середу, 7 травня 2014 р.

В книжковій пам’яті – миттєвості війни

Уже минули ті часи,
Коли гула війна.
З усіх країн почуєш ти:
«Ура! Ура! Ура!»
Лиш за свободу Ви боролись,
За це ми дякуємо Вам.
Що в час важкий і в час негоди
Життя Ви врятували нам.
Можливо, ми не розумієм
Крізь що вам довелось пройти,
Але ми зберегти зумієм
Той мир, що нам ви принесли!

       Минуло не мало часу, надворі ХХІ століття. Грізні роки Великої Вітчизняної війни с кожним днем все далі віддаляються від нас. Але не дивлячись на давність цієї історичної події, ми, кожен рік 9 травня відзначаємо День Перемоги. Вічна пам'ять солдатам, які віддали своє життя у кровопролитних боях за наше сьогодення, пам'ять про них ніколи не згасне в наших серцях. 
   Саме подіям Другої світової війни та Великої Вітчизняної війни ми присвячуємо нашу віртуальну виставку «В книжковій пам’яті – миттєвості війни».

Ревегук В. Я. Полтавщина в роки радянсько-німецької війни (1941-1945)/ В. Я. Ревегук. – Полтава: Дивосвіт, 2010. – 292 с.

Пропонована вашій увазі монографія є першою спробою автора дослідити з державницьких позицій події другої світової війни, що відбувалися на Полтавщині – одному з центральних регіонів України. 
Автор висловлює щиру подяку вже покійному нині кандидатові історичних наук, доценту Полтавського державного педагогічного університету Олександру Павловичу Самойленку за допомогу й цінні поради загальнометодичного плану в підготовці даного видання, Валерію Івановичу Котляру за спогади про життя Полтави й полтавців у роки війни. При підготовці видання автор також використав деякі матеріали з книг Федора Трохимовича Моргуна.
Книга розрахована на вчителів, учнів старших класів і студентів, а також усіх, хто цікавиться історією рідного краю.

Друга світова війна в історичній пам’яті України: за матеріалами Укр. ін.-ту нац. пам’яті/ Упоряд. Л. Герасименко, Р. Пилявець. – Київ; Ніжин: Вид. ПП Лисенко М. М., 2010. – 247 с.

У виданні представлено матеріали про причини, перебіг і наслідки однієї з найтрагічніших подій в історії Українського народу ХХ ст. – Другої світової війни. В основу праці покладено ідею боротьби українського народу за власну Державу. У запропонованій книзі проаналізовано події, що відбувалися на території України, починаючи від проголошення Карпатської України у березні 1939 р. і завершуючи подіями на Далекому Сході у вересні 1945 р.




Великая Отечественная война 1941-945  годов: материалы в помощь лекторам. – М.: Патриот, 2005. – 440 с.

Сборник материалов в помощь лекторам, выступающим с докладом о Великой Отечественной войне. В материалах освещены события, происходившие в период минувшей войны, рассмотрены героические и драматические страницы истории народов СССР, приведены новые сведения о многих событиях и более обьективные всесторонние их оценки, уточнены факты и статистические данные.






Україна в Другій світовій війні: погляд з 21 ст.: [кн. 1-ша]/ А. Айсфельд та ін. – К.: Наукова думка, 2011. – 733 с.

У виданні висвітлюється широке коло питань одного з найбільш драматичних періодів історії України – періоду Другої світової та Великої Вітчизняної воєн.
На основі критичного аналізу вже опублікованих матеріалів і нових масивів джерел, більшість з яких вперше вводиться до наукового обігу, подається сучасне бачення мобілізаційних і режимних заходів радянського керівництва, стратегічних і фронтових операцій на території України, політики німецької окупаційної влади, повсякденного життя цивільного населення в умовах нацистського режиму, боротьби партизанів та підпільників у тилу нацистських окупантів, становища військовополонених, стану радянської економіки в роки війни та у відбудовний період.
Видання розраховане на всіх, хто цікавиться минулим України.

Живите, девушки, подруги боевые!: очерки о женщинах-героях Великой Отечественной войны. – М.: «Социальное партнерство - Москва», 2005. – 112 с.

В этом сборнике рассказывается о летчицах и штурманах уникального женского гвардейского полка ночных бомбардировщиков Героях Советского Союза: Руфине Гашевой, Надежде Поповой, Александре Акимовой, Наталье Меклин (Кравцовой), Полине Гельман, Евдокии Пасько, а также о начальнике штаба их полка Ирине Ракобольской. Героини очерков вспоминают о том, как жили женщины во время войны, о ночных полетах под зенитным огнем, о погибших подругах-однополчанках.
Книга предназначене для широкого круга читателей, прежде всего, молодежи.


Они победили фашизм: сб. воспоминаний фронтовиков: [кн. 2-я]/ Автор-сост. А. П. Клочкова. – М.: Изд. дом «Граница», 2005. – 592 с.

В сборнике собраны воспоминания фронтовиков о Великой Отеченственной войне 1941-1945 гг., а также творческие работы фронтовиков, тружеников тыла, проживаючих в Южном административном округе г. Москвы.
Книга рассчитана в первую очередь на молодежь – завтрашніх солдат и офицеров, - чтобы не забывала, какой ценой досталась нам Победа, почитала старше поколение фронтовиков и ветеранов, гордилась нашей армией и флотом.



Сучасне покоління знаходиться в довічному боргу перед ветеранами війни, віддавшими свою молодість та здоров’я за сучасне мирне небо, які не зважаючи на всі труднощі війни дійшли до світлого Дня Перемоги та дожили до сьогоднішнього часу. Низький їм уклін! А загиблим: Вічна пам'ять!
                                                
Смак незабутній перемоги
Лунає досі  у серцях.
Блиск переможної дороги
Дарує радість у роках.

Немає коментарів:

Дописати коментар