понеділок, 23 жовтня 2023 р.

Змінюємося ми – змінюються бібліотеки

   20 жовтня на базі Публічної бібліотеки ім. В. Малика для бібліотечних працівників громади відбувся семінар «Ефективна бібліотека – мультисервісний, мультифункціональний заклад». Тематика фахового навчання актуальна, адже сталі завдання діяльності бібліотек останнім часом значно трансформуються, з’являється низка нових функцій, у ракурс традиційних форм роботи вносяться елементи інноваційності. 
   Тож не дарма фахове спілкування розпочалося із приємної місії, яку виконала директор Публічної бібліотеки ім. В. Малика Валентина Сьомак – відзначення учасників загальносистемного конкурсу на кращу виставку – інсталяцію «Виставка – це завжди творчість». Саме під час створення просторових композицій бібліотекарі проявили професійну майстерність, креативність та творчу ініціативність. 

 Провідний методист Наталія Мусієнко ознайомила колег з найцікавішими прикладами перетворення у мультифункціональні центри бібліотек України та світу, які здатні забезпечити  мультипотреби користувачів. 
  Віталіна Курильчук, провідний бібліотекар відділу інформаційного сервісу акцентувала увагу присутніх на роботі Хабів цифрової освіти, які діють на базі книгозбірень та закликала долучитися до проведення Глобального тижня недійної та інформаційної грамотності, тема 2023 року «Медійна та інформаційна грамотність в цифровому просторі», який проходитиме з 24 до 31 жовтня.
   Питання організації збереження фонду, тенденцій його формування у своєму виступі торкнулася провідний бібліотекар відділу комплектування та обробки літератури Ніна Бородавка. 
 Сучасна війна пришвидшила процес критичного переосмислення української національної пам’яті та зміцнення української національної ідентичності. Із законодавчими засадами щодо засудження та заборони пропагандистських наративів російської імперської політики в Україні, процесу деколонізації топонім та візуального очищення простору від символів пропаганди тоталітаризму присутніх ознайомила Тетяна Сафронова, секретар комісії з реалізації державної політики відновлення та збереження національної пам’яті українського народу та території Лубенської територіальної громади. Тетяна Григорівна зауважила, що бібліотекарі, як працівники інформаційно – просвітницького сектору, повинні долучатися до організації вивчення історичної спадщини краю та всебічного популяризувати серед населення знакові історичні події та видатних особистостей, уродженців села, їх вклад у розвиток українського державотворення.
  Провідний бібліограф Наталія Замараєва презентувала колегам біографічну довідку про життя та творчість відомого етнографа, нашого земляка Матвія Терентійовича Номиса, 200-річчя якого цьогоріч відзначається на державному рівні. Бібліограф також представила увазі бібліотекарів матеріали з краєзнавчого фонду про Матвія Номиса, які можуть бути використані при підготовці до загальносистемного заходу «Збирач скарбів мудросяйних».
   Фахове навчання було конструктивним та дієвим, це чудова нагода бібліотекаркам дізнатися професійні новини, актуалізувати власні знання та обмінятися досвідом. 











Немає коментарів:

Дописати коментар