пʼятницю, 23 травня 2014 р.

Книги-новинки

      Старожитності Лівобережного Подніпров’я – 2013: зб. наук. праць/ Центр пам’яткознавства НАН України і УТОПІК, Ін-т археології НАН України, ЦОДПА. – К., Полтава: Центр пам’яткознавства НАН України, 2013. – 280 с.
   До збірника увійшли статті і публікації археологів, істориків Дніпропетровська, Донецька, Запоріжжя, Києва, Полтави, полтавської області і Сум, присвячені проблемам вивчення пам’яток селітроваріння в Лівобережній Україні, результатам пам’яткоохоронних та науково-рятівних досліджень об’єктів археологічної культурної спадщини епохи бронзи, раннього залізного віку, середньовіччя, нового часу, а також актуальним питанням пам’яткоохоронної діяльності, підготовці документації , моніторингу стану збереження старожитностей.  Видання розраховано на археологів, істориків, пам’яткоохоронців, працівників музеїв і краєзнавців.



     Яневський Д. Б. Проект «Україна». Жертва УПА. Місія Романа Шухевича/ Д. Б. Яневський. – Харків: Факт, 2013. – 283 с.
  Нове документальне дослідження доктора історичних наук, відомого телеведучого та журналіста – для громадян України, а також політиків, героїв численних біллбордів, журналістів та кандидатів в народні депутати. Проаналізувавши десятки тисяч сторінок документів, мемуарів, спеціальних досліджень та артефактів з колекції Українського Національного Музею (Чикаго, США), автор відновив реальну історію УПА, з’ясував її чисельність, місця та час народження, імена Головних командирів. На думку автора, історія УПА – це історія збройного спротиву частини українського народу комуністичній диктатурі, історія реального, а не вигаданого Голокосту українців, історія найбільшої антропологічної катастрофи в історії Європи за останню тисячу років.


      Мустафін О. Р. Справжня історія Стародавнього світу/ О. Р. Мустафін. – Харків: ТОВ «Бібколектор», 2013. – 349 с.
         «Справжня історія Стародавнього світу» - це не просто книжка про події, що відбувалися тисячі років тому. На відміну від шкільних підручників, в ній йдеться не лише про історію окремих народів – шумерів, єгиптян, греків, римлян, а й про увесь Стародавній світ як цілісну систему. Чому перші міста з’явилися на Близькому Сході, а коня приручили в Україні? За чим шумери плавали до Стародавньої Індії? Що греки запозичили у фінікійців окрім абетки? І як так сталося, що наймогутніші держави виявилися безсилими перед вихідцями з маленького містечка на краю цивілізованого світу? Відповіді на ці та багато інших питань дозволяють не лише дізнатися про цікаві факти, але й зрозуміти «логіку історії».

    Падус О. Ярмо з налигачем: зб. прози та віршів/ О. Падус. – Лубни: Комунальне вид-во «Лубни», 2014. – 188 с.


         У цій збірці роздумів та віршів автор Олекса Падус (О.І. Нестеренко) передає доброзичливому читачу свій творчий доробок, який віддзеркалює внутрішній світ автора, наше сьогодення, спогади про минуле та очікування справжнього Світлого Майбутнього.







     Манойленко Ю. А. Стежкою трави: зб. віршів/ Ю. Манойленко. – Миргород: ТОВ Вид-во «Миргород», 2014. – 130 с.

         У збірці віршів сучасної української поетеси Юлії Манойленко «Стежкою трави» засобами художнього слова відкривається всесвіт людських душ. У поєднанні з національними традиціями, віруваннями нашого народу ми отримуємо чудові зразки української духовності та краси почуттів.








    Силка В. Чорнобильський Спас: довід. вид. – Лубни: Комунальне вид-во «Лубни», 2013. – 240 с.

         Автор висловлює вдячність активістам громадської районної організації «Союз. Чорнобиль України», пошуковцям сільських шкіл, більшості голів сільських рад району за надану допомогу в зборі матеріалів по підготовці до видання даної книги і приносить вибачення, що, нажаль, з об’єктивних причин фото і біографічні дані окремих ліквідаторів для книги відшукати повністю не вдалося.






    Вогонь Тарасового слова: зб. творів письм. Та літераторів Лубенщини, присвячений 200-річчю великого сина України, поета і пророка Т.Г. Шевченка: поезія. – Миргород, 2014. – 92 с.

         У збірнику творів письменників та літераторів Лубенщини, присвяченому 200-річчю поета і пророка Тараса Григоровича Шевченка «Вогонь Тарасового слова», уміщені кращі доробки наших сучасників, луб енців про Великого сина України та рідну землю.







      Приймак В. В. Малоперещепинське диво. Малоперещепенський «скарб»/ В. В. Приймак, О. Б. Супруненко. – Полтава: ТОВ «АСМІ», 2013. – 104 с., іл.

    До уваги читачів пропонується науково-популярний нарис про унікальну археологічну знахідку початку ХХ століття – Малоперещепенський «скарб».
         Видання розраховане на археологів, істориків, краєзнавців, студентів, учнів шкіл та всіх, хто цікавиться минувшиною Полтавщини.


Немає коментарів:

Дописати коментар