запрошуємо всіх, хто бажає стати волонтером, приходити в бібліотеку, де вам завжди раді і готові допомогти в отримання сучасної інформації.



Немає коментарів:

Дописати коментар